Sinop Kent Meydanı Millet Bahçesi Projesi kapsamında oluşturulacak esnaf çarşı için temel açma çalışmaları başladı.

Bunun üzerine bir basın toplantısı düzenleyen Kent Hakları Derneği (KENTSAV) üyeleri 3 derece sit alanı ilan edilen bu bölgede müze yetkilileri olmadan kazı çalışması yapıldığını yapılan işin usulsüz olduğunu söyleyerek duruma tepki gösterdi. Kentsav üyeleri bu alanın  meydan olarak kalmasını istediklerini söyleyerek  bu konuda  tüm sivil toplum kuruluşlarına destek çağrısında bulundu

 

Sinop Kent Hakları Derneği (Kentsav) üyeleri meydan projesi, son gelişmeler hakkında basın toplantısı düzenledi. Mavi esinti çay bahçesinde düzenlenen toplantıda basın açıklamasını Dernek Başkanı Neşe Özkoç okudu. KENTSAV tarafından yapılan açıklamada, Sinop'ta sürdürülen meydan projesi ile ilgili Sinop halkının yeterince bilgilendirilmediği savunuldu.

 Neşe Özkoç tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: ”Daha yaşanılabilir Sinop için kurulan ve mücadele eden 'Kent Hakları Derneği'mizin (KENTSAV) 16/06/2021 tarihinde yapmış olduğu basın açıklamasında düşüncelerimizi sizlerle paylaşmıştık. Sinop Meydan Projesi başlangıcı gibi sunulan eski dispanser binasının yıkılmasıyla ile ilgili Sinoplu’ya bilgi verilmemesi bizi rahatsız eden konulardan birisidir. Bu konuda merkezi idare ve kent yöneticilerinden bilgilendirme istedik. 70 gün geçmesine rağmen Sinop Halkı bilgilendirilmeden, bu alana 22 Ağustos 2021 Pazar günü iş makinalarıyla kazı çalışması başlatıldığını gördük.

SİNOP’TA DÜZENLENMESİ PLANLANAN FESTİVALE VALİLİK TARAFINDAN GÜVENLİK GEREKÇESİYLE RED KARARINA TEPKİ SİNOP’TA DÜZENLENMESİ PLANLANAN FESTİVALE VALİLİK TARAFINDAN GÜVENLİK GEREKÇESİYLE RED KARARINA TEPKİ

 3. Derece Sit Alanı olan bu bölgede iş makinalarıyla müze görevlilerinin olmadığı bir zamanda kazı çalışması yapılmasının yasal olmadığını düşünüyoruz. Bu proje kapsamında Özel İdare İşhanı’ndaki kiracılara yıkılan dispanserin yerine işyeri yapılması için meydan yapılacak alanın tekrar yapılaşmaya açılması izahtan varestedir.

Yıllarca özel idarenin dükkanlarında kiracı olarak piyasanın çok altında kira ödeyenlere, yıkılan iş yerleri için devletin iş yeri yapma zorunluluğu duyması, bir başka anlamsız uygulama olacaktır diye düşünüyoruz. Dispanserin yıkılmasıyla önü açılıp, ortaya çıkan kültürel, manevi ve tarihi değer olan Kefevi Camii, yeni yapılacak bina ile tekrar arada kalacaktır. Bu nedenlerden Meydan Projesi ile ilgili Sinop halkının bilgilendirilmesi, Yıkılan dispanser binasının yerinin yeşil alan olarak düzenlenmesi gerekmektedir.

Yıkılacak Özel İdare Binası kiracıları için devletin yer arama çabasından vazgeçerek oraya ayrılacak kaynağın Sinop'un trafik, kanalizasyon, yeşil alan gibi daha önemli başka projelerine yönlendirmesini talep etmekteyiz.

“TÜM SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE BU TÜR KONULARDA DAYANIŞMA VE BİRLİK ÇAĞRISI YAPIYORUZ”

Bu tür kenti ve halkı doğrudan ilgilendiren konularda açıklayıcı bilgi verilmesi ve halkın görüşlerinin alınması gerekliğini söyleyen Özkoc:” Tüm sivil toplum örgütlerine bu tür konularda dayanışma ve birlik çağrısı yapıyoruz.  Bu alan meydan olarak kalmalıdır.” dedi

Editör: TE Bilisim