Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı 1 Mayıs  Emek ve Dayanışma Günü, bu yıl da pandemi koşullarında kutlandı. Sinop’ta işçi temsilcileri tam kapanma çerçevesinde az sayıda katılımla toplanarak, yaptıkları basın açıklamaları ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.

Pandemi nedeniyle kitlesel kutlamaların yapılamadığı etkinlikte bir gurup  sendika üyeleri Atatürk anıtına çelenk sundu. Sinop’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla İskele meydanı Atatürk anıtı önünde çelenk sunma  töreni düzenlendi. Düzenlenen törende DİSK Genel İş Sendikası, KESK Sinop Şubeler Platformu, DİSK Emekliler Sendikası, Beşiktaşlılar Derneği, CHP Sinop İl Başkanlığı çelenkleri sunuldu.

Ülke genelinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması  nedeniyle kitlesel kutlamaların yapılamadığı ve sınırlı sayıda katılımın gerçekleştiği törende çelenk sunumu sonrasında hayatlarını kaybeden emekçiler için saygı duruşunda bulunuldu.

Ardından STK’lar adına bir konuşma yapan KESK Dönem Sözcüsü SES Sinop Şube Başkanı Ayhan Çalık, yeniden meydanları dolduracakları günlerde 1 Mayıs’ı coşku içerisinde kutlamayı arzu ettiklerini söyledi. Tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin dört bir yanında 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü için yan yana olduklarını belirten KESK Dönem Sözcüsü SES Sinop Şube Başkanı Ayhan Çalık, her günün 1 Mayıs her yerin 1 Mayıs olduğunu söyledi. Çalık; “On yıllardır dünya halklarına sınırsız bir emek ve doğa sömürüsü, savaşlar, ekonomik kriz, artan eşitsizlik, yoksulluk, işsizlik dışında hiçbir şey sunmayan bu düzen COVID-19 salgınıyla insanlığın geleceğini tehdit ediyor.

Dünya kapitalist sisteminin yarattığı eşitsizliklerin ağır sonuçlarını her gün yaşıyoruz. Sağlık hizmetlerinin ve güncel olarak da COVID-19 aşısının bir ticari meta haline gelmesinin bedelini insanlık ağır biçimde ödüyor. Bu koşullar altında Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu 1 Mayıs 2021’de “Yeni bir toplumsal sözleşme ve herkese aşı hakkı” mücadelesini büyütme çağırısı yapıyor.

Bizler, bu topraklarda yaşayanlar, aklı, bilimi, emeği ve insan yaşamını öncelemeyen bir anlayışla yönetilenler, daha ağır bedeller ödüyoruz. COVID-19 salgınıyla mücadelede dünyanın en başarısız ülkelerinden birinde hayatta kalmaya çalışıyoruz. Sermayenin ve patronların çıkarları için, akıl, bilim ve milyonların sağlığı yok sayılıyor. Buradan bir kere daha haykırıyoruz: Çarklar dursun, ölümler bitsin” dedi. 

Yapılan konuşmanın ardından tören sona erdi. Törene Belediye Başkanı Barış Ayhan, CHP Sinop İl Başkanı Av. İnan Savaş Yüksel ile sendika ve dernek temsilcileri katıldı.

 

Editör: TE Bilisim