Sinop’ta yerli hamsinin tezgahlardaki yerini alması fiyatlara yansıdı. Bir hafta önce 8 ile 10 liradan satılan hamsi 12,5 ile 15 liraya kadar yükseldi. Bu sezon Karadeniz’de istedikleri düzeyde hamsi avlayamayan balıkçılar ise mutsuz.

Mete Balıkçılık İşletmecisi Sefa Mete, “Balıkta şuan sıkıntı var. Balıkçılık sanki yavaş yavaş seyrine çekilmeye başladı. Vatandaş hamsiden umutluydu ama tarihinde ilk defa bu fiyatları gördü. Hamsinin çoğunluğu Sinop ve Zonguldak tarafından çıkıyor. Kayıklar Gürcistan tarafında doğru gitmeye başladı. Orada da hamsi olmazsa sezon biter” dedi.

PALAMUT ÇOK İSTAVRİT YOK!

Bilinçsiz avlanmanın gelecek sezonlarda sıkıntı oluşturabileceğini vurgulayan Mete, “Geçen senede aynı şekilde olmuştu. Bilinçsiz avlanma nedeniyle gelecek yıllarda sıkıntı olabileceğini düşünüyorum. 3-5 sene sonra bu balığı görme şansımız olamayabilir. Yetkililerin bu konuya el atmaları istiyoruz. Dünyada böyle bir şey yok. 3 tarafımız deniz ama balık yok. Balığın nesli de ölüyor. Palamutta tam tersi oldu. Palamut bol oldu hamsi yok. İstavrit karaborsaya düştü kilosu 20 tl’ye varan fiyatları buluyor. İstavrit günü kurtaran bereketli bir balıktı. Büyük balıkların küçük balıkları yemesi kuralına uyularak palamudun çok olması istavriti azalttı. Sinoplular hamsiyi İstanbul, İzmir Ankara fiyatlarıyla alıyor. Oradaki balıkçı tezgahlarında balık yok denebilecek kadar az balık var.” diye belirtti.

 

Editör: TE Bilisim