Sinopta faaliyet gösteren fırın işletmecileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ekmek ile ilgili düzenlemelerinin yer aldığı son tebliğin henüz kendilerine ulaşmadığını bildirdi.


Bakanlık tarafından yapılan düzenlemede; 2012 yılının başından itibaren, ekmeğin tuz oranının azaltılacağı, kepek miktarının artırılacağı ve gramajın 300den 250ye düşürülerek üretileceğinin açıklandığını belirten üreticiler, yapılan yeni düzenlemede ise beyaz ekmeğin artık üretilmeyeceğini ifade etti.
Geçen yıl, ekmekteki kepek oranının artırıldığını ve istenilen karışımın kendileri tarafından yapıldığını vurgulayan fırıncılar, bu yıl da kepek oranının artırılarak tam buğday unuyla ekmek üretileceğini ancak %60 kepek, %40 un oranının ise kendileri tarafından değil, un üreticileri tarafından yapılarak, unun hazır olarak kendilerine gönderileceğini söyledi.
Kendilerine ulaşan bir tebliğ olmaması nedeniyle henüz Sinopta gerekli düzenlemelerin yapılamadığını kaydeden fırıncılar, tebliğin ellerine ulaşmasıyla birlikte ilimizde yeni uygulamaların hayata geçirileceğini dile getirdi.


Fırıncılardan Kampanyaya Tam Destek
Fırıncılar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının başlattığı Ekmek İsrafını Önleme Kampanyasına da tam destek veriyor.
İlimiz Korucuk yolu üzerinde faaliyet gösteren Emirhan Ekmek Fırını İşletmecisi Emin Bostan, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada uzun yıllardır ekmek ürettiğini, kampanyanın Türkiye için yararlı olacağını söyledi.
Bakanlığın ekmeğin gramajını düşürmesinin israfın önlenmesi açısından önemli olduğuna işaret eden Bostan: Bazı ailelere bir ekmek çok geliyor.
Aşağı çekilen 50 gram ekmek, tasarruf anlamında çok iyi bir uygulama.
Fırınlarda üretim dengesinin sağlanması ve satılacak kadar ekmek üretilmesi gerekiyor.
İnsanların tüketecekleri kadar ekmek almaları, hem israfın önüne geçmede hem de ekonomik açıdan büyük yarar sağlar. Türkiyede sıcak ekmek kültürü var.
İnsanımız 2 saat önce çıkan ekmeği soğuduğu için yemiyor.
Bir de ertesi güne kaldığı zaman hiçbir şekilde tüketmiyor. Ekmeğin bayatı olmaz. Ekmek, küflenmediği sürece tüketilebilir.
Ekmek tatlısı bile yapılıyor diye konuştu.
Bostan, ekmek israfı konusunda halkın bilinçlenmesi gerektiğini dile getirerek, Halkımız aldıkları ekmekleri poşetten çıkarıp kutu veya dolaba koyarsa küflenme olmaz.
Bu şekilde ekmek bayatlasa bile bir şekilde tüketilebilir.
Önemli olan küflenmemesi. ifadelerini kullandı.

Haber:Songül Korkmaz

Editör: TE Bilisim