Karadeniz'de balıkçılar tarafından bol miktarda avlanan iskorpit balığı tezgâhların vazgeçilmezi haline geldi. Dışı zehirli içi lezzet deposu olan balık tezgâhlarda 75 tl’den alıcı buluyor.

Av yasağının başlaması nedeniyle büyük tekneler ava çıkamayınca tezgahları doldurmak küçük teknelerle açılan balıkçılara kaldı. Halk arasında 'çarpan' olarak bilinen iskorpit balığı tezgâhların gözdesi haline geldi. Dışında zehirli dikenleri olan ve korkutucu görüntüsüyle dikkat çeken iskorpit balığı, Sinop'ta en çok tercih edilen balıklar arasında yer alıyor. Kente küçük balıkçılar tarafından avlanan iskorpit balığı tezgâhlarının gözdesi haline geldi.

Kentte balıkçılık yapan İbrahim Coşkunarslan,  iskorpitin zehirli dikenleri bulunduğunu, temizlenmesinin zor ancak etinin çok lezzetli olduğunu söyledi.

 

İskorpitin zehirli balık türleri arasında yer aldığını, bu nedenle tezgaha gelişinin kolay olmadığını anlatan Coşkunarslan “İskorpit sezonumuz genelde nisan ayının ortası gibi başlıyor. Daha sonra temmuz ayının sonlarına doğru sona eriyor. Denizin en temiz en faydalı balıkları arasındadır. Kayaları yontarak, kayaları yiyerek beslenen bir balıktır. Dışı çok çirkin ama içi çok lezzetli bir balıktır” dedi.

 

İskorpit balığını temizlerken önce sırtında ve karnında bulunan zehirli dikenlerin çıkartıldığını anlatan Coşkunarslan, "Bütün dikenleri zehirlidir. Sırt dikenleri, sağındaki solundaki iğneler zehirlidir. Keserken biraz dikkat etmekte fayda var. İsterseniz bunu şiş yapın, çorba yapın, tavada kızartın, buğulama yapabilirsiniz. Tavada çeşitli sebzelerle hazırlayabilirsiniz. Her şey olur. Neticede bu kılçıksız bir et, bir deniz ürünü" Dedi.

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim