İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Sinop Şubesi tarafından “rotamız iyilik, yükümüz insanlık" kampanyası kapsamında Suriye’de yaşayan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere 557 çuval un tırlara yüklenerek dualarla yola çıktı.

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), ile  çeşitli sivil toplum kuruluşları ve hayırsever vatandaşlar tarafından temin edilen 557 çuval  un ihtiyaç duyulan bölgelere ulaştırılmak üzere Suriye'ye gönderildi. Sinop İHH İnsani Yardım Vakfınca eski otogar mevkisinde yardım tırının uğurlanması amacıyla tören düzenlendi.

 

 Tır uğurlama töreninde konuşan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Sinop Şubesi Başkan Vekili Kadir Bilgili her zaman mazlumun, ihtiyaç sahibi olanların yanında olmaya devam edeceklerini belirtti.

Bilgili, dünyanın farklı coğrafyalarında savaşlar, çatışmalar, kuraklık, doğal afetler, siyasi ve ekonomik sorunlar gibi nedenlerle milyonlarca insanın çok zor şartlar altında hayata tutunmaya çalıştığını söyledi.

Suriye'deki savaş nedeniyle 2011'den bu yana 600 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiğini, 12 milyon kişinin ise mülteci konumuna düştüğünü aktaran Bilgili konuşmalarını şöyle sürdürdü,:”2020 yılında göç yollarında ve mülteci teknelerinde yaşamını kaybeden savaş mağdurları ve ülkesini terk etmek zorunda kalan milyonlarca mülteci var. Bir tarafta sınırsız imkânlara ve zenginliklere sahip olan ülkeler varken diğer yanda en temel gıdaya ve temiz suya ulaşamayan ülkeler ve insanlar var. Her geçen gün binlerce insan yaşam, barınma, beslenme, sağlık, eğitim gibi en temel insan haklarından mahrum kalmaktadır.

İnsanlık adına utanç verici bu tablo bizlere, uluslararası toplumun İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin temsil ettiği ilkeleri ve hassasiyetleri benimseme ve yerleştirme konusunda halen alması gereken çok ciddi bir mesafe olduğunu gösteriyor. Günümüzde uluslararası toplumların ve kurumların suskunluğundan cesaret alan bazı devletler, kurumlar ve kişiler işgal, tehcir ve zulüm politikalarına pervasızca devam etmektedir.

Komşumuz Suriye’de 2011’den bu yana savaşta 600 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. 12 milyon kişi mülteci konumuna düştü. Ülkede kalanların 11 milyondan fazlası ise insani yardıma muhtaç durumda. Evlerin üçte ikisi yıkıldı. Kış geldi. Mülteci kamplarında ve harabe şehirlerde insanlar ağır kış şartlarından olumsuz etkileniyor. Soğuk ve Koronavirüs salgını mülteci kamplarındaki insanları daha zorlu şartlarda yaşamaya mecbur bırakıyor. Bu durumdan en fazla etkilenenler ise çocuklar, kadınlar ve yaşlılar. Her ne kadar onlar için bugüne kadar 20 bine yakın briket ev inşa etsek de hâlen çadır kamplarda yaşayan on binlerce insan bulunuyor. 

Onlar sadece yokluğu değil acıyı da yaşıyorlar. Soğuk ve karanlık içerisindeki Suriye zindanlarında binlerce masum kadın ve çocuk yıllardır özgürlüklerine kavuşacakları günü bekliyor.

Bizler İHH İnsani Yardım Vakfı Sinop İl Başkanlığı olarak bugüne kadar milletimizin destekleriyle binlerce mazluma yardım ulaştırdık ve ulaştırmaya devam ediyoruz. 

Bugün de “Rotamız İyilik, Yükümüz İnsanlık” diyerek kışın zor şartlarında çadırlarda kalan Suriyeli mazlumlar için başlattığımız yardım kampanyası neticesinde, Sinoplu hayırseverlerimizin destekleriyle Sinop ilimizden 557 çuval unu gönül coğrafyamızdaki savaş mağduru kardeşlerimize gönderiyoruz.

Bilinmelidir ki; yıllardır zor şartlar altında ve imkânsızlıklar içinde yaşamak zorunda kalan kadınları, yaşlıkları çocukları ve kimsesizleri asla yalnız bırakmayacağız. 

Bu vesileyle kampanyamıza destek olan Başta Sayın Valimiz Erol Karaömeroğlu olmak üzere tüm kurum ve STK’larımıza, hassaten Sinoplu vatandaşlarımıza şükranlarımızı arz ediyoruz.

İHH olarak kurulduğumuz günden bu güne kadar bölge, din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç ve açıkta kalmış tüm insanlara insani yardım ulaştırmak ve bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmesini önlemek üzere çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz.

Bugün buradan dünyanın her yerindeki tüm mazlumların yanında olduğumuzu, onları asla yalnız bırakmayacağımızı herkese yeniden haykırıyoruz.  “ Dedi

İl Müftüsü Mustafa Düzgüney'in yaptığı duanın ardından yardım tırı, Suriye'ye gitmek üzere yola çıktı.

 

Editör: TE Bilisim