TOBB ile Halk  Bankası arasında tedarik zincirlerinde finansman kaynaklı yaşanan aksaklıkları ve tahsilat problemlerini gidermek üzere hayata geçirilen proje kapsamında Sinop Ticaret ve Sanayi Odası ile Halk  Bankası Sinop Şubesi arasında protokol imzalandı.

Sinop Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen protokol imza töreninde Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş  ile Halk  Bankası Sinop Şubesi Müdürü Aydın Kayğısız protokole imza attı.

Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş burada yaptığı açıklamada:”Kamu bankalarının varlığı üreticiyi, tüketiciyi ve  tedarikçileri rahatlatan kurum ve kuruluşlar. Özel bankaların faiz sistemi içerisinde bize faydaları muhakkak oluyor ama sübvanse edilen faiz sadece kamu bankalarında oluyor. Bugün de Halk Bankası'nın bu piyasa şartlarına göre ucuz diyebileceğimiz faizli bir kartı gündeme geldi. Bugün Türkiye'de yüzde 18'ler 19'lar 20'ler hatta ticari kredilerle riskinize  göre  yüzde yirmi beşlerle ancak para kullanabiliyorsunuz.  Ama Halk Bankası'nın TOB’La yaptığı işbirliği neticesinde TOB logosu bulunan Paraf kobi kart uygulamasıyla yıllık faiz oranı maksimum yüzde 13.87 olacak şekilde alışverişte kullanabileceğimiz bir kart verdi. Aslında bu  kart tek başına kart olarak değil ,bir nevi bize kredi kullandırtıyor. İster bunu aylık taksit halinde ödeyin isterseniz bir yıl boyunca hiç ödemeyin sizin ekonomik gücünüze bağlı olarak ya da sizin iş yapma kapasitenize  bağlı olarak bize bir alım kolaylığı ve satıcı olarak da güvence veriyor. Bugünkü şartlarda hiçbir üretici yada  hiçbir tedarikçi  kendi alt bayisi bile olsa 1 yıl sonra almayı hedefleyeceği  bir ürün karşılığında  çek senet evrak kabul etmez. Güven duymaz çünkü. Ama devreye  kredi kartı girdiği zaman artık malı alan devreden çıkıyor, aradaki köprüyü banka kuruyor ve güvenilir bir ödeme sistemi oluyor.” Dedi

 

 Sıkışık piyasa şartlarında böyle bir kartın hayata geçecek olmasının hem ürün satıcılarını hem de alıcıları rahatlatacağını söyleyen Akbaş konuşmalarını şöyle sürdürdü:” Sistem şöyle çalışıyor, halk   bankasının  KOBİ kartlara tanımladıkları müşterinin  ticari güvenilirliğine bağlı olarak limitleri belirlenmiş bir kart ve bu kartlara uygulanan özel faiz sistemi ile çalışıyor. Bunlarla ilgili bir POS cihazı bankalar tarafından tedarikçilere kuruluyor. Sonrasında alışverişler  başlamış  oluyor. Ödeme 1 aydan 18 aya kadar yani 540 güne kadar vade yapabiliyorsunuz.  540 gün sonrasına tabiri caizse kimsenin çıkacağına garantisi yok ama banka 540 gün sonrasında bir ödenecek bir ödeme sistemiyle bizlere destek oluyor.

Bu sistemin TOB  tarafından düşünülmesi ve kamu bankalarının bu işe giriyor olmasından dolayı memnuniyetini ifade etmek istiyorum. Ülkemizde bulunan en güçlü kamu bankalarından biri de her zaman esnaf dostu Halk Bankası var. Bugün Halk Bankası ile böyle bir protokol imzaladık. Herkese hayırlı olsun diyoruz.” Dedi

Editör: TE Bilisim