Törene Sinop Valisi Hasan İpek, Garnizon Komutanı Jandarma Albay  Şefaattin Serten,  Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Özgen, Gaziler ve Şehit ve gazi yakınları ile öğrenciler katıldı.

Tören Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Özgen bir konuşma yaptı.

Özgen konuşmasında Gaziliğin Türk Milleti için bir onur olduğunu altını çizerek: “Tarihinde, kurduğu tüm devletlerin Başkomutanları Gazi olan bu büyük millet, Büyük Önder Mustafa Kemal Paşa’ya, Sakarya Zaferinin kazanılmasından sonra 19.Eylül.1921 tarihinde, TBMM. Tarafından, Mareşal Rütbesi ile Gazi Unvanının verildiği gün, yani bugün, 2002 yılında yapılan yasal düzenleme ile Gaziler Günü olarak ilan edilmiştir.

Kahraman Gaziler Gününüz kutlu olsun. Sizler Büyük Türk Milletinin gurur kaynağı olan Sultan Alparslan ‘ın yiğitleri, Osman Gazinin Alpleri, Fatih Sultan Mehmet’in fedaileri, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının Mehmetçikleri, vatanı için evladını feda eden Dominiçli Habibe ‘nin, Erzurumlu Kara Fatma’nın, Gördesli Makbule’nin, Halime Çavuşun, Nezahat Onbaşının, kahraman binbaşı Ayşe’nin evladı fatih anları, Türk Milletinin gönlünün sultanısınız.

Bilinen, tarihte 16 büyük devlet kurarak dünya tarihine yön veren, ayak bastığı toprakları ihya eden, her gittiği ülkede huzur ve sükunu sağlayan, yüce yaratanının verdiği görevi dünya milletlerine örnek olacak şekilde yerine getiren, silahı barış aracı kullanan, asırlarca mazlumun yanında zalimin karşısında duran, şehidine saygıyı gazisine sevgiyi asla eksik etmeyen, asaleti ferasetinden gelen, manevi duygularından ödün vermeyen, kardeşlik kavramını karındaş olmaktan çıkaran, kardeşliği, duyguların en kutsalı olduğu inancı ile tüm insanları kardeş kabul eden Büyük Türk Milleti, üç kıtada asırlarca bu duygularla hüküm sürmüş ve dünya barışının mimarı olmuştur, olmaya da devam edecektir. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış diyerek hürriyetinden ödün vermedi ve vermeyecektir.

Yaratılanı yaratandan ötürü seven bu büyük millet, sonsuza kadar var olacak ve biz, bu kutsal günümüzü her yıl artan büyük bir coşkuyla, sonsuza kadar kutlamaya devam edeceğiz. Bundan kimsenin hiç, ama hiç kuşkusu olmasın.

Tüm dünya devletlerinin tahayyül dahi edemeyeceği duygulara sahip olan bu büyük millet, kuruluştan dirilişe, dirilişten var oluşa, hep aynı duygularla vatanı söz konusu ise gerisi teferruattır özdeyişini bir kere daha hep birlikte tüm dünyaya göstermiştir. Hainlerin bitmeyeceği bilinen bir gerçekse, vatanın savunması için ölümü hiçe sayan bu sevdadan bir an olsun vazgeçmeyi aklının ucundan geçirmeyen, vatanını savunmaya başkomutanının emri ile koşa koşa giden Büyük Türk Milletinin, asil, yerli ve milli evlatları bitmeyecek, artarak vatan savunmasındaki yerlerini alacaklardır. Bu Büyük Millet; genci, yaşlısı, kadını, erkeği ile Kurtuluş Savaşını hangi duygularla yapmışlarsa, bugün de aynı duygularla vatanlarından ödün vermemişlerdir, yarın da vermeyeceklerdir.

Büyük Türk Milletini vatanından ve vatanının simgesi olan, şehitlerimizin kanıyla yoğrulmuş al bayrağından, yedi değil, yetmiş yedi düvel de gelse mahrum edemez. Her santimi şehitlerimizin kanıyla haşrolan, dünyada eşi olmayan vatanımızda, şehitlerimizin sayesinde huzur içinde yaşıyoruz. Ruhları şad olsun.

Şehitlerimiz, yurt edindiğimiz bu toprakların asli unsurlarıdır. Onlara ölüler demeyiniz, onlar diridir, siz onları göremezsiniz ayeti, herşeyi açık açık, herkesin anlayacağı şekilde bildirmektedir ve manevi gücümüzün tek kaynağıdır.

Allah yolunda, vatan uğrunda canlarını seve seve vermeye hazır olan gazilerimiz, vatanımızın bekasının teminatıdır. Asil Türk milletinin birliğini, beraberliğini bozmaya çalışan, içteki ve dıştaki vatan hainleri şunu iyi bilsin ki, vatan sadece silah gücü ile değil, iman gücü ile korunur. Yüce Türk milletinin evlatları bunu; Kore, Kıbrıs, ve İç Güvenlik alanlarında bizzat uygulamıştır. Son örneği ortadadır. Asil milletimiz namertlere karşı sesini, her zaman olduğu gibi gür, nefesini uzun, adımlarını sert atmış ve atacaktır. Bu büyük millet vatanını korumak için kimseden icazet almaz. Kutsallarından asla ödün vermez. Bayrağın tekliğine, vatanın bölünmez bütünlüğüne kimseye yan baktırmaz, laf söyletmez.

Dünya Türkiye’siz dönmez, Tarih Türksüz yazılmaz. ‘Ne mutlu Türküm diyene’”dedi.

Günün anlamı üzerine okunan şiirlerin ardından tören sona erdi.

Törenin ardından Vali İpek ve protokol üyeleri Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Şehitler Derneğini ziyaret ederek gaziler ve şehit aileleriyle bir süre sohbet etti.

Sinop Valisi Hasan İpek ise, “Yüce Türk Milleti, tarihin hiçbir döneminde bağımsızlığından, vatanın bölünmez bütünlüğünden, bayrak sevgisinden, milli ve manevi değerlerinden asla ödün vermemiştir.

Uğruna büyük bedeller ödenerek kazanılan bu vatan, bizlere şehit ve gazilerimizin en kutsal emanetidir. Aziz Milletimiz, 15 Temmuz 2016 tarihinde yeni bir kurtuluş ve Cumhuriyete sahip çıkma kahramanlığını etnik ve siyasi hiçbir ayrılık göstermeden şehitler ve gaziler vererek göstermiştir. Uçağı, topu, tankı ile gelen dahili düşmanları göğsünü siper ederek yenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kahraman evlatları bu başarıyı elde etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, onların paha biçilmez fedakârlıkları sayesinde daha güçlü bir şekilde yoluna devam etmektedir. Şehitlerimize ve gazilerimize ne kadar dua etsek, ne kadar minnet ve şükran duysak azdır.

Bu inançla, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları bizlere emanet eden bütün şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla yad ediyor, vefat eden gazilerimize Allahtan rahmet, hayatta olanlara uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum.” dedi.

Editör: TE Bilisim