Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) 1 Temmuz itibarıyla yapılan elektrik ve doğalgaz zamlarına karşı bir basın açıklaması düzenledi. Uğur mumcu meydanında düzenlenen basın açıklamasında ilk olarak TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, söz alarak  iktidara, "zamlar derhal geri çekilsin, temel gıda ve temel ihtiyaçlarda katma değer vergisi (KDV) yüzde 1'e indirilsin , halkın alım gücünü artıracak önlemler alınsın" çağrısı yaptı.

TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal, pırlantadan alınan vergi ile temel ihtiyaçlardan alınan KDV oranındaki farka dikkat çekerek, “Vatandaşın temel ihtiyacı pırlanta mı? Yatlarda yemek mi? KDV’yi orada yükseltin, temel ihtiyaçlarda sıfırlayın” ifadelerini kullandı. Koçal’ın konuşmasının ardından Tüketiciyi Koruma Derneği Sinop şube başkanı Neslihan Şahin söz aldı.

“Gerçekten artık YETER!” diyerek sözlerine başlayan şube başkanı Neslihan Şahin:”Temel ihtiyaçlarımızdan olan Elektriğe yapılan 15, Son iki buçuk yıl içinde 70 zam Doğalgaza  12  zam ile temel ihtiyacımız olan elektrik ve doğalgaza bir günde toplamda 27 zam . Elektriğin fiyatına gelen her zam aynı zamanda kayıp kaçak bedelinin de içinde olduğu dağıtım bedellerine ve vergilere de  gelmektedir. Ödediğimiz elektrik faturalarının 49,70 i enerji bedeli,  31’i kayıp kaçak bedelinin de içinde olduğu dağıtım bedeli, 19,20 ise fon ve vergi toplamıdır. Görüldüğü üzere ödediğimiz faturaların yarıdan fazlası çeşitli bedeller adı altında şirket kasalarına gitmektedir. 4 kişilik bir aile için 230 kwh elektrik faturası olarak 1 Nisan 2017 Tarihinde 94,70 tl öderken ,01 Temmuz 2021 den itibaren 211,00 Tl ödeyeceğiz.  4 yılda 123 zam gelmiştir.  01 Nisan 2021 tarihi itibariyle enerji dağıtım şirketlerinin aldığı enerji bedeline 17,5 indirim uygulanmış, ancak bu indirim nihai tüketiciye yansıtılmayarak, dağıtım şirketlerinin kar payını yükseltmiştir. İndirim geldiğinde tüketiciye yansıtılmamakta zam geldiğinde tüketiciye katmerli yansıtılmaktadır. Asgari ücrete yapılan zam oranı ise sadece elektriğe yapılan zammın bile altında kalmıştır. Tüketici yine yoksulluğa ve açlığa terk edilmektedir.  Doğalgaza her ay 1 zam yapılır iken, 1 Temmuz itibariyle 12 zam yapılarak 2021 yılında toplam zam 19,21 olmuştur. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının TBMM sine verdiği bir bilgide 2020’nin ilk dokuz ayında toplam 101 milyon TL ödenmemiş borçtan dolayı 107 bin konutun elektriği kesilmiş, ayrıca 399 milyon TL ödenmemiş borçtan dolayı ise 51 bin konutun doğalgazı kesilmiş sözleşmeleri fesh edilmiştir. Bu rakamlar pandemi süreci nedeniyle çok daha yükseldiğini biliyoruz. Sosyal devlet vatandaşını karanlığa ve soğuğa mahkum edemez. Vatandaşları karanlığa ve soğuğa mahkum etmeyecek  önlemler alınmalıdır. Gerekirse bu borçlar ailelerin gelir durumu da dikkate alınarak  kamu kaynaklarından karşılanmalıdır.  Bilindiği üzere geçtiğimiz aylarda  akaryakıta da zam gelmişti. Elektrik, akaryakıt ve doğalgaz zamları sonrasında, birçok ticari ve sınai işletme maliyetlerinin arttığı gerekçesi ile ürün ve hizmet fiyatlarını artıracaktır. Açıkçası bu zam oranları aldığımız tüm ürünlere yansıyacak olup ekmeğimiz daha da küçülecektir. “ Dedi

Şahin konuşmalarını şöyle sürdürdü:” Pandemi nedeniyle alım gücü düşen tüketici,   hane geliri düşen aileler  yoksulluğa ve açlığa terk edilmektedir. Ülkemiz nüfusunun yüzde 70 e yakını açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi vermektedir. Emeklilerimizin aldığı maaş asgari ücretin altında kalmış, adeta ölüme terk edilmektedirler. Temmuz ayında emeklilere yapılacak zam oranı 8,45 dir. Maaşlara zam gelmeden temel ihtiyaçlara yapılan zamlar ile çoktan erimiştir. Çay kaşığı ile verilen zamları, kepçe ile geri alınmaktadır. Emekli insanca yaşamak istiyor, yıllarca bu ülkenin ekonomisine artı değer kazandırmış emeklilerimizi açlığa mahkum edemezsiniz. Türkiye’nin de imzaladığı Evrensel haklarımızdan biri Temel ihtiyaçların karşılanması hakkı; Barınma, ısınma, aydınlanma, yeterli gıda ile beslenme , içecek ve kullanacak su bulma, haberleşme ve ulaşım gibi en temel hakları kapsamaktadır.Tüketicinin bu hakları göz ardı edilerek, Anayasanın 172 maddesi uygulanmayarak, emekçiler, emekliler, aç ve yoksullardan oluşan  güçsüz   tüketici kaderine terk edilerek,  güçlü olan sermaye korunmaktadır.

 

Millet bitmiş, esnaf çökmüş, siftah yokmuş kimsenin umurunda değil.

İntiharlar varmış, borçlar artmış, tencerede kaynayan taşmış kimsenin bu halkı ciddiyete aldığı yok.

 

Dünyanın 20 büyük ekonomisinden biri olduğumuz söylenmekte, peki bu zamlar niye? Yoksulluk ve açlık altında yaşamını sürdürmeye çalışan vatandaşlarımızın sayıları sürekli artarken mi ekonomi büyüyor?

 

Türkiye nin kaynaklarının aktarıldığı mutlu bir azınlığa, tüm ihaleleri alan beylere, vatandaşın tek maaş alacağı işi yokken devletin kasasından en az 2-4  maaş alanlara, geçmediğimiz köprülerin, tünellerin, oto yolların parasını ödediğimiz şirketlere göre mi büyük??

 

Halk fakir, halk yoksul, halk aç,  vatandaşı pandemi vurmuş, zamlar yere sermiştir.

 

83 Milyon tüketici adına sesleniyoruz;

 

*Zamlar derhal geri çekilsin,

 

*Temel gıda ve temel ihtiyaçlarda kdv Yüzde1 e indirilsin

 

*Halkın alım gücünü artıracak önlemler alınsın

 

KARAVANINI PARK EDERKEN KAYALIKLARA DÜŞÜRDÜ KARAVANINI PARK EDERKEN KAYALIKLARA DÜŞÜRDÜ

*Bir kerede tüketiciye yönelik ekonomik paket uygulansın

 

*Tüketicinin yeterli beslenebilmesini ve  temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek önlemler alınsın

 

*Elektrik faturalarındaki Elektrik Kayıp kaçak bedelini kaldıracak yasal düzenleme yapılsın

 

*Enerjiden yararlanmak çağdaş bir insan hakkıdır. Enerjinin tüm tüketicilere yeterli, kaliteli, düşük maliyetli olacak bir şekilde sunulması sağlansın.

 

*Tek asgari ücretle çalışan ve Emeklilere kısacası yoksul ve açlık sınırının altında yaşayan ailelere enerji, doğalgaz  desteği kamu eliyle sağlansın.

 

*Tüketicinin temel ihtiyaçlarını karşılayan yatırımlar kamu tarafından yapılmalı ve var olan özelleştirilen işletmeler kamuya geri kazandırılsın.

 

 

*pandemi ve çeşitli nedenlerden dolayı oluşan kriz koşulları sona erene kadar zor durumdaki tüm tüketicilerin elektrik, doğalgaz, su, internet, ve telefon gibi acil ihtiyaç olan hizmet bedelleri kamu tarafından ödensin.”

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim