Sinop'ta Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla deniz şehitleri anısına suya çelenk bırakıldı.

İskele Meydanı'nda düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmasını Sinop Liman Başkanı Kazım Alpay yaptı.

Alpay yaptığı açıklamada: “Kabotaj, bir ülkenin limanları arasında ve kara sularında deniz taşımacılığının sadece o ülke bayrağını taşıyan gemilerle yapılmasıdır. Osmanlı Devletinde Kapitülasyonlarla tanınan imtiyazlar nedeni ile limanlar arası taşımacılığın büyük bir bölümü yabancılar tarafından yapılmaktaydı. Bu gün 95. Yılını kutladığımız Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun uyarınca Türk kara sularında yük ve yolcu taşımacılığı, deniz balıkçılığı, liman işçiliği, gemiadamları, dalgıçlık, kılavuzluk, gemi kurtarma ve benzeri bütün denizcilik faaliyetleri yalnız Türk Bayraklı deniz araçları ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına tanınmıştır. Kabotaj Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti denizdeki egemenliğini tam olarak tesis etmiştir. Bu anlamlı gün nedeni ile ülkemizdeki denizcilik alanındaki gelişmelerden kısaca bahsetmek istiyorum. Deniz Ticaret filomuzun toplam tonajı her geçen yıl artmakta ve filomuzda yer alan gemiler yenilenmektedir. Uluslar arası standartlara ve kurallara uygunluğu sağlanan gemilerimiz, beyaz listede ve düşük risk gurubu içinde yer almaktadır. Gemi inşa sanayinde son yıllarda büyük gelişme sağlanmış askeri gemiler dahil olmak üzere her cins ve büyüklükte gemi inşa edebilen tersaneler kurulmuştur. Liman tesislerimizin kapasitesi ve sayısında son yıllarda büyük artış gerçekleştirilmiştir. Diş ticaret hacmindeki artışa bağlı olarak Limanlarımızda elleçlenen yük miktarında da büyük artış sağlanmıştır. Uluslar arası deniz ticaretinden ülkemizin daha fazla pay alabilmesi için bir denizci ülke olarak denize gereken önemin ve önceliğin verilmesi ulusal bir zorunluluktur. Deniz canlılarının tür ve miktarlarının korunması, denizden elde edilen besin kaynaklarının sürdürülebilir olması, denizdeki doğal yaşamın korunması son yıllarda daha önem kazanmaktadır. Denizlerimizin kirlenmesinin önlenmesi bakımından hem deniz araçlarından kaynaklanan hem de karadan kaynaklanan kirliliğin önüne geçilmesi, gelecek kuşaklara temiz bir çevrenin miras bırakılması bakımından gereklidir. Bakanlığımızca 2023 yılına kadar ‘Hedef 1 Milyon Amatör Denizci' projesi kapsamında, Başkanlığımızca bu hedefin gerçekleştirilmesi amacıyla yapılan Amatör Denizci Belgesi eğitimi ve sınavına bu zamana kadar yaklaşık 7 bin kişi, Kısa Mesafe Telsiz Belgesi eğitim ve sınavına yaklaşık 950 kişi katılmıştır. Sinop Limanı idari sorumluluk sahası içinde Sinop halkının deniz sevgisini ve ilgisini giderek artırmak, deniz araçları ile yapılan her türlü faaliyetlerin deniz mevzuat hükümlerine uygun olmasını sağlamak, Başkanlığımızdan hizmet alanların memnuniyeti öncelikli amacımız olduğunu belirtmek istiyorum. Denizlerimizde bağımsızlığın ve egemenliğin tescili olan bu müstesna günü bize kazandıran Ulu Önder Atatürk'ü saygı ve minnetle anıyor 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ulusumuza ve tüm denizcilere kutlu olmasını diliyorum” Dedi.

Tören sonrası Sinop sahilinde denize, deniz şehitleri anısına çelenk bırakıldı. Tören boyunca deniz polisi de denizde hazır bulundu. Törene Sinop Vali Yardımcısı Abdullah Şahin, Vali Yardımcısı Orhan Gazi Karakaş, Sinop Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Minoğlu, İl Emniyet Müdürü Cahit Şahin, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hakan Başakçı, Sahil Güvenlik 72. Bot Komutanı S.G. Yüzbaşı Mustafa Eray, Sinop Defterdarı Naci Günaydın, İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız ve İl Sağlık Müdürü Fatih Reyhanlıoğlu katıldı.

"MARTILAR" BİSİKLETLİ POLİS TİMLERİ GÖREVE BAŞLADI "MARTILAR" BİSİKLETLİ POLİS TİMLERİ GÖREVE BAŞLADI

Editör: TE Bilisim