Sinop’ta kışın bol miktarda avlanan palamut ve toriklerden yapılan lakerdalar yazında tezgâhları süslüyor. Bölgede tuzlu balık olarak da bilinen ve temizleme, yıkama, tuzlama, kavanozlama gibi uzun uğraşların ardından tüketime hazır halen getirilen lakerdalar, kavanozu 250 liradan satışa sunuldu.

Karadeniz'de balıkçılar tarafından av sezonunda avlanarak buzhanelere konulan palamutlar lakerda olarak kavanozlara girdi. Kentte  bu sene kış mevsiminde palamut bolluğu olunca balıkçılar, lakerda yapıp, satmaya başladı. Tuzlanan palamuttan yapılan lakerda, 2 kilogramlık kavanozlarda 250 liradan alıcı buluyor. Meraklıları tarafından özenle hazırlanan lakerdanın yapımı oldukça zahmetli. Lakerdanın iyi olması için palamudun irisi ya da torik olması şart. İlk olarak dilimler halinde kesilen balıkların omurilikleri ince uçlu bir tel yardımıyla temizleniyor. Balığın temizlenmesinin ardından 3 gün buzlu suda bekletiliyor.

 

2 KİLOSU 250 TL'DEN SATILIYOR

Ardından lakerdanın en önemli kısmı tuzlama işlemine geçiliyor. Tuzlanan balıklar buzdolabına kaldırılıyor. Dinlenmeye alınan balıklar daha sonra saklama kaplarına konularak hazır duruma geliyor. Kışın yapılan Lakerdalar da yazın, 2 kilogramlık kavanozlarda 250 liradan satışa sunuluyor.

MURAT ÖZMEN’İN ACI GÜNÜ MURAT ÖZMEN’İN ACI GÜNÜ

Kente uzun yıllardır balıkçılık yapan İbrahim Coşkunarslan , "lakerda" olarak da bilinen tuzlu balıkların yaz aylarında rahatlıkla tüketilebildiğini söyledi.

Lakerda yapımı ile ilgili bilgi veren balıkçı İbrahim Coşkunarslan ,"Lakerdayı kış aylarında yaptık. Lakerda İri palamut ve torik balıklarından yapılıyor. İri balıklar kafaları kesildikten sonra belli bir dilim aralıklarıyla kesilerek suya yatırılır. Suda kanı çıksın diye 3 gün bekletilir. Daha sonra iplik dediğimiz tellerle balıkların kanları alınır. Birkaç gün daha suda kaldıktan sonra tuza yatırılır ve bu şekilde lakerdamız hazırlanır. Elimizde bayağı miktarda lakerda vardı. Kışın yaptığımız  lakerdalrı yazın da tezgahımıza çıkarıp satışa sunduk. Şu anda işler iyi gibi inşallah ilerleyen günlerde daha da iyi olur.” dedi

 

Editör: TE Bilisim