Havaların artık tamamen soğumasıyla birlikte Pazar tezgâhlarındaki yaz ürünleri de yavaş yavaş bitmeye başladı. Sinop’un Erfelek ilçesinde satış yapan yapan Meryem Güzel yaptığı açıklamada “ Tezgâhlarımızda ki sütlü mısırlar artık yılın son mısırları. Kış boyunca mısır bulamayacağını bilen müşterilerimizde, dipfrize atmak için tezgâhlarımızdaki son sütlü mısırları kapış kapış satın alıyorlar. Bizde yılın son sütlü mısırlarını vatandaşlarımıza ulaştırabildiğimiz için çok mutlu oluyoruz.” dedi.

Sütlü Mısırın Vücudumuza Faydaları Nelerdir?

Mısır tam bir vitamin deposudur. B1 vitamini, patotonik asit B5 vitamini, folat, niasin B3 Vitamin ve C vitaminini de bol miktarda içermektedir. Mısır ayrıca diyetsel liflerin, fosfor ve magnezyum minerallerinin iyi bir kaynağıdır.

Bir bardak mısır günlük lif ihtiyacının yaklaşık % 23′ ünü karşılayacak kapasitededir. Yapılan araştırmalar mısırın yüksek kolesterol seviyelerini düşürdüğü, kolon kanseri riskini azalttığı ve İrritabl bağırsak sendromunun bir kısım rahatsızlık verici semptomlarını hafiflettiği göstermiştir.

Sindirim sistemi ve kalp üzerindeki etkilerine ek olarak, mısırda bulunan lif kan şekeri seviyelerini stabilize etmeye yardım edebilir. Eğer diyabetiniz varsa, mısır size yavaş yanıcı dayanıklı bir enerji sağlarken kan şekerinizi dengeye getirme konusunda yardımcı olabilir.

Düzenli mısır tüketimi hem kan şekeri ve insülinin düşürülmesi ve dengelenmesine yardımcı olur. Yüksek lifli grup ayrıca toplam kollesterolü yaklaşık % 7 civarında geriletir, trigliserit seviyelerini % 10,2 itibari ile ve VLDL seviyelerini (kollesterolün en tehlikeli formu) % 12,5 itibar ile geriletir.

Haber Hakan Çakır

Editör: TE Bilisim