Sinoplu heykeltıraş Eşref Baş 1962 yılından bu yana sanatını icra ediyor. Minyatür heykellerden şehirlerin sembolü olan büyük heykellere kadar çok sayıda heykele imza atıyor. Sinop girişindeki Diyojen Heykeli’nde de Eşref Baş imzası var.

Diyojen heykelinin yapım sürecinden bahseden Eşref Baş ;
‘’2006 yılında Belediye Başkanımız Zeki Yılmazer beyle tanıştık. Bu işi Samsun Anakent’te yaptığımı belirttim. 15 gün sonra Zeki Bey kaza geçirdi. Kazadan sonra Samsun Anakent Belediye Başkanı Yusuf Ziya Bey onu ziyaret etti.

 Ziyarete geldiğinde Zeki Bey’e bir isteğiniz var mı diye soruyor Zeki Bey de Sinop’a 1 metrelik bir Diyojen Heykeli hediye edilmesini istiyor. Yusuf Bey bunu bize iletti Sinop’a heykel yapımı için, biz de 1 metre küçük olur kendi memleketimiz daha büyüğünü yapalım dedik.   En azından 5 metrelik bir heykel yapalım belki arkası gelir örnek oluşturur diye düşündük kabul ettiler. Masrafları Yusuf Ziya Bey karşıladı, işçiliğini de biz ücretsiz yaptık. Sonuçta Sinop’a bu eseri kazandırdık. Dönemin Belediye Başkanı ve Valisi eserin konumlanacağı yeri bana bıraktılar. Sinop’un girişi pejmürde şeklinde duruyordu. O alana heykel yapılması hem girişi güzelleştirecek hem de o alana Sinop’un kurtuluşunda mücadele veren Sarı Saltuk, Emir Gazi Tayboğa gibi atalarımızın da heykelleri yapıldığında milli tarihimizi unutmamak ve anmak için önemli bir köşe olacaktı. Ben inanıyorum ki Diyojen Heykeli bir örnek teşkil edecek oraya biz bir heykel yaparız başka arkadaşlar yapar orası bir sanat köşesi olur’’ dedi.


 

Editör: TE Bilisim