Sinop’ta, 40 ilden gelen yöresel lezzetleri bir arada buluşturan “Yöresel Ürünler Festivali" vatandaşlar tarafından rağbet görüyor.

Peynirden, baharat çeşitlerine, sucuktan, pastırmaya, çörek otu yağından, künefesine kadar çeşitli ürünlerin satışını yapan festivale Sinoplular büyük ilgi gösteriyor.

Afyon sucuğunu tanıtan Sedat Bağır ise yaptığı açıklamada ; Afyon sucuğunun farkının Afyon sığırlarının dağlarda yemiş olduğu otların ve kekiklerin karışımıyla etinin daha lezzetli olduğunu söyleyerek şunları belirtti;”Burada Afyon sucuğu satıyoruz. Maşallah Sinop halkı gerçekten çok güzel bir sevgiyle karşıladılar bizi. Biz de buraya geldiğimiz için çok memnun olduk. Sağ olsun Belediye Başkanı Baki Ergül ve vakfımızın düzenlemiş olduğu programla buralara geldik. Sinop halkına teşekkürlerimizi şimdiden arz ediyoruz. Sinop’ta böyle etkinlik ilk defa gerçekleşiyormuş. İnşallah bundan sonra devamı gelir. Afyon sucuğunun farkı Afyon sığırlarımızın dağlarda yemiş olduğu otların ve kekiklerin karışımıyla eti daha lezzetli oluyor. Biz diğer memleketlere göre çok fazla sarımsak, kimyon ve baharat kullanmıyoruz. Onun için mideyi yakmıyor. Afyon sucuğunun etinden sonra baharatına, kimyonuna ve sarımsağına dikkat ediyoruz. O açıdan daha lezzetli daha yensel. Mesela çocukların çok tercih ettiği, mideyi çok yakmadığı için yaşlıların da çok tercih ettiği bir ürün bu sebeple memnun kalıyorlar. Afyon sucuğu dendiğinde hemen hemen 1. Dereceye çıkmış vaziyette. Kayserililer sucukta biz öndeyiz derler ama onlar pastırmada önde. Biz de sucukta öndeyiz”.dedi.
HER DERDE DEVA ÇÖREK OTU YAĞI
Geçmişten bugüne kadar her derde deva olan hatta ölümden başka her derde deva olduğu bilinen çörek otu bitkisi festivalin ilgi odağı oldu.
Soğuk pres olarak sıkılan ve yağı çıkartılan çörek otu yağı bin bir derde deva olduğu biliniyor.
Çörek otu yağı presleyen  satıcı şu bilgileri verdi;” Kolon ve meme kanserine iyi geliyor. Aynı zamanda romatizma ağrılarına, eklem ağrılarına da iyi geldiği söylenmektedir. Çörek otonu kullanan bir çok kişi bunun faydalarını bildirmektedir. Tansiyona ve şekere de iyi geliyor. Hafızayı güçlendirdiği gibi vücudu da zinde tutuyor. Karaciğer yağlanmasına iyi geldiği gibi mideyi zinde tutuyor. Aç karnına yendiğinde zayıflatıyor. Sabah saatleri olmasına rağmen iyi satış da yaptık. Dün de ilk günü olmasına rağmen iyi satış yapıldı. Sinopluların rağbeti de güzel. Zaten herkes çörek otunu biliyor. Çörek otunun faydaları da gündemde son zamanlarda.”dedi.
 

Tarihi Adıyaman Kahvesi mest etti
Yedi karışımlı Adıyaman kahvesini ikram eden satıcılar yapmış oldukları açıklamada; İçerisinde menengiç, kakule, keçiboynuzu, salep, Kakao ve yemen kahvesi var. Yavuz Sultan Selim Mısır dönüşü sırasında getirmiş olduğu yemen kahvesini kahveci başı Ali Ağa’ya verir ve kendisine kahve yapmasını söyler. Yemen kahvesi bizim Türk Kahvesi dediğimiz Brezilya kahvesinden acı olduğu için beğenmez Yavuz Sultan Selim, Kahveci başı Ali Ağa’ya derki ‘ bunu bana yumuşat gel’ kahveci başı Ali Ağa da 7 yıllık araştırma sonucu bu şifayı üretir. Hem daha yumuşak hem de daha şifalı bu kahve olur. Kahveci başı Ali Ağa da Adıyamanlı olduğu için 500 yıldır  Adıyaman’ın köylerinde ikram edilen bir kahvedir. Yorgunluğa ve hazımsızlığa birebirdir.”dedi.
Hepsi dağda, ormanda yetişen meyveler, tamamıyla organik
Amasya Merzifon Yöresini tanıtan İbrahim Dokuzcu;” Amasya Merzifon yöresinin ürünlerini getirdik. Tamamen organik, doğal, kendi imalatımız. Bu ürünler köy usulüyle yapılıyor. Ürünlerimizin hepsi patentli, resmîdir. Türkiye’nin her yerine festivallere gidiyoruz. Hem tanıtım hem satış yapmak için, sonra müşterilerimizin bize dönüşleri oluyor, kargoyla ürünlerimizin ulaşımını sağlıyoruz. Kuşburnu marmelatı doğal antibiyotik olarak da bilinir. Uzmanlar tarafından araştırılıp onaylanmıştır. C vitamini enerjisidir. 100 gram kuşburnu bir sandık portakala eşdeğer olduğu söyleniyor. Yaban eriği ve elmasının şekersiz olması sebebiyle diyabet hastalarına hitap eder bir üründür. Yazın genellikle daha fazla tüketiyoruz. Meyve suyu gibi yapıp içebiliyoruz. Harareti kesiyor midenin hazmını kolaylaştırıyor. Alıç marmelatımız var. Alıç marmelatı kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor. Sarı meyveler kalp ve damara hitap ediyor. Öyle bir özelliğe sahiptir. Kızılcık marmelatımız var. Bu da şeker ve tansiyona iyi geliyor. Onunla beraber kırmızı meyvelerin kan yapıcı özelliğe sahip olduğu delâlet vardır. Bunların hepsi dağda, ormanda yetişen meyveler, tamamıyla organik yani kendi haliyle yetişen meyveler birçok özelliğe sahip ilaç kullanılmıyor.”dedi.
Türkiye’nin birçok yöresinden ürünlerin yer aldığı festival, Sinop Bülent Ecevit Caddesi’nde 7 Mayıs'a kadar ziyaretçilerini bekliyor olacak.

Editör: TE Bilisim