Sinop’ta yaşları 3 ile 5 arasında değişen bir grup çocuğun, mahallelerindeki yüksek gerilim hattı direğine tırmanması görenlerin yüreğini ağza getirdi. 

 

Sinop’un Osmaniye Köyü Karagöl mahallesinde bir gurup çocuğun yüksek gerilim kablolarını taşıyan direkte tehlikeye aldırış etmeden tırmanma yarışı yapmaları paniğe neden oldu.  Elektrik direğine çıkan çocuklar tüm uyarılara rağmen direkten inmedi. Yüksek gerilim hattı direğinde bulunan basamakların çocuğun çıkabileceği kadar alçak olması tehlike oluşturuyor. Direği adeta bir merdiven gibi kullanan çocuklar kendilerini oyun parkında zannederken yaşadıkları tehlikeden habersiz eğleniyorlar. Mahalle sakinleri tehlike oluşturan bu yüksek gerilim direklerinde çocukların ulaşamayacağı bir şekilde önlem alınmasını istiyor. Mahallelerinde çocukların oynayabileceği bir park olmadığı için çocukların zaman zaman böyle tehlikeli oyunlar geliştirdiğini söyleyen mahalle sakinleri   "Çocuklar evde tutamıyoruz bunaldılar. Mahallemizde çocukların oynayabileceği bir park da yok. Çocuklar da ne bulursa oyuna çeviriyor. Takip ediyoruz ama gözden kaçırdığımız zamanlar oluyor. Direkler de çocukların çıkabileceği yükseklikte Herhangi bir önlem yok. Çocukları engelleyemiyoruz, tedirgin oluyoruz. Çocuklarımızın can güvenliğinden kaygı duyuyoruz. Belediye başkanımızdan mahallemize bir park istiyoruz." Dediler.

YÜKSEK GERİLİM HATTININ RİSKLERİ

Yüksek gerilim hattına yaklaşmak gerek elektrik çarpması gerekse yarattığı manyetik alanın zararlı nedeniyle insan sağlığı ve can güvenliği açısından önemli riskler doğuruyor. Özellikle havadaki nem oranının yüksek olduğu günlerde, insana ya da hayvanlara akım sıçraması nedeniyle çok sayıda ölümlü vaka kayıtlara geçmiş durumda.

Yedaş’ın  İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği'ne göre yüksek gerilim yakınında yapılacak çalışmalarda nakil hattına 5 metreden daha fazla yakınlaşılmaması öneriliyor. Tüm bu veriler ortadayken çocukların yüksek gerilim direğine tırmanarak nakil hattına yaklaşmaları ölümle sonuçlanabilecek akıma kapılmalara neden olabilir

 

Editör: TE Bilisim