Sinop’ta Osmanlı-Rus Savaşı  sonunda şehit düşen kişilerin cebinden çıkan paralarla yapıldığı iddia edilen deniz şehitleri çeşmesi bakım bekliyor.

 

İlimiz tersane mevkiinde bulunan deniz şehitleri çeşmesi muslukları kir pas içinde ve bazı musluklar su akıtıyor.

Osmanlı ve Rus orduları Kırım Savaşı'nda Kafkas cephesinde çarpışırken Sinop, 30 Kasım 1853 günü Rus donanmasının baskınıyla adeta cehenneme döndü. Kent tamamen yakılıp yıkılırken, Sinop Limanı’nda yaklaşık 2 bin 800 asker şehit oldu. Denizdeki yaralı askerlere akıl almaz işkenceler yapıldı. Üzerlerine kızgın yağlar döküldü, kancalar ve balyozlarla parçalandı. Patrona Osman Paşa ve Riyale Bozcaadalı Hüseyin Paşa Komutasında bulunan yedi firkateyn, üç korvet ve iki buharlı savaş gemisi altı nakliye biri İngiliz gemisi olmak üzere yakıldı.

 Sinop’ta bu baskının acı hatırası olarak,  baskında şehit düşen kişilerin cebinden çıkan paralarla yaptırıldığı iddia edilen Tarihi Deniz Şehitleri çeşmesi kir pas içinde ve ilgi bekliyor.

Sinop’un tarihi açısından büyük öneme sahip olan çeşmenin, bakım ve onarımdan geçirilmesini  isteyen vatandaşlar yetkililere seslendi.

Vatandaşlar “Tarihi çeşme pislikten geçilmiyor. Çeşmenin taşları yosun ve bar bağlamış. İlgilerin bu çeşmelere sahip çıkması gerekir. Kuraklık tehlikesi altında bulunduğumuz son günlerde bu çeşmenin muslukları su akıtıyor. Damla damla da olsa her gün tonlarca su boşa akıyor. Bakım ve onarımları yapılarak, çevre düzenlemesine katkı sunan hale getirilmesi gerekir. Bu çeşmeler bize geçmişimizden atalarımızdan miras, emanetimize sahip çıkmalıyız." şeklinde konuştular.

 

 

Editör: TE Bilisim