SİNOP’TA  yeni sezon pirinç için çeltik ekim çalışmalarına başlandı. Türkiye'nin dört bir yanında sevilerek tüketilen pirinç, eylül ayında hasada hazır hale gelecek.Türkiye'nin en kuzeyi olan Sinop'ta çeltik ekimi için tarla hazırlık çalışmalarına başladı. Pirinç üretiminde önemli merkezlerden olan Sinop'un Mertoğlu köyündeki üreticiler, yeni sezonun çeltik ekimi için çalışmalarına hız verdi. Tarlayı sürerek çeltik ekimine hazır hale getiren üreticiler tarla hazırlıklarını tamamlamalarının ardından çeltik ekimine başlayacaklarını söyledi. Kentte yüzlerce ailenin önemli bir gelir kaynağı olan çeltik tarla hazırlık çalışmalarının bitmesiyle tohumlar suyla buluşacak. Mayıs ayı itibariyle başlayan çeltik sezonu, ekim sürecinin arından eylül ayında yapılacak hasat ile son bulacak.


Lezzetiyle büyük ilgi gören Sinop pirinci   sofralara gelmeden önce Mertoğlu köyü ovasının bereketli topraklarında harmanlanıyor. Önceki hasadın ardından 7 aydan fazla süredir dinlenen çeltik tarlalarının suyla doldurulmasıyla başlayan serüven uzun ve meşakkatli yolculuğun ardından sofralarda yerini alıyor.

 


2021 yılı çeltik tarlalarında ekim hazırlıklarını başladıklarını dile getiren çiftçi Suat Kömeç:” Zorlu ekim mesaisi başladı. Bereketli bir çeltik sezonu geçirmeyi hedefliyoruz. Bölgemizin yöresel ürünü olan pirinç için öncelikle arazilerimizi sürüyoruz. Ardından lazerli sistemle arazilerimizin toprak hazırlamasını yapıyoruz. Bu hazırlıklardan sonra arazilerimiz suyla buluşturuluyor. Yeterli su seviyesine ulaşıldıktan sonra ise çeltik ekim işlemleri yapılıyor” ifadelerini kullandı.


Çeltik ekimi sonrasında gübreleme ve ilaçlama yapılarak pirincin daha sağlıklı hale gelmesinin sağlanacağını belirten Kömeç:” Bugün çeltik aşamasının ilk günü. Burası tam olarak Mertoğlu köyünün Karasuovası.  Önce tarlalarımızı hazırlıyoruz ardından çeltikleri ekip Peşine de gübre ve ilacını vereceğiz. Eylül ayıyla birlikte hasat çalışmaları başlayacak. O zamana kadar hava koşullarının iyi gitmesini umuyoruz. Umudumuz güzel bir verim ve rekolte olması. Allah, bol ve bereketli bir sezon nasip eylesin. Tüm çiftçilerimizin yeni çeltik sezonu zararsız ve hayırlı olsun' diye konuştu.


 

Editör: TE Bilisim