Sinop Cezaevi ve Müzesi'nde restorasyon çalışmaları tam gaz devam ediyor.  Resmi olarak 1999 yılında müzeye dönüştürülen ve bazı ünlü yazar ve şairlerin de bir dönem kaldığı Tarihi Sinop Cezaevi ve Müzesi'ndeki restorasyon çalışmaları devam ediyor.

 

Bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri olarak gösterilen tarihi mekanda Restorasyon çalışması Avrupa Birliği desteğiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirildi. 21 Mayıs 2020 tarihinde alanda yürütülen çalışmalara başlanıldı. Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün gözetiminde çalışmalar yürütülüyor. Çalışmada bir firma yapım işlerini gerçekleştirilirken bir diğeri onunla eş zamanlı olarak yapılan işlerin denetimini sağlıyor.

 

  Yetkililerden alınan bilgiye göre çalışmalardan şu an iyi bir şekilde ilerliyor. Çalışmaların odak noktası şu an için binalar üzerinde. Yaklaşık 150 yıllık binalar olmasından ötürü titiz bir çalışma gerçekleştiriliyor. İlk aşamada binalarda güçlendirme çalışmaları yapıldı. Dış cephede onarımlar gerçekleştirildi. Restorasyon birkaç farklı noktada eş güdümle gerçekleştiriliyor. Şu an için tam olarak bitmiş bir alan yok. Sabahattin Ali’nin kaldığı koğuşa da ayrı bir özen gösteriliyor.

Restorasyon çalışmaları başladığında kısmi olarak ziyarete açık olan Tarihi Sinop Cezaevi, gezi sahasındaki çalışmalar nedeniyle belirsiz bir süre için tamamen ziyarete kapatıldı. Tarihi mekanın kapısında Sinop Müze Müdürlüğü’nün, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 19 Mart 2021 tarihli ve E.1234504 sayılı oluru ile 22 Mart 2021 tarihinden itibaren Sinop Tarihi Cezaevi restorasyon işleri tamamlanana kadar ziyaretçi girişine kapatılmıştır" duyurusu yer alıyor.

Havaların ısınmasıyla kente gelen turistler ise bu yıl Cezaevi’ni yalnızca dışarıdan gözlemleyebiliyor. Cezaevi’nin restorasyon nedeniyle ziyarete kapalı olduğunu bilmeyen turistler özellikle büyük hayal kırıklığı yaşıyor. Sinop deyince akla ilk Cezaevi’nin geldiğini dile getiren turistler kapının önünde fotoğraf çekilmekle yetiniyor. Kısıtlıda olsa ziyaretin tekrar açılması yönünde turizmcilerinde bir talebi var ancak çalışmaların seyrine göre şu an için net bir tarih verilemiyor.

Editör: TE Bilisim