Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kürşat Arat, SGK Başkan Yardımcısı Muhiddin Şahin, Çalışma Genel Müdür Yrd. Mehmet Baş, Politika ve Strateji Daire Başkanı Meftun Sakallı, SGK İl Müdürü Zafer Ali Ürkmez,  İşsizlik Sigortası Daire Başkanı Şaban Karakuş, ve  İş Kur İl Müdürü Asaf Çalışır’ın katıldığı basın toplantısında konuşan Arat şunlardan bahsetti: “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak başlatmış olduğumuz çalışma hayatında milli seferberlik programı çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili ve bağlı kuruluşlarından gelen arkadaşlarla birlikte bugün Sinop’tayız bir dizi temasta bulunmak üzere buraya geldik. Bu toplantıları söylediğim  gibi ilgili ve bağlı ve merkez teşkilatımızdaki arkadaşlarımızla birlikte katılıyoruz. Bugün buraya gelmemizin sebebini kısa açıklayacak olursak bu başlatılan İstihdam çalışma hayatında ki milli seferberlik kapsamında tüm paydaşlarımızla görüşmeler yapmak, iş verenlerin sorunlarını dinlemek onlara uygulamakta olduğumuz teşvik programları ya da iş kurun aktif iş gücü programları hakkında bilgi vermek ve İstihdamı arttırmak konusunda yapabileceklerimizi bu programların ihtiyaçlara göre ayarlayabileceğimiz konusunda temaslarda bulunmak üzere geldik Sinop’a, ilk olarak SGK il Müdürlüğümüzü ziyaret ettik hem  SGK İl Müdürlüğümüzde oradaki vatandaşlarımız hem de çalışanlarımızla verdiğimiz hizmetlerin kalitesi üzerinde bir değerlendirme yaptık. Oradan çıktıktan sonra İş Kur İl Müdürlüğüne gelerek burada da yine değerlendirme toplantısında bulunduk bundan sonra da bildiğimiz üzere Sanayi Ticaret Odaları ve Esnaf Sanatkar Odaları ile birlikte bir toplantı gerçekleştireceğiz yine bu bina da gerçekleşecek toplantı.
Bu toplantı da iş verenlerimizin söylediğimiz gibi sorunlarını, ihtiyaçlarını ve taleplerini dinleyeceğiz. Bu toplantıyı gene aynı şekilde Sendika Temsilcilerimizle yaptık tamamıyla ayrı değil tüm paydaşlarımızla bir arada karşılıklı tartışma ortamında gerçekleştireceğimiz bir toplantı olmasını planlıyoruz. Tabi bu toplantıları yapmanın bu İstihdam seferberliğini daha doğrusu bu çalışma hayatında ki milli seferberliği başlatmamızın sebebi malumlarınız olduğu üzere işsizlik oranlarında son dönemlerde yaşadığımız artış oranları buna ilk planda kuru aktif bir tedbirle nasıl bir çözüm bulabiliriz bunun daha rahatsız edici aşamalara geçmeden ilk aşamalarında doğrudan bir müdahale yaparak tekrar işsizlik oranını aşağıya çekecek bir mekanizma üzerinde nasıl çalışabiliriz diye yapıyoruz. Esasında İş Kur ve SGK üzerinde yaptığımız bir takım hazırlıklar var bu aktif iş gücü programlarının özellikle yeniden değişen ihtiyaçlara göre ayarlanması ile ilgili yapılmış bir çalışma önümüzde ki günlerde detaylarını da açıklayacağız yani bu ocak ayının başında Sayın Başbakanımızın ve Sayın Bakanımızın açıkladığı artı İstihdam dediğimiz bir program kapsamında da olacak ya da mevcut programların iş başı eğitim gibi programların değişen ihtiyaçlara göre yeniden ayarlanması şeklinde olacak ve bunun haricinde SGK’nın esasında uzun süreden beri devam eden bir teşvik programları var çeşitli özellikli gruplara ilişkin bazı teşvik programları var sigorta prim teşviki kapsamında çok uygun olan 6 puanlık eksik prim teşvikiyle Sinop’ta 2017 yılı içerisinde tekrar uygulanmaya devam edecek, bu da önemli bir teşvik olduğunu değerlendiriyoruz.
Söylediğim gibi karşılıklı istişare boyutunda olacak öğleden sonra ki kısmında ise bazı iş yerleri, organize sanayi deki ve gerze deki bazı yerlerin teşvik verdiğimiz özellikle engelli hibe programları kapsamında hibe verdiğimiz iş yerleri de dahil olmak üzere iş yeri ve ev ziyaretleri gerçekleştireceğiz bu ev ziyaretleri esasında milli seferberlik kampanyasının bir parçası olarak gerçekleştiriliyor, önceden haber vermeden çat kapı olarak. Bildiğiniz gibi SGK’nın kapsama oranı %99.5 seviyesinde herkes bir şekilde SGK’nın hizmetlerinden faydalanıyor  ev ziyaretleri gerçekleştirerek bu hizmetlerimizden faydalananlarla onların sorunlarını dinlemek onlarla karşılıklı görüşmek üzerine de bir programımız var onu da öğleden sonra gerçekleştireceğiz. Amacımız istihkama katkı sağlamak çerçevesinde bakanlığımızın ne yapabileceğini elindeki enstrümanları ne şekilde daha etkinleştirebileceğini tespit etmek üzerine başlattığımız bir çalışma, bu çalışmayı sadece biz değil bizimle aynı anda Türkiye’nin farklı 15 ilinde merkez teşkilatımızdan Müsteşar, Müsteşar Yardımcıları ve Genel Müdürlerimizin başkanlık yaptığı yine bizim ki gibi heyetler gerçekleştirilmekte Türkiye’nin dört bir yanına yaklaşık bu 4. Haftaya giriyor ilk 6 ocak ta başlatmıştık bu kampanyayı bu seferberliği Türkiye’nin 4 bir yanına gidiyoruz bu kapsamdaki görüşmeleri gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilisim