Sinop Belediyesi ve Türkiye Ormancılar Derneği Sinop Temsilciliğince yürütülen ortak proje ile Sinop Atatürk parkında yer alan çeşitli ağaçlara kimlik kartları yerleştirildi.

Japon kavağı, Boz ardıç, Büyük çiçekli manolya ve Güzellik çalısı gibi 100e yakın ağaç ve çalı türü olduğu tespit edilen birçok alanın olduğu Sinopta ağaçların bilgilerinin yer aldığı kimlik kartları ağaçların altına yerleştirildi.

Konu ile ilgili Türkiye Ormancılar Derneği Sinop Temsilciliği’nden yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en eski ikinci sivil toplum örgütü olan Türkiye Ormancılar Derneği(TOD) 26 Aralık 1924 tarihinde ‘Orman Mekteb-i Alisi Mezunları Cemiyeti’ adıyla İstanbulda kurulmuştur.

Bünyesinde tüm ormancı teknik elemanlarını toplayan Derneğimiz; Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB)nin kurulmasında öncülük etmiş köklü kurumlardan birisidir.

1951 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan dernek statüsünü alan dernek; ormancılık tarihine bir çok katkı vererek ormancılık tarihi ile gelişmiş, ormancılıkla ilgili her olayda, her oluşumda sesini duyurmuştur.

Bugün 92. Yaşında olan derneğimiz tüzüğü doğrultusunda 1924 yılından bu yana yaptıkları ile ülkede orman, doğa ve çevre sevgisinin yayılmasını, kökleşmesini, kamuoyunun bilinçlendirilmesini, ormancılık bilim ve tekniğinin ilerlemesini sağlamaya çalışmakta ve ormancılık sorunlarının yurt, ulus gereksinimleri ve kamu yararı gözetilerek bilimsel ilkelere göre çözümü için politikalar üretmeye çalışmaktadır.

Sinop Belediyesine ait Aşıklar Caddesi’ndeki park alanında 100e yakın ağaç ve çalı türü bulunduğunu tespit ettik. Ancak birçoğumuzun her gün yanından geçtiğimiz bu bitkilerin isimlerinin ne olduğu, ne işe yaradıkları, doğal olarak hangi iklimde yaşadıkları hakkında bir fikri yok. Tanımadığımızı koruyamayız. Bizde Ormancılar Derneği Sinop Temsilciliği olarak özellikle çocuklarımız ve gençlerimizin etrafındaki bu bitkilerin farkına varmalarını sağlamak amacı ile Sinop Belediyesi ile bu projeyi Hayata geçirdik.
Tüzüğümüz gereği doğa ve çevre sevgisinin yaygınlaşmasını sağlamak amacı ile yaptığımız bu projede bize destek verem Belediye Başkanlığına Derneğimiz adına teşekkür ediyoruz.

Tüm Sinop halkını dolmalarda kullandığımız fıstığın yetiştiği Fıstık Çamını, kelebeklerin çok sevdiği Kelebek çalısını, meyveleri inciye benzeyen inci çalısını, tohum kabukları yenebilen Gladiçyayı, en fazla yayılış alanı Türkiye olan ve Türk Kızılçamı diye de adlandırılan Kızılçamı ve daha birçok bitkiyi yakından tanımak için Belediye Aşıklar Parkına bekliyoruz.” denildi.

Editör: TE Bilisim