Cezaevlerinin içine kapanık olarak bilinen yapısının aksine, Sinop Cezaevi kapılarını sürekli açık tutuyor ve sanatsal faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Bu hafta Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tiyatro Topluluğuna kapılarını açan Cezaevi, misafir öğrencilerin tiyatro gösterisiyle, etkinlik anı defterine bir yenisini ekledi.

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tiyatro Topluluğunun, Cezaevi konferans salonunda gerçekleştirdiği tiyatro performansı katılanlar ve hükümlü tutuklular tarafından büyük ilgi gördü. Tiyatro Topluluğu yöneticileri ve üyelerinden oluşan 33 kişilik gösteri grubuna, Tiyatro topluluğu yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Ömer Güllü ve yönetmen Mert Kılıç liderlik etti, birbirinden yetenekli 32 öğrenci gösteride sahne aldı. “Karmakarışık” isimli oyunun sergilendiği 100 dakikalık gösteri, bir bakanın özel yaşamında karşılaştığı traji komik hikayeyi konu alıyordu. Katılanlara keyifli anlar yaşatan gösteri, uzun alkışlarla perdesini kapattı.

            Öğle yemeğinde ağırlanan misafirlere teşekkürlerini ileten Kurum Müdürü Özer Duman yaptığı konuşmada; “Cezaevleri kültürel ve sanatsal faaliyetlerde öksüz çocuk muamelesi görüyordu. Oysa cezaevi, toplumun en kırılgan dezavantajlı gruplarını içinde barındırıyor. Tahliye sonrası sosyal dokuya ve sivil yaşama adaptasyon sorunu yaşayan hükümlüler, cezaevlerinde barındırıldıkları süre içerisinde de değersizlik ve dışlanmışlık hissiyle baş etmek zorunda, bu süreç tahliye sonrası tekrar eden suç eyilimlerini birlikte getiriyor. Biz tüm imkanlarımızla hükümlülerin uyum sürecine destek veriyoruz. Bu çalışmalarda diğer kurumların, sivil inisiyatifin ve sanat topluluklarının desteklerini çok önemli buluyoruz. Ceza infaz kurumları toplumun en önemli sinir uçlarından biri, doğru yaklaşımla doğru kanallardan temas edilmesi ve desteklenmesi gerekiyor. Çalışmalarımıza destek olmaları için neredeyse her kesime kapılarımızı açıyor, kurum imkanlarını seferber ediyoruz. Tabiki kurumumuzun tek başına gösterdiği çaba yeterli değil, diğer kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının bu çalışmalara gösterdikleri reaksiyon çok önemli. Kurumsal temaslarımızda çoğunlukla olumlu reaksiyonlar alıyoruz, ancak hızlı, girişken, sonuç odaklı, hiçbir mernfaat gözetmeyen, karşılıksız bir sorumluluk bilinciyle sergilenen yaklaşımlar bizim için çok daha kıymetli. Biz zaten kurum olanaklarımızı maksimum düzeyde kullanıyoruz. Sizin hiçbir karşılık gözetmeksizin, tamamen samimiyet ve sağ duyuyla gösterdiğiniz bu yaklaşımı tüm kurumlardan ve sivil inisiyatiften bekliyoruz. Ben herkese örnek gösterebileceğimiz erdemli davranışınızdan ötürü sizi takdir ediyorum ve hem şahsım hemde kurumumum adına en içten teşekkürlerimi sunuyorum dedi.

            Tiyatro topluluğu için özel olarak hazırlanan pano, Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Ceza İnfaz Kurumları Savcısı Aykut Balcı, Kurum Müdürü Özer Duman tarafından takdim edildi. Tiyatrocuları tek tek tebrik eden Cumhuriyet Başsavcısı, yaptığı samimi konuşmasında; “Hiç bir karşılık gözetmeden, Samsundan kalkıp buraya geldiniz, kurumumuza ve günümüze renk kattınız, ben sivil toplulukların bu tür duyarlı ve sağduyulu yaklaşımlarını çok değerli buluyorum. Davranışınızın bütün sivil topluluklara ve öğrenci kulüplerine örnek olmasını diliyorum. Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

 

            Cezaevi sosyal alanları ve sanat galerisini gezen misafir tiyatro topluluğu, toplu fotoğraf çekimiyle ve güzel anılarla kurumdan uğurlandı.  

Editör: TE Bilisim