Sinop Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ‘Sinop’un Başarılı Kadınları’ konulu programda Sinop ve ilçelerinde alanlarında başarılı olan kadın çalışanlar, vefakar anneler ve Sinop Dikmen Şehidi Uzman Bahattin Dolma’nın annesi Emine Dolma dahil 18 kişi ödül aldı.

Sinop Halk Eğitim Salonunda düzenlenen programa Sinop Valisi Eşi Gülten İpek, Sinop Üniversitesi Rektörü Nihat Dalgın, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Belediye Başkanı eşi Bircan Ergül, Kamu Kurum ve Kuruluş Müdürleri, Kadınlar ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını Sinop Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yasemin Barlak gerçekleştirdi. Barlak, “Sinoplu kadınlarımızın hayata kattıkları değerin farkında olduğumuzu ve onları yürekten desteklediğimizi ifade edebilmek için temsili olarak seçtiğimiz on sekiz kıymetli kadınımızı sizlere tanıtmak ve günün hatırası olarak onlara plaket takdiminde bulunmak üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Sayın rektörümüzün kıymetli katkılarıyla Sinop Üniversitesi kadın çalışmaları uygulama ve araştırma merkezinin hazırladığı programımıza teşrifleriniz sebebiyle hepinize teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum.

Sinop Üniversitesi kadın çalışmaları uygulama ve araştırma merkezimiz, 2015 yılında kurulmuştur. 2016 yılından itibaren, Kaleyazısı camii yanında mevcut bulunan tarihi binamızda çalışmalarımız devam etmektedir. Bu yönüyle merkezimiz, üniversitemizin şehir içerisindeki ilk birimi olma özelliği taşımaktadır. Bu vesile ile kurulduğumuz andan itibaren desteğini bizlerden esirgemeyen sayın rektörümüze merkezimiz adına çok teşekkür ediyorum. Şu an itibariyle bir müdür, iki müdür yardımcısı, dört yönetim kurulu üyesi ve bir sekreterden oluşan personelimiz, sizlerin de desteği ile büyüyecek ve özellikle şehrimize akademik bir dokunuşla güç katacaktır. Bu amaçla yola çıktık. Kurulduğumuz andan itibaren yapacak olduğumuz çalışmalarımıza bir zemin hazırlamak ve doğru adımlarla yolumuza devam edebilmek için kadın eksenli düzenlenen yurt içi ve yurt dışı bilimsel toplantılara iştirak ettik. Zaman zaman ilimiz ve ilçelerinde konferanslarımız oldu. Şu anda kadın, çocuk ve aile merkezli çalışmalara katkı sağlayacak uzmanlar yetiştirmek amacı ile bir yüksek lisans programı açma hazırlıkları içerisindeyiz. Ayrıca Sinop'a kalıcı değerler kazandırmak amacıyla planladığımız projelerimiz var. İnşallah sizlerin de önerileri doğrultusunda yararlı çalışmalara imza atmak arzusundayız. Bu konuda tüm halkımız başta olmak üzere özellikle kurumlarımızın kadın ve aile ile ilgili birimlerine STK'lara ve derneklerimize kapımız her zaman açık olacaktır.” dedi.

Gerze’de kendi ürettiği elektrik santraliyle gündeme oturan Kezban Karaman’da ödül aldı. Kezban Karaman’ın hikayesi en dikkat çeken hikayelerden olarak büyük ilgi gördü.

Ödülünü alan Kezban Karaman, “Beni buraya çağırdığınız için teşekkür ediyorum. Ben çocukluğumda 7 yıl Almanya’da kaldım, 18 yıl İstanbul’da kaldım. Onun haricinde ben köylü kadınıyım, işçi emeklisiyim. Ben bunu ilk gördüğüm zaman bunu Avrupalılar yapmış biz niye yapmayalım diye düşündüm. Çünkü onlar zorunlu yapmış, teknolojisini bulmuşlar. Bize kolayı kalmış. Bu kolayı da biz yapalım artık, yani biz Avrupa ile yarışalım bizim onlardan ne eksiğimiz var dedim. Bir gün param olursa bunu yaptıracağım dedim. İnşallah Devlet destek verirse bunu büyüteceğim. 1977’de buraya ilk şoför ben geldim. Ben şimdi pek kullanamıyorum ama kadınlar hep şoförlük yapıyorlar. Şimdi ben başladım inşallah bütün kadınlar gelecek ve yapacaklar. Birde ilerde kışın üretmek için rüzgar enerjisi yapmak istiyorum inşallah Devlet destek verirse.” dedi.

Gecenin son ödül alanı ise Dikmen’li Şehit Uzman Onbaşı Bahattin Dolma’nın annesi Emine Dolma oldu. Acılı anne Emine Dolma ödül alırken duygulu anlar yaşandı. Dolma, “Kendi isteğiyle asker olmak istedi. Askerdeyken kalmak istedi ama biz izin vermedik. Sonra tekrar kendisi asker oldu. Onu sevmeyen kimse yoktu ki herkes severdi onu. Hiç kötü bir huyu yoktu, arkadaşlarıyla bir defa bile kavga etmemişti. Nice ana kuzuları gitti, bana göre değil niceleri gitti. Onlar az emekle meydana gelmiyor. Bana göre vatana da hayırlıymış, millete de hayırlıymış, herkese hayırlı bir evlatmış, helal ekmek yemiş dürüst bir insanmış. Öbür dünya da karşımıza çıkacak, şefahatçi kılacak bize.” diye belirtti.

Anne Emine Dolma ve Baba Satılmış Dolma’ya Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın tarafından şehit cenazesinde çekilen fotoğraflardan oluşan bir albüm hediye edildi.

Gecenin sonunda konuşan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, “Dikmenli şehidimize bizde gitmiştik, katılmıştık. Orada arkadaşlara söylemiştik, resimleri bir albüm haline getirin diye. Sağ olsunlar güzel bir albüm olmuş. Tabi malum acı dolu ama yine de bir hatıra olarak evlerinde bulunması kendilerini de mutlu eder. Bir toprakta şehit verilirse o toprak vatan olur, değilse vatan değildir. O anlamda şehitlerimiz vatanımızın mühürleridir. Mevla’mız öyle buyuruyor, Allah yolundaölenlere ölü demeyiniz onlar diridir, farklı bir âlemde yaşıyorlardır. Vatanımız milletimiz sağ olsun.” Şeklinde konuştu.

Gece de ödül alanların listesi şu şekilde: Ayşe Serpil Yıldız, Berre Su Keskin, Berrin Gürleyen, Gül Ustabaş, Kadriye Göl, Kadriye Gündoğdu, Özlem Sürücü, Sevim Ünaldı, Ebru Uysal, Özlem Zoroğlu ve öğrencileri, Gülcan Külcü, Elmas Adıgüzel, Kezban Karaman, Hüsniye Çömlekçi, Emine Cebeci, Huriye Demiral, Semiye Danacı, Emine Dolma.

Editör: TE Bilisim