Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunması ardından Sinop Üniversitesi tarafından hazırlanan “Sinop’ta Su Ürünleri” konulu video gösterimi ile başladı.

Ardından ‘Karadeniz ve Balıkçılık’ Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sezgin, “Su Ürünleri Fakültemizin 30. kuruluş yıldönümünü kutladığımız 2016 yılında bizler için çok anlamlı olan bu yıl dönümü bitmeden düzenlediğimiz Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayına hepiniz hoş geldiniz.

Bu çalıştayın organize fikri ilk oluştuğunda gerçek anlamda sahadaki balıkçı ile Üniversitedeki bilim insanlarını karar verici mekanizmayı bir araya getirip sorunlara akılcı bir çözüm üretebilir miyiz, Sinop’a ve bölgemize Üniversite olarak nasıl bir katkı sağlayabiliriz düşüncesi bulunmaktaydı. Balıkçılıkla ilgili bir Çalıştay düzenleyelim sonucu ne olursa olsun diye hiç düşünmedik.

Herkes kendi mesleğinde çaba harcar ve başarısı toplumun mutluluğuna katkı sağlar. İşte şuan bu salonda bulunan bizler Karadeniz Balıkçılarına  ve Karadeniz’e gönül vermiş, su ürünlerinin çeşitlerini dallarını meslek edinmiş Akademisyenler, Daire Yöneticileri, Bürokrasi mensupları, gırgırcısından, trolcüsünden, balık yetiştiricisine kadar su ürünleri sektörü ile herkes bu sektörün başarısının ülkenin zenginlik zincirinin bir halkası olacağını bilerek Karadenizli balıkçıların sorunlarına çözüm bulmaya çalışacağız.

Çalıştay sürecinde bunu kısmen yapabilirsek sanırım çalıştay görevini yerine getirmiş olacaktır.

2015 yılı deniz ve iç sularımızdaki avcılık miktarı 432 bin ton, yetiştiricilik yoluyla elde edilen miktar ise 240 bin ton civarındadır. Su ürünleri ve balıkçılık sektöründe avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri payının yıllar içindeki değişimine baktığımız zaman bunun bir düşüş freninde olduğunu görebiliyoruz. Doğal stokların azalması avlanan su ürünleri miktarını olumsuz yönde etkilemiştir. Mevcut stoklarımızı sürdürülebilir bir şekilde işletmek  doğru olanı yapmak ve sürdürülebilirliği sağlamak istiyoruz. Çünkü koruma kullanma dengesi kurulmazsa bundan en büyük zararı ülkemiz ve balıkçımız görecektir. Bu nedenle biz diyoruz ki balık yoksa balıkçıda yok.

Çalıştayda tartışılan konulardan sunulan bildirilerden bir sonuç bildirgesi hazırlayıp yetkili mercilerle paylaşmayı düşünüyoruz. Ayrıca bir kitap haline getirip yayınlamayı da planlıyoruz.” dedi.

 

Ardından kürsüye çıkan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın konuşmasında, “Böyle bir çalıştaya ev sahipliği yapmış olmaktan mutluluk duyuyorum.2016-2019 yılları arasında 3 yıllık eylem planı oluşturduk ve kamuyla paylaştık. Bu planımıza göre heryıl  en iki sempozyum iki çalıştay ve iki bilimsel kongre tertip etmeyi ve bunu kitaba dönüştürmeyi planlıyoruz.

Bugün burada önemli ve değişik alanlarda,  balıkçılık sektörünün öncü temsilcileri, Türkiye’de önemli Karadeniz ile ilgili bilimsel çalışmalara imza atmış değerli konuşmacı ve akademisyenlerimiz bulunmakta. Bugün çalıştay vesilesi ile bu değerli arkadaşlarımız  bir araya gelmiş oldu.

Malum su ürünleri neredeyse insanlık tarihi kadar eski ve önemli bir besin maddesidir. Hatta tüm kutsal metinlerde su ürünlerinden bahsedilmektedir. Dengeli beslenmenin bilincinde olan ülkeler denizlerden yüksek oranda faydalanmaktadırlar. Bugünden geleceğe bu anlamda yatırım yapmaya çalışıyorlar.

Son yıllarda üniversitelerimize birer misyon biçilmeye çalışılıyor. Yani geçmişte olduğunun aksine her üniversitemiz bölgesine katma değer üretsin bölgesiyle özdeşleşsin ve bölgesinde neyi kalkındırması gerekiyorsa neye el atması gerekiyorsa onu yapsınlar. Yoksa tektip tüm üniversiteler aynı olsun istenmiyor. Sinop deyince deniz deniz deyince balık ve su ürünleri akla geliyor. Özel sektör temsilcilerimizden şunu rica ediyorum bizlerden bir şeyler istesinler. Tabiki mevzuatımızn hukukumuzun el verdiği ölçüde onlara cevap vermeye çalışalım. Daha fazla hayatın içinden sektörün içinden olalım. Daha sık bir araya gelelim. Balıkçılık sektörüne ne kadar katkı  sağlıyoruz sorusuna göğsümüzü gere gere cevap veremiyoruz. Ancak bir planlamamız var şimdiye kadar düşünülse de icraata geçirilememiş inşallah icraata geçirmeyi planladığımız beş altı milyon Tl’lik kapalı devre balık üretme tesisi kuracağız  fakültemizin uygun bir mekanına.  Yine hem uygulama alanı olur hemde sektöre katkı sağlanır düşüncesi ile birkaç sene sonrasında icraata geçireceğimiz kafes balıkçılığı da yapmayı planlıyoruz. Daha da yapılması gereken ne varsa paylaşalım katma değer üretmek  ve milli servete katkı sağlamak için her şeye açık olduğumu bildirmek istiyorum. Çalıştayın organize edilmesine öncü olan ve bu organizasyon da emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.“ diye belirtti.

Karadeniz ve Balıkçılık Çalıştayı 13-14 Ekim tarihleri arasında Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde sürecek.

Editör: TE Bilisim