Sinop Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde düzenlenen Uluslararası Aile Sempozyumu başladı.

Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli konferans salonunda açılışı gerçekleşen  “Aile Kurumunun Bekasına Yönelik Çağdaş Fırsatlar/Tehditler” temasıyla düzenlenen uluslararası sempozyum iki gün sürecek.

Sempozyumun amacı aile kurumunu etkileyen çağdaş unsurları akademik bir bakış açısıyla tahlil etmek ve mevcut sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmek.

Sempozyumun açılışında konuşan Sinop valisi Erol Karaömeroğlu:”Bu sempozyumu çok önemsiyorum. Sempozyumun amacı; aile kurumunu etkileyen çağdaş unsurları akademik bir bakış açısıyla tahlil etmek ve mevcut sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmektir. Aile kurumunun bekasına yönelik çağdaş fırsatlar/tehditler konulu sempozyumumuzdan tehditleri, fırsatları öğrenebileceğiz, farkındalıklar oluşacak.” Dedi

Güçlü bir ülke, güçlü bir millet, huzurlu bir toplum olabilmenin öncelikli şartı güçlü bir aile yapısına sahip olmaktır diyen vali Karaömeroğlu konuşmalarını şöyle sürdürdü: ”Aile, toplumsal yaşamı düzenleyen, insan neslinin devamını, bireylerin sosyal, psikolojik ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılayan ve toplumsal düzeni sağlayan bir mekanizmadır.

Bir milleti tarihî, siyasî, sosyal açılardan incelemek için çalışmaya, insanlık tarihi kadar eski olan aile kavramını inceleyerek başlamak gerekir. Kültürün bir kuşaktan diğerine iletilmesinde en önemli sosyal ortam olan aile, dinî, millî ve hukukî değerleri ile toplumun çekirdeğini oluşturmaktadır. “Biz aileyi toplumun nüvesi, kilit taşı, mayası olarak gören bir medeniyetin mensuplarıyız."Bumihmalde Türk milletinin tarihe yön veren, çok geniş coğrafyaya hakim olmasında sağlam aile yapısı ve düzeni son derece önemli bir rol oynamıştır. Kadim geleneğimizde aile ile toplumun, aile ile devletin kaderi özdeşleşmiş, bir ve beraber görülmüştür.Türk toplumu olarak inanırız ki Aile, sosyal ve kültürel değişiklikler karşısında sarsıntıya uğramadığı müddetçe millet ve devlet de güçlü olmuştur.” Dedi

Gençlere evlilik kurumunun değerini, önemini daha iyi anlatılması gerektiğini vurgulayan vali Karaömeroğlu:” Aile yapısının sağlıklı ve sağlam olması yalnız kendi üyeleri için değil, çevresi ve toplum için de bir denge ve güven unsurudur. Bu bağlamda, ailenin korunması ve güçlendirilmesi hususunda bireylere ve ailelere düşen sorumluluklar kadar, bizler de sosyal devlet olarak görevlerimizin farkındayız.Gençlerimize evlilik kurumunun değerini, önemini daha iyi anlatmalıyız. Aile kurumunun yaşadığı sorunlar bilimsel çalışmalar ile ele alınmalı, bu yolla yasa yapıcılar ve kamuoyu odağında farkındalıklar geliştirilmelidir. Her sorunda olduğu gibi bu sorunumuzda da en önemli anahtarımız Eğitim olmalıdır. Evli olan bireyler için aile eğitimleri, anne baba adayları için ebeveyn eğitimleri ve evlilik hazırlığında olanlar için evlilik eğitimleri kaçınılmazdır. Dedi

Sinop Üniversitesi rektörü Prof.Dr.  Nihat Dalgınise  organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek düzenlenen sempozyumun verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Sempozyumun açılışına Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.  Nihat Dalgın,ulusal ve uluslararası düzeyde alanında uzman akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, katıldı.

 

Editör: TE Bilisim