10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti öncülüğü ve Sinop Üniversitesi'nin değerli katkılarıyla düzenlenen 'Yerel Basınımızı ve Anadolu Ajansı'nın Objektifinden 15 Temmuz' konulu Fotoğraf sergisi Hükümet Konağı önünde düzenlenen törenle açıldı.

Törene Sinop Valisi Hasan İpek, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Şefaattin Serten, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, Kamu Kurum ve Kuruluş Müdürleri, STK Temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Program Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel gerçekleştirdi.

Demirel, “Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü anlamını 4 Ocak 1961’de kabul edilen bir yasaya karşı Çalışan Gazetecilere sağlanan sosyal güvenlik ve bir takım özlük haklarına karşı direnmeye çalışan 9 ulusal gazete işletmesinin karşısında duran gazeteciler sayesinde almıştır.

Basın halkın gözü, kulağı, sesidir. Bugünkü sergimizin mantığı da bundan hareketle hazırlanmıştır. Basın aynı zamanda tarihe not düşen sektördür. Bugünkü sergimizde de tarihe not düşen çalışan gazetecilerin fotoğrafından oluşmuştur.

1960’da bir darbe yaşadı bu ülke. Siyaset kurumu sustu, basın sustu ve halkın gidebileceği bir yer yoktu. 1971 muhatarasında benzer bir şey yaşandı siyaset kurumu sustu, basın sustu ve halkın gidebileceği hiçbir yer yoktu. 1980 askeri darbesinde siyaset kurumu sustu, basın sustu ve halk mecburen sustu. 15 Temmuz 2016 da bir darbe girişimi yaşadık. Siyaset kurumu a’dan z’ye susmadı, basın susmadı ve halk evinde tencerelerinin altını açık unuttuğu ocağını bırakarak sokaklara koştu. Bu nedenle büyük bir gün yaşadık. O gece balkonundan kurşun atan helikoptere saksı fırlatan insanlara rastlandı işte Türkiye buydu. O akşam 240 şehit verildi. Binlerce yaralı ile biz kendimizi bulduk. Bugün ki sergimizin konusunu bir kez daha söylüyorum kendimizi bulduğumuz günü tarihine not düşen basın emekçilerinin günüdür.” dedi.

Ardından serginin açılışını kutlayan Vali İpek, “Bu serginin iki tane özelliği var. Bir tanesi Türkiye’nin yeniden kurtuluş mücadelesini vermeye başladığı ve millet olarak top yekün birlikte olduğunu hem ülke içerisindeki hainlere hem de tüm dünyaya gösterdiği 15 Temmuz’u yeniden yad edilmesi günüdür. İkincisi de bu serginin özelliği bu sergide yer alan birçok fotoğraf Sinop ilimizde çekilmiştir. Sinop ilinin darbecilere karşı duruşunu gösteren bir sergidir. Bu anlamla bu sebeple gerçekten çok değerli ve anlamlı bir sergide bulunmaktayız.” diye belirtti.

Konuşmaların ardından serginini açılış kurdelesi kesildi. Sergideki fotoğraflar büyük ilgi ve heyecanla gezildi.

Editör: TE Bilisim