Tebrikleri kabulünün ardından Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı J.Alb.Şefaattin Serten, Belediye Başkanı Baki Ergül, törenin yapıldığı İskele Caddesi Atatürk Anıtı önünde halkı selamlayarak Cumhuriyet Bayramını kutladılar.

İskele Caddesi üzerinde gerçekleştirilen kutlama törenine vatandaşların katılımı yoğun oldu. İstiklal Marşının okunmasının ardından Vali Çetinkaya günün anlam ve önemi hakkında konuşma yaptı.

Vali Çetinkaya, törende yaptığı konuşmasında; “Türk milleti olarak bugün hepimiz, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 92. Yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutlamanın onur ve kıvancını yaşıyoruz. Hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.

Başlangıcından sonuna kadar her safhası eşsiz mücadelelerle dolu olan Kurtuluş Savaşı, milletimizin her ferdinin fedakarlıkları sonucu kazanılan büyük bir zaferdir. Ülkenin işgali karşısında halkımız tek vücut olmuş, Meclisin açılmasıyla birlikte kurtuluşa ve ardından Cumhuriyete uzanan şanlı bir yürüyüş başlatmıştır.

Tüm bu gayretlerin sonucunda kahramanlarımız tarafından bize, geçmişimize gururla, geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacak bir ülke ve Cumhuriyet armağan edilmiştir. Tarihte eşine az rastlanan büyük bir zaferle sonuçlanan Kurtuluş Savaşımızı yeni, güçlü bir devletle ve Cumhuriyet yönetimi ile taçlandırışımızın üzerinden tam 92 yıl geçti.

Bağımsız ve müstakil yaşama arzusuyla elde edilen bu büyük zaferi, sürekli hale getirmek isteyen ve hedefi, en baştan tam bağımsızlık ve de muasır medeniyetler seviyesini aşma olarak belirleyen Mustafa Kemal Atatürk, bu hedeflere ancak cumhuriyet ve demokrasi ile varılabileceğini görmüştür.

Cumhuriyetimizi, tıpkı kuruluşundaki temel mantıkta olduğu gibi, tam bağımsız, güçlü ve demokrasi içinde yaşayan bir dünya devleti olarak sürekli kılmak için bugün hepimize büyük görevler ve sorumluluklar düşmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşundan günümüze kadar birçok zorluklarla karşılaşmıştır.

Ancak, çok sağlam temeller üzerinde kurulmuş olmasındandır ki bu zorlukların, sıkıntılı dönemlerin üstesinden gelebilmiştir. Zira bu temelde on binlerce şehidin mukaddes kanı ve aynı bayrak altında birlikte ve bağımsız yaşama inanç ve azmi vardır.

Yeni kurulan devlet halkın devletidir, üstün irade ve her türlü yönetim yetkisinin kaynağı Millet İradesidir. Büyük Atatürkün ortaya koyduğu Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir ilkesi devletin ve rejimin temelini oluşturmaktadır. Bütün bunların teminatı ise, Cumhuriyettir.

Türk Milleti nin verdiği destansı bir milli mücadelenin ardından, Büyük Atatürk; ileri görüşlülüğüyle, çağdaşlık, eşitlik ve özgürlük alanlarında büyük bir düşünce devrimini başlatmış, yeni kurulan bu devletin demokratik bir Cumhuriyet olarak yoluna devam etmesi için gerekli inkılap ve yenilikleri büyük bir süratle gerçekleştirmiştir.

Bu nedenle büyük bir İmparatorluktan sonra bu milletin tarih sahnesinden silinmemesi için zorlu bir mücadele sonunda elde ettiğimiz Cumhuriyete giden yolu, çok iyi bilmek, anlamak, kavramak ve her zaman hatıralarımızda canlı tutmak zorundayız. Çünkü bu süreç devletimizin bekası ve milletimizin geleceği, huzur ve refahı açısından çok önemli bir kılavuzdur.

Mustafa Kemal Atatürkün rehberliğinde ve önderliğinde büyük Türk Milletinin kanı, canı ve büyük emekleriyle kurulan Türkiye Cumhuriyetinin yaşatılması, bu onur ve gururu yaşayan atalarımızın çocukları olarak, hepimizin vazgeçilmez ortak sorumluluğu olmalıdır.

Bu uğurda hepimiz el ve gönül birliği içerisinde birbirimizi kardeşçe kucaklayarak, her geçen yıl büyüyen ve gelişen bir devletin vatandaşları olarak, bu gelişimi engellemek isteyenlerin oyuncağı olmadan, onların bizim için hazırladıkları senaryoların figüranı olmadan sımsıkı kenetlenmeli ve Cumhuriyet bayrağımızı daha yükseklerde dalgalandırmalı, her alanda ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine taşımalıyız.

Başta siz gençler olmak üzere, milletçe, yakın bir zamanda göreceğiz ki, bu hedef bizi dünyanın en güçlü devletlerinden biri yapacaktır. Aziz milletimiz azmiyle ve kararlığıyla kendini hak ettiği yerde bulacaktır.

Bu çok önemli ve büyük günümüzün 92. yıldönümünde, bütün halkımızın ve geleceğimizin ümidi olan çocuk ve gençlerimizin, bayramını kutluyor, bu cennet vatanı ve bu cumhuriyeti bizlere emanet eden Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile onun silah arkadaşları başta olmak üzere, vatanı uğruna canlarını ve kanlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyor, onların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.” dedi.

Konuşmanın ve şiirlerin okunmasının ardından tören resmi geçitle sürdü. Vali Çetinkaya, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, AK Parti Sinop Milletvekili Cengiz Tokmak, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı J.Alb.Şefaattin Serten, Belediye Başkanı Baki Ergül, Öğrenciler, sivil toplum kuruluşları, askeri birlikler ve kolluk kuvvetlerinin yer aldığı tören kortejinin merasim geçişini ayakta selamladı. Resmi geçit töreninin ardından kutlamalar sona erdi.

 

Editör: TE Bilisim