Sinopale, Uluslararası Sinop Bienali kapsamında bu yıl ilki gerçekleştirilen Uluslararası Sinopale Film Festivali, Sinoplu sanatseverleri Dünya ve Avrupa sineması ile buluşturdu. HAL| Sinop Buluşma Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, sekiz gün boyunca film gösterimleri, söyleşiler ve film atölyeleri gerçekleştirildi. Etkinliğin yoğun katılımla gerçekleştiğini belirten Festival Direktörü Yusuf Emre Yalçın “Seneye daha kapsamlı bir festivalle seyircilerle buluşmayı planlıyoruz” dedi.

Uluslararası Sinopale Film Festivali’nin konuğu Arjantin Türkiye Filmleri Festivali direktörü Ali Taylan oldu. Etkinliklere ve film gösterimlerine katılan Taylan, aynı zamanda katılımcılarla bir söyleşi de gerçekleştirdi.

Festival kapsamında düzenlenen atölyede katılımcılar mockumentary çalışması yaptılar. Atölye liderliğini, geçen yıl Ayat Najafi ve Ayşe Polat liderliğinde yürütülen Sözlü Tarih ve Belgesel Film Atölyesi’inde eğitimci eğitimi alan yönetmen Yusuf Emre Yalçın üstlendi. Atölyenin sonucunda 5 dakikalık mockumentary türünde bir kısa film üretildi.

Dünya sineması Sinop’ta

Festivalde yönetmen Samuel Collardey’in “Like a Lion (Aslan Parçası)”, Maggie Perren’in “Die Farbe des Ozeans (Okyanusun Rengi)”, Yusuf Emre Yalçın’ın “Tarzan Kemal Bir Kentli Hikayesi”, François Pirot’nun Mobil Home (Mobil Ev), Mitra Farahani’nin Fifi Hurle De Joie (Fifi Mutluluktan Uçuyor), Yılmaz Vurucu’nun “İçimdeki Deniz”, Ali Taylan’ın “Carapachay”, Fabienne Godet’nin “Une Place Sur La Terre (Yeryüzünde Bir Yer)”, Edward Berger’in “Jack” filmleri gösterildi. Aynı zamanda, Ars Electronica seçkisi kısa filmlerden “Coda/Ölen Birine Azrail’in Doğumundan Ölümüne Hayatını Anlatması”, Melis Balcı ve Ege Okal’ın “Merkür”, “Le Gouffre/Köprü”, “Whose Flag is it/Bu Kimin Bayrağı”, “La Fenetre/Hastane”, “Isolated/Zombi” ve Clement Trehin-Lalanne’ın “Aissa” filmleri de gösterimlerde yer aldı.

Sinopale tarafından kamuoyuna yapılan açıklamayla Sinopale Uluslararası Sinop Bienali’nin uluslararası sergilerinin ertelendiği, fakat yerel katkılarla yapılacak etkinliklere devam etme kararı alındığı duyurulmuştu. Bu çerçevede 1. Uluslararası Sinopale Film Festivali, ertelenen bienalin ilk büyük etkinliği oldu. Uluslararası Sinopale Film Festivali’nin destekçileri arasında Hal Sinop Buluşma Merkezi, Sinop Belediyesi, Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, Sinopale, Doku Fest, Avrupa Kültür Derneği, Europa Integration Ausseres, Goethe Institut, Ars Electronica, Türev Yeminli Mali Müşavirlik ve Institut Français ifcinema bulunuyor.

 

Editör: TE Bilisim