Sinop Kent Hakları Derneği (KENTSAV), Tarihi Cezaevi Restorasyonu, Sinop’un Kaleleri  ve Meydan Projesi ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

Sinop Kent Hakları Derneği, Sinop’un tarihi değerleri açısından büyük önem taşıdığını ancak uygulamalarda bazı çekinceleri olduğunu ve bu çekinceleri kamuoyu ile paylaşmak amacıyla basın açıklaması düzenledi.

Sinop Şehir Kulübü Bahçesinde düzenlenen basın açıklamasında konuşma yapan Sinop Kent Hakları Derneği Üyesi Şükrü Demirel:’’Derneğimiz, Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin Avrupa kentsel Şartı’nın Kentli Hakları Bildirgesi ve İlkeleri’ni savunur. Bu ilkelerin, Sinop ölçeğinde hayata geçirilmesi için çaba gösterir, Sinop genelinde ve yerel yönetimleri yeni bir kentlilik anlayışı için bu ilkeleri uygulamaya ve Sinop halkını bu ilkeler doğrultusunda bilgilenmesini, kentimizin geleceğine ilişkin tartışmalarda etkin rol almasını ve tanımlanan ilkelerin yerel politikalara dahil edilmesini teşvik eder.

Derneğimiz tüzüğünün amaç ve ilkeleri gereği, dernek yönetimini ve üyeleri olarak bu bildirim ile basına ve kamuoyuna düşüncelerimizi iletmek, eleştiri ve önerilerimizi sunmak istiyoruz.”Dedi.

Demirel açıklamasına şu şekilde devam etti; “Derneğimiz çok yeni olmasına rağmen, ilk çalışmasını Sinop imar planına itiraz ederek ve dava açarak yapmış, değişen imar planı için yine dava açmıştır.

Asıl konumuza gelince; Bilindiği gibi uzun yıllardır Sinop’un kalelerini kapatan yapıların yıkılması ve kalelerin nefes alarak ortaya çıkarılması konuşulmakta, tartışılmaktadır. Bu konunun son aylarda daha çok gündeme geldiği görülmektedir.

Ayrıca, yine Sinop’un simgesi olan tarihi cezaevinin restorasyonu gündeme alınmış ve restorasyon çalışmaları da başlatılmıştır.

Bizler Sinop Kent Hakları Derneği (KENTSAV) olarak; Sinop’un tarihi değerleri açısından büyük önem taşıyan bu konulara son derece sıcak bakıyor ve destekliyoruz. Ancak, uygulamalarda bazı çekincelerimiz bulunmaktadır ve bu çekincelerimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Sinop’ta yaşayan yurttaşlar olarak kendi yaşam alanlarımızda ne yapılmak istendiğini somut olarak bilmiyoruz.  Son olarak 9 Ekim Cuma günü Sinop Valisi Sayın Erol Karaömeroğlu tarafından basına yapılan açıklamada Sinop Kent Meydanı Avan Projesi’nin anıtlar kurulundan onay aldığı, Ankara’da Toplu Konut İdaresi  (TOKİ) başkanlığında yapılan toplantı sonrası Sinop Kent Meydanı Uygulama Projesi’nin de Anıtlar Kuruluna sunulacağı, onay aldıktan sonra bilgilendirme yapılacağı, faaliyete geçileceği belirtilmiştir.

Bugüne kadar yapılan çalışmalardan, hazırlanan taslak ve projelerden, Sinop adına birinci derecede sorumluluk taşıyan yerel yönetimlerin, yani Sinop Belediye Başkanı, Belediye Meclisi ve Genel Meclisi üyelerinin yeterli bilgiye sahip olmadıklarını veya halk ile paylaşma, halkı bilgilendirme gereği duymadıklarını düşünüyoruz.

Ve bizlere acı veren bir uygulamanın, daha ortada ciddi bir proje yokken, Sinop Belediye Başkanı Sayın Barış Ayhan’ın ve Sinop Belediye Meclis Üyelerinin, Sinop Belediye Başkanlığı Binasını Bostancılı Mahallesinde, mezarlığın yanındaki eski öğrenci yurduna taşımak istemeleri, binanın onarımı için ihale bile yapmış olmalarıdır. İktidar Partisi Sinop Milletvekili Sayın nazım Maviş’in geçtiğimiz ay Durağan Buzluk Yaylasında, basın mensuplarına yaptığı açıklamaya göre, yine Sinop Belediye Başkanlığı ve Meclisince, içinde şehir kulübünün de bulunduğu ve tapusu Sinop Belediyesinde olan alanların üst kullanım hakları TOKİ’ye devredilmiştir. Sayın Maviş’in aynı gün yaptıkları açıklamaları ile Ankara’da TOKİ başkanlığında yapılan toplantı sonucunda, basına yansıyan açıklamalardan öğrendiğimize göre, Sinop Belediye Binası kent dışına taşınırken, hükümet binası yıkım işinin halkın isteği ile şimdilik belirsiz ileri bir tarihe ertelendiği, öncelikli olarak şu an Adliye Ek Binası olarak kullanılan binanın yerine kat adeti dahi belirtilmeden Ticaret Merkezi adı altında yeni bina yapılmak istendiğidir.

İşte biz bu uygulamaların, yani ortada Anıtlar Kurulunca kabul görmüş ve halkın onayına sunulmuş bir Sinop Kent Meydanı uygulama projesi yokken, Sinop’un kalbi olan Sinop Belediyesinin kent dışına taşınması için bu kadar aceleci davranılmasını anlamıyoruz. Bu konuda Belediye Başkanımız Sayın Barış Ayhan’a, CHP Milletvekili Sayın Barış Karadeniz’e, Belediye Meclis üyelerine, CHP İl ve İlçe yöneticilerine sesleniyoruz; Oyları ile sizi seçen ve Sinop Belediyesini binası ile birlikte size teslim eden Sinop Halkı adına kent merkezinde uygun bir binaya taşının.

Ayrıca konu ile ilgili olarak ve belediyeyi devre dışı bırakarak, her şeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ ile yapmakta kararlı iktidar partisi milletvekili ve yöneticilerine sesleniyoruz ve diyoruz ki; Yaşam alanlarımız üzerine ne yapmak istediğinizi bilmiyoruz. Yapılacak tasarruf, işlem ve yapısal değişiklikler ile ilgili tasarım ve projelerin halkın onayına sunulmasını istiyoruz. Konu ile ilgili yurttaşlarımızın eleştiri ve önerileri ile daha güzel ve kentimize özel, Sinop’a yakışır projelerin ortaya çıkacağına inanıyoruz.

Sinop Tarihi Cezaevinin restorasyon çalışmalarına gelirsek, halka danışmadan yapılan çalışma ortadadır. Restorasyon yapıyoruz diyerek bina içlerinde zemin ve duvarlar kazınarak, koğuşlar misafirhane odasına uygun banyo, tuvalet, mutfak yapılmak istenmekte, görüş odaları dükkanlara dönüştürülmekte, mahkumların sırtlarını yasladıkları avlu duvarları yıkılmakta, volta attıkları yanık türküler söyledikleri, acı anılarla dolu avlular, konser ve eğlence alanına dönüştürülerek, acılar üzerinde eğlenceler ve konserler yapılmak istenmektedir.

Hal böyle olunca Anadolu’nun Alcadras’ı yok edilmiş olacaktır.

Yılda yaklaşık 500.000 insanın ziyaret ettiği Tarihi Sinop Cezaevi ruhu yok edilmeden korunmalı, yönetimi Sinop Belediyesi’ne devredilerek gelirleri ile bakım ve onarımları sağlanmalı, bizlere emanet edilen miras gelecek nesillere devredilmelidir.

Son olarak Kent Meydanı projesinde yanlışlar yapılmasın, Tarihi Cezaevi Projesi yeniden gözden geçirilsin istiyoruz. Hassasiyetlerimizin dikkate alınmasını talep ediyor, öneri ve taleplerimizin takipçisi olacağımızı belirtiyor, saygılar sunuyoruz.”

 

Editör: TE Bilisim