Sinoplu Alime Çekirdek  “Topraksız Tarım – Çilek Seraları” girişimiyle Yılın Mikro Girişimcisi seçildi. Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu da eşi Filiz Karaömeroğlu ile birlikte Çekirdek ailesini topraksız tarım yaptıkları seralarında ziyaret etti.

Sinoplu Alime topraksız tarım yapılan çilek seralarında kendi başarısını yazıyor. Eşiyle birlikte 25 metrekare tarlada başlayıp 4 dönüme çıkarttıkları girişimlerinde şimdi yılda 70 tona yakın ürün almayı hedefliyorlar. Çiftçiliğe ilk olarak  sebze üretimi yaparak başlayan  çekirdek ailesi sebze de Pazar bulmakta zorlanınca 2016 senesinde sebze işini bırakıp topraksız tarım yöntemiyle serada çilek üretimine geçiş yaptılar. İlk başlarda 25 metre kare alanda çilek üretimine başlayan çekirdek ailesi çilek işinin tutulmasıyla üretim yerlerini de büyüttü.

Ürünleri Sinop’ta büyük talep  gören  Çekirdek ailesi  4 dönüme çıkarttıkları girişimlerinde 70 tona yakın ürün almayı hedefliyorlar. Diğer illere de gönderebilmek için ileride daha da büyümeyi planlıyorlar.

  Son olarak Alime Çekirdek 56 ilden 1500’e yakın girişimci kadının başvuruda bulunduğu Citibank Mikro Girişimci Ödülleri’nde “Topraksız Tarım – Çilek Seraları” girişimiyle Yılın Mikro Girişimcisi seçildi.

Çilek üretimi  yapmaya nasıl karar verdiğini anlatan  Alime Çekirdek, “Ufak bir sebze seramız vardı. Herkeste aynı ürün olduğu için sebzeyi pazara götürdüğümüz zaman satışımız iyi olmuyordu. Eşim bir gün fuara gitti. Fuarda bu sistemi görünce burada da olacağını düşünerekten bana anlattı. Bende ‘olabilir deneyelim’ dedim. Ufak bir alanda denedik ve sonra çok güzel oldu. Yukarıda seralarımız var onları kurduk. Zaman içinde onlar yetmeyince daha da genişlettik. 25 metrekare bir yerden başladık. Şimdi 2-3 dönüm katlı sistem ve dışarılarla birlikte 4-5 dönüme ulaştık Allah’a şükür. Ben mikro krediyle başladım bu pazar işine. Ondan destek ala ala ilerledik. Bir yarışmaya katılır mısın dediler ve katıldım. Sonra bazı kademelerden geçe geçe birinciliğe kadar geldim. Kadın girişimci birincilik ödülü aldım. Kadınlar çalışmak isterlerse yılmasınlar. Yılmadan çalışsınlar. Sonuna kadar yılmadan çalışırlarsa en sonunda hedeflerine ulaşacaklarını, başarıya ulaşacaklarını düşünüyorum” dedi.

  Katlı sistemle topraksız tarımın avantajlı olduğunu dile getiren Eşi Ümit Çekirdek ise, “Şu anda Sinop’ta büyük talep gördüğümüz için diğer illere açılamıyoruz. Ama inşallah ileride bunu da gerçekleştireceğiz. Nisan ayından başlayarak Aralık sonuna kadar yaklaşık 9 ay ürün alabiliyoruz. Bunu açık alanda yapsaydık bir dönüm araziye 6 bin 500 fide dikebilecekken katlı sistem topraksız tarımla aynı araziye 20 bin fide dikilebiliyor. Müşterilerimiz bizden toptan alabiliyor, kendi gelip toplayabiliyor veya sipariş verebiliyorlar. Müsait zamanlarında da burada zaman geçirebiliyorlar” diye konuştu.

  Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu da eşi Filiz Karaömeroğlu ile birlikte Çekirdek ailesini topraksız tarım yaptıkları seralarında ziyaret etti. Vali Karaömeroğlu çiftten faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Oluşturdukları girişimi takdirle karşıladığını dile getirdi. Yılın Mikro Girişimcisi seçilen Alime Çekirdek’i de tebrik ederek ekonomik hayatta daha fazla yer bulmak isteyen tüm kadınlara örnek olduğunu belirtti.

HABER:SONGÜL AKÇA 

Editör: TE Bilisim