Sinop'a yapılması planlanan nükleer santralin ÇED raporunun olumlu çıkması kararına ardındanSinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP)üyeleri Sinop Adliyesi'ne dilekçe vererek, kararın iptali için başvuruda bulundu.

Sinop'un Abalı Köyü'nün İnceburun Mevkii’nde EUAŞ İnternational ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan nükleer santralin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun olumlu çıkmasına ilişkin kararın iptal edilmesi için Sinop Adliyesi'ne başvuruda bulundu.  Dava dilekçelerini teslim eden gurup daha sonra uğur mumcu meydanında bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında, "Tüm baskılara rağmen Sinop'a nükleer santral yaptırmayacağız" denilirken, nükleer santralin yapılması halinde yaratacağı tahribat anlatıldı.

Basın açıklamasında konuşan CHP sinop  milletvekili Barış Karadeniz yaptığı açıklamada :”Nükleer santral Sinop’ta ölümdür,balıkların ölümüdür havanların ölümüdür. Birtakım rant mücadelesin içerisinde olanların lobilerin şu anda Türkiye'deki emelleri üzerine, biz burada mücadele ediyoruz.Nükleer santralin Türkiye'ye hiç bir faydası olmadığı gibi biz burada yıllar önce yaşadığımız Çernobil faciasından sonra her evde bir kanser vakası ile karşı karşıyayız. Biz burada bir dönem  doğamızdantopladığımız sebzeleri yiyemedik, balıkları yemedik Türkiye'ye yollayamadık. Böyle bir süreç yaşayan bir il olarak bu haklı mücadelemizde bizlerle olan tüm mücadeleci arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkür ederim.Birileri sarayın bahçesine dünyadan çeşitli yerlerinden bitkiler getirirken 50 sefer onu denetlerken burada 600 bin tane  tane ağaç kesildi ve bunun faturası çok ağır olacak.Hem bu dünyada hem de öbür dünyada ağır olur yazıklar olsun.Bu mücadele bizim için çok değerli. Günden güne çoğalıyoruz. Burada bir çed tanıtım toplantısı yaptılar halkı bilinçlendirme toplantısı ama halk içeri alınmadan önceden Kimlerin geleceği belli olmuş. Birtakım önerilerle bu vatandaş içeri sokmadan yok hükmünde sayılan bir cedtanıtım toplantısı yaptılar. Ankara'da aynı şekilde bizlerle  beraber gelen vatandaşları içeri sokmamak için direndiler.Bu Bence halkı tanıtım toplantısı değil halkı kandırma toplantısına dönüştü. Bizim gözümüzde yok hükmündedir.Aynı zamanda çed raporu dedikleri şey var ya o ced palavrasıdır. Bizim için yoktur belediye  başkanlarımız burada biz buradayız.Bizim cesedimize çiğnemeden oraya nükleer santral için bir kazma dahi vuramazlar. Biz birlikte kazanacağız birlikte güçlüyüz Onun için Hepinize çok teşekkür ediyorum bu haklı mücadelemizde yanımızda olan herkese teşekkür ediyorum.” dedi

Basın açıklamasına Sinop NKP bileşenlerinin yanı sıra TTB, KESK, TMMOB’ye bağlı; EMO, JMO, Metalurji Müh. Odası, ŞPO, Sinop Barosu, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Ayancık Belediye Başkanlığı, SNKPDER, Sinop ÇDD, ÇYDD Sinop Şubesi, Ayancık Çevre Koruma Derneği, Sinop Kent Hakları Derneği ve Sinoplu Yurttaşlar grubu katıldı.

 

Editör: TE Bilisim