Uğradıkları zararın boyutları hakkında işyeri sahiplerinden ve yetkililerden bilgiler aldı. Zarar gören işyerleriyle ilgili İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü teknik elemanlarınca yapılacak hasar tespit çalışmaları neticesinde, AFAD Başkanlığı’na durumun bildirileceği ve Acil Yardım ödeneği talep edileceği, ödeneğin gelmesi halinde yardımcı olunabileceğini belirten Vali Özata Çetinkaya, işyeri sahiplerine geçmiş olsun dileklerini iletti.

Vali Özata Çetinkaya’nın Sinop Organize Sanayi Bölgesi’nde yaptığı inceleme ve geçmiş olsun ziyaretlerine,  AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, AK Parti İl Başkanı Ali Çöpçü, İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Tarkan Şentürk ve Organize Sanayi Bölge Müdürü Ramazan Ustabaş, OSB Yönetim Kurulu Üyeleri, Sanayiciler ve İşyeri Sahipleri katıldı.

Konu hakkında konuşan Vali Çetinkaya, “Hakikaten son 30 yılın en yoğun kar yağışını aldı bu sezonda. En son 85-86 yılında böyle yoğun bir kış yaşandığı söyleniyor. Birde bu yıl bize denk geldi. Tabi kar rahmettir bundan gocunmayız ve şikayetçi olmayız. Yoğun bir hafta geçirdik. Hasarların vesairelerin ötesinde en sevindiğimiz nokta herhangi bir can kaybımız yada fabrikalardan hasarlı bir can kaybı hatta bir yaralanmamız bile olmadı. sevindirici nokta bu. Buna şükrediyoruz.

Sinop Organize Sanayinde olayın farklı bir boyutunu yaşadık. Orada hiç beklemediğimiz ve hiçte kimsenin aklına gelmeyen bir takım hasarlar oluştu. İlk hasarımız daha Aralıkın 30u 31ine bağlayan gece İLDA Tekstildeki hasar o zaman oluşturmuştu. İlk hasar oydu ve karın yağdığı ilk gündü. Tabi olayı duyduk ama fabrikayla alakalı özel durum olacağını düşündük. Fakat arkasından ikinci, üçüncü günde diğer fabrikalar gündeme gelince burada ciddi bir problem olduğunu anladık. Dün Sinop Ak Parti Milletvekili Nazım Maviş ile bir araya gelince İL Afet Acil Durumlar Müdürlüğünün teknik elemanları bir gidip bakalım dedik burada ne oluyor ne bitiyor diye. En son önceki gün gittik. Bütün OSB Yönetim Kurulu Üyelerimiz fabrika sahiplerimiz oradaydı. Bizim kurumların yetkilileri oradaydı ve bütün hasarlı binaları gezdik. Şu ana kadar 5 tane fabrika tamamen üretimi duracak şekilde elden çıkmış. Yani sadece çatı göçmesi değil, duvarlarda çatı göçmesinden kaynaklanan hasarlar var. Çatının göçmesinden kaynaklanan hasarlar var. Çatı göçmesinden kaynaklı bütün fabrikanın kullanılabilir makine aksamı göçen çatının altında kalmış. Hatta bir fabrikamızda çok ciddi bir üretim varmış sevkiyata hazırlanmış onlar bile şuanda göçen çatının altında kalmış. 5 tane bu şekilde tamamen devre dışı kalan fabrikamız var. Bir fabrikamızda kazan dairesi bölümü göçmüş. Orası buhar kazanının olduğu yer olması sebebiyle üretimi engelliyor ama fabrikanın geri kalanıyla ilgili bir sorun yok. Onun dışında birde çökme belirtileri gösteren, taşıyıcı kirişlerde bel vermeler olan birkaç fabrika var.

Dün bütün gün kar yağışı olduğunu bildiğimiz için yükün daha fazla olacağını düşünerek hızlı bir şekilde fabrikalara nasıl müdahale edebilir anlamında dün biraz çalıştık. Orman İşletmenin bütün arasözlerini denizsuyunu çekerek OSBye yönlendirdik. TELEKOMun TEDAŞın vinçlerini ve sepetli araçlarını oraya çağırdık. Orman İşletmenin çektiği bu deniz suyuyla çatılardaki aşırı yük binen noktalara müdahale edildi. Karlara müdahale edildi ve felaketin devamı olmadı. Fakat bu yıkılanlar dışında da epey tamirat gerektiren hafif hasarlı diyebileceğimiz belki üretimi etkilemez ama ciddi anlamda fabrikalara bir tadilat masrafı bindirecektir. Bu tür tespitlerimizde oldu. Dünkü bizim o çalışmamızın arkasından biz hemen Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünü görevlendirdik. Öncelikle OSBdeki fabrikaların hasar tespiti yapılacak arkasından ilçelerdeki pazaryerleri böyle bir iki yol üstündeki işletme alanlarındaki hasarların hepsi tespit edilecek. Biz bu hasar tespitlerinin tamamını yapıp bu hasarın genel hayata etkililik oranına da bakarak AFAD Başkanlığından Acil Yardım Ödeneği talep edeceğiz. Yalnız bugünkü kriz merkezimizde bütün kurumlardan edindiğimiz bilgiye dayanarak bir genel hayata müesir afettir koşulunu oluşturduk.” dedi.

OSB’de fabrikası bulunan işyeri sahipleri ise mağdur işler durdu zararlarını karşılayamayacak durumda olduklarını ifade eden işverenler devletten yardım talep ediyor.

Editör: TE Bilisim