"MARTILAR" BİSİKLETLİ POLİS TİMLERİ GÖREVE BAŞLADI "MARTILAR" BİSİKLETLİ POLİS TİMLERİ GÖREVE BAŞLADI

Karadeniz'de önceki yıllarda en düşük 25 santimetre boy sınırı altında yumurtalarını bırakmadan avlanan palamut nedeniyle bu yıl istenen miktar yakalanamadı. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, palamudun bilinçsiz avlandığını belirterek "Vatandaşlarımız bilinçlendiği için küçük balıklar çok az tercih ediliyor, hatta tüketilmiyor" dedi.

Av sezonuna 1 Eylül'de 'Vira bismillah' diyerek başlayan balıkçılar, ağlarını denize bırakmayı sürdürüyor. İstavrit ve mezgit ile sezonu açan balıkçılar, palamuttan ise umduklarını bulamadı. Geçen yıl tanesi 5-10 liradan satılan palamut, bu sene fiyatı 40 lira ile tezgahtaki yerini aldı. Önceki yıllarda en düşük 25 santimetre boy sınırı altında yumurtalarını bırakmadan avlanan palamut nedeniyle bu yıl istenen miktar yakalanamadı.


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun; “Günümüz palamut avcılığının yapılageldiğini biliyoruz ama daha önceki yıllara göre biraz daha az olduğu da bilinen bir gerçek. Peki neden palamut daha önceki yılarda daha fazla avlanırken bu sene biraz daha az avlandığına şahit oluyoruz. Balıkların küçük boyda iken avlanmaları onların daha sonraki yıllarda ki avcılık stoklarına, avcılık miktarlarına olumsuz etki yapmaktadır. Halkımızın ben bilinçlendiğini ve küçük balık tüketmemek konusunda daha kararlı olduğunu biliyorum. İşte bu nedenle daha önceki yıllarda tanesi 1-2 liraya kadar düşen 20 cm civarındaki et aralığı çok düşük olan palamut balıklarının artık bundan sonra daha az tüketilip hatta tüketilmeyip büyümeyi sağlaması bu palamut balığının gelecek nesillere aktarılması açısından uygulamak iyi olacaktır diye düşünüyorum. Balıkçıların ümidi devam ediyor. Palamut balığı halen şuan Karadeniz’de Rize’ye kadar çıkışta. Umut ediyorum lüferin bol olduğu dönemde palamut balığı da inşallah balıkçıların yüzünü güldürecek. Sezonumuzun daha başlarındayız. Palamut balığı en çok et verimi yüksek olan bir balıktır. Yine halkımızın bu balıkla buluşarak bu protein kaynağından sağlıklı beslenmeyle katkı sağlayarak diye düşünüyorum.” Dedi.

Editör: TE Bilisim