Sonbahar mevsiminde hasadı yapılan kestane, özellikle kış aylarında evlerin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Karadeniz bölgesinde de Ekim ve Kasım aylarında kestane hasadı yapılıyor. Hemen hemen her ilde bulunan kestane ağaçlarından ve etrafından toplanan kestaneler aile bütçesine de katkı sağlıyor. Ayrıca Karadeniz bölgesinde Sinop’un Erfelek ilçesinde yetiştirilen kestaneler en meşhur olanlar listesinde yerini aldı.

Erfelek Salı köyü Sökü mahallesinde kestane üreticisi Cemal Maden kestane hasadına başladı. Maden, “Salı köyü olarak birçok hanenin geçim kaynağı kestanedir. Yetiştirdiğimiz ürünlerin meyvelerini toplamaya yeni başladık. Dip motoru ile ağaç diplerini temizliyoruz. Bu sene kestane bayağı var.  Kestane toplarken eldiven ve bez torba getirmeniz gerekiyor. Çünkü çoğunlukla ağaçlardan yere düşen kestaneler toplanıyor. Önemli olan ağaca zarar vermeden toplayabilmektir. Bunu deneyimli bir köylüyle yapabiliriz. Köylüler, aşılı ürünlerini genellikle dallara vurarak toplar. Kestanenin dikenli kabuğu olduğu için elle toplamayı tercih etmiyorlar. Yabani kestanenin ise yere düşmesini beklerler. Zira dikenli kabuk, ağzı açık bir şekilde yere düşer. Kapalı olanları da sopayla vurarak açarlar. Kestanenin oluşuna göre ton farkı genelde değişiyor. Şuan kestanenin kilosu 8 tlden satılıyor. Erfelek kestanesinin en önemli özelliği lezzetli ve tatlı olmasıdır. Lezzeti hiçbir bölgenin lezzetine benzemez.” diye belirtti.

İşlerini bitirdikten sonra Cemal Maden ve ailesi çalı çırpı yakarak kestane kızarttılar. Bizlere de ikram etmeyi ihmal etmediler.

Haber: Hakan Çakır

Editör: TE Bilisim