SİNOP’TA ÇATIDAN DÜŞEN VATANDAŞ HAYATINI KAYBETTİ SİNOP’TA ÇATIDAN DÜŞEN VATANDAŞ HAYATINI KAYBETTİ

Sinop Ticaret ve Sanayi Odası, 2021 yılı değerlendirme toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda TSO Başkanı Salim Akbaş, 2021 yılı ilk aylarında ülke genelinde uygulanan kısıtlamalar sonrasında Sinop için “Ticari kaybı en yüksek seviyede yaşayan il oldu” dedi. 

  Akbaş, “2021 yılı başlangıcı, bir önceki yıldan aldığımız pandemiyle ilgili olumsuzluklar, akabinde mevsimsel anlamda ilimizde yaşadığımız sel felaketi, bu ve benzeri şeylerle iyi bir yıl geçirmediğimizi görüyoruz. İlk yarısında pandemiden ötürü tam kapanma, yarı kapanma, seyahat kısıtlaması gibi durumlar oldu. Sinop ta hizmet sektöründe fazla faaliyet gösteren il olduğu için aynı zamanda bu kısıtlamalardan en fazla etkilenen ve ticari kaybı en yüksek seviyede yaşayan il oldu. Temmuz ayı başlangıcı itibariyle normalleşme genelgesi yayınlandı, bazı kısıtlamalar kaldırıldı. Yaz sezonunda ticari anlamda bir hareketlenme başladı ancak Ekim ayının sonrasında kimsenin beklemediği kur hareketlenmesi başladı. Ama yine de biz bu olağan dışı dönemde hem odamız olarak, hem de odamız üyelerine sağladığımız katkılar, bu işlerin bertaraf noktasında ciddi anlamda destekte bulunduk. Belki ekonomik olarak kaynakları kendimiz aktarmasak bile kaynak aktaracak noktalarla yaptığımız iletişimler sayesinde bu tür yaralara katkı sağladığımızı düşünüyorum.” Dedi.

  “İMAR PLANININ OLMASI SİNOP’U 1 TRİLYON LİRA KAYBA UĞRATTI!”

  Akbaş, 2019 yılında iptal edilen Sinop İmar Planı sonrasında Sinop’ta inşaat sektörünün yavaşlaması dışında yeni inşaatlarla ilgili de sektörün sendelemesinin, Sinop’a zararının yaklaşık 1 trilyon TL olarak hesapladıklarını ifade etti. Akbaş, “İnşaat faaliyeti gösteren sektörün içerisinde projeci mühendislerden malzeme satan işletmelere kadar, ustasından amelesine kadar bu sektörün daralmasıyla beraber ruhsat alamadığı, yeni abone yapıp su parası tahsil edemediği, çevre temizlik vergisi tahsil edemediği rakamın çok ince hesap yapmadım ama 25 milyon TL’nin altında olmayacağı kanaatindeyim. Bununla beraber kamuya aktarılacak alım-satım emlak vergileri gibi işlemler, yeni açılacak iş yerlerine verilecek ruhsatlar, harçlar derken kentin ekonomisinin kaybı 1 trilyon TL üzerinde olduğunu düşünüyorum. Umarım 2022 Şubat ayı içerisinde belediyeye gelecek olan plan şehir için faydalı olur. 1 yılımızı inşaat sektöründe boşa geçirdik, yeni yılımızı boşa geçirmemiş oluruz” dedi.

  2021 yılı son çeyreğinde yaşanan kur krizinin, tüm ülke gibi Sinop’u da etki altına aldığını belirten Akbaş, “Yılbaşında 7.80 olan dolar kuru, Ekim ayı başına kadar ufak hareketlerle 8.90’a, Ekim ayı sonrasında bir anda 9-10-11-12 derken en son 20 Aralık’ta 18’lere kadar yükseldi. Yeni ekonomik model sonrası şuan 12 seviyelerinde seyir ediyor. Ancak bu durum sonrasında ekonomiyle ilgilenen ya da ilgilenmeyen, dışarıda hiçbir ilişkisi olmayanlar bile ekonomi takip eder oldu. Çünkü yükselen tüm fiyatlar, ertesi gün markete pazara yansıdı. Yeni yıl içerisindeki asgari ücret zammı, bir nebze olsun rahatlatabilir, 4250 TL fiyat olarak iyi ama alım gücü olarak iyi olduğunu düşünmüyorum. Yeni asgari ücretin getirdiği fiyat farkları ortaya çıkacak. Çünkü yeni rakam ilan edildiği günden beri genelde yüzde 10-15, temel ihtiyaç ürünleri ise yüzde 20-25 fiyat erimesine sebep oldu.” dedi.

  Konuşmalarının devamında Başkan Akbaş, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası olarak düzenlenen faaliyetleri anlatan sunum gerçekleştirdi. Toplantı devamında soru-cevap şeklinde sona erdi.

 

Editör: TE Bilisim