Sinop’ta  Kurban Bayramı öncesi hazırlıklara başlayan büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri, yem ve ot fiyatlarındaki artışın, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi fiyatları da etkilediğini söyledi. Besiciler bu yıl yem, saman ve ot fiyatlarına yüzde 80’nin üzerinde zam geldiğini belirterek et ve kurbanlık fiyatlarının ise geçen yıla göre zamlanacağını ifade etti. Okulu bitirdikten sonra iş bulamayınca köyünde babası ile birlikte besicilik işine giren Oktay Korkmaz yem ve girdi maliyetlerine gelen zamlarla üreticinin bitme noktasına geldiğini savundu.

“KURAKLIK DA ETKİLEDİ”

Merkeze bağlı Dibekli köyünde hayvan yetiştiriciliği yapan Oktay Korkmaz hayvancılığın giderek zorlaştığını ifade etti.

Artan maliyetler nedeniyle sıkıntılı günlerden geçtiklerini ifade eden Korkmaz  "Küçük yaşlardan bu yana hayvancılık işindeyiz. Okulu bitirdikten sonra iş bulamayınca köyde babamla birlikte besicilik yapmaya başladık.  Yem fiyatları çok yüksek. Hayvancılık bu şekilde giderse biter. Hayvanlar hep kesime gider. Yetiştiricilik kalmaz diyebilirim. Yemin zamlanması ve kuraklığın gelmesiyle maalesef hayvancılık bu noktaya geldi. Yeme gelen zam yüzde yüzü geçti. İşimiz gerçekten çok zor. Şu an, boşa çalışıyoruz. Artık hayvancılık gelen zamlardan dolayı bitiyor besiciler hayvanlarını kesime gönderiyor. Maliyetleri fazla, emeğimizi saymıyorum, ot yem fiyatları artmış, bu fiyatlarla besici ne yapsın?” dedi.

Kurban Bayramı öncesi kurbanlık alışverişinin devam ettiğini bildiren Korkmaz  alışveriş için son günü bekleyenlerin de olduğunun ifade ederek, " Kurban Bayramı öncesi talepler normal. Hayvanlarını ayıran vatandaşlarımız var. Kurban Bayramı’nda hayvanlarını burada ayıran müşterilerimiz, dilerlerse kesimini de yapıyoruz.  Bayram yaklaştıkça işler açılıyor.  Biz hayvanlarımızı merada büyütüyoruz, otlatıyoruz daha sonra da bayrama 2 ay kala besiye alıp yemliyoruz. Hayvanlarımıza küspe ya da herhangi bir ilaç vermiyoruz, doğal besleniyorlar. Bu sebeple hayvanlarımızın eti de lezzetli oluyor, zaten vitaminli otlardan besleniyorlar. Bunları kendi imkanlarımızla büyütüp piyasaya sürüyoruz."  şeklinde konuştu.

 

 

Editör: TE Bilisim