Sinop Alan Yönetimi Danışma Kurulu Başkanı ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, 27 Eylül Dünya Turizm Günü sebebiyle ilgili bir kutlama mesajı yayımladı.

Tosun mesajında, Dünya Turizm Örgütünün ( WTO ) önerisiyle; Dünyada Turizm bilincini oluşturmak ve geliştirmek, turizmin çevresel, sosyo-kültürel ve ekonomik boyutu ile dünya barışına katkısının vurgulanması amacıyla 27 Eylül 1980 yılında Dünya Turizm Günü olarak ilan edilmiştir.

Turizm olgusunu oluşturan kültür varlıklarının zenginliği, doğal güzellikler, turizme yatkın insan faktörü yanında ilin güvenliği ve sağlıklı bir kent oluşu önem arz etmektedir. Sinop ili bu özellikleri taşımakla Karadenizin en yeni destinasyonu olarak önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. TÜİK verilerine göre Türkiyenin En Mutlu Kenti olarak seçilen Sinop, med cruise ağına dhil edilmiş bir liman kenti olup bu yıl 30 cruise gemisinin ziyaret ettiği ve her geçen yıl atış gösterdiği gözlenmekte olan bir Türkiye imajı vermektedir. Sinop bu özellikleri ile de Sağlıklı Kentler Birliğine aday olabilecek konumdadır.

Sinop, Karadenizin tek doğal limanı, Antik Dönem Kültür Merkezi ve bir denizci kenti özellikleri ile dikkatleri üzerine çekmektedir.

Kültürel Mirasın sivil inisiyatif grupları ile korunması ve kent aidiyetini öne çıkarılarak kenti sahiplenmeyi benimsemiş, 8 yıldan beri Bianeller (Sinopale) düzenleyerek imece kültürünü oluşturmuş. Kurulan Alan Yönetimi ile Türkiyede bu konuda model olabilecek bir çalışmayı yürütmekteyiz.

Yürütmekte olduğumuz 9.2 Milyon €luk Dönüşüm ile Kültür, Kültür ile Dönüşüm Kültür Mirası projemiz ve Alan Yönetimi yönetim planı çalışmalarımızın ve kalelerimizin UNESCO Kültürel Miras Listesine alınması ve Balatlar Yapı Topluluğu kazısı ile Sinopu uluslararası platforma taşıyarak Sinop turizmine entelektüel boyut kazandırmaya çalışıyoruz.

Bu çalışmalarımız ekseninde 27 Eylül Dünya Turizm Gününü kutluyor, ilimiz ve ülkemiz turizmine hayırlı kazançlar getirmesini diliyorum. dedi.

Editör: TE Bilisim