Sinop Belediyesi ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği tarafından geleneksel hale gelen "Lakerda Festivali"nin 5'cisi bu yıl 14-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

ERKILINÇ: “BASINIMIZ KENDİ HAKKINI SAVUNAMAZ DURUMA GELMEMELİ” ERKILINÇ: “BASINIMIZ KENDİ HAKKINI SAVUNAMAZ DURUMA GELMEMELİ”

Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz, festival hakkında yaptığı açıklamada, etkinliklerin oldukça renkli ve kapsamlı olacağını belirterek, tüm yurttaşları festivale katılmaya davet etti. Gürbüz,“Bu yıl 5’incisini düzenleyeceğimiz Sinop Lakerda Festivali, 14-17 Kasım 2024 tarihlerinde Sinop'ta gerçekleşecek. Sinop, 5’nci kez bu festivale ev sahipliği yapıyor. Çok önemli bir festival olan bu etkinlik, Sinop Kültür ve Turizm Derneği ile birlikte paydaşı olduğumuz bir organizasyon. Tüm Türkiye'deki yurttaşlarımızı, gezginlerimizi, belediye başkanlarımızı, çevre illerdeki gastronomi alanında uzman kişileri ve tüm halkımızı, sonbahar mevsiminde, balıkçılığın yoğun olduğu, ticari balık faaliyetlerinin arttığı ve balık mevsiminin en verimli olduğu bir dönemde Sinop'a davet ediyoruz. Sinop, her daim güzel, kadim bir şehir olup, aynı zamanda bir liman kenti olmanın yanında, doğal güzellikleri, tarihi değerleri ve deniz kültürüyle de eşsiz bir yerdir. Ayrıca işlenmiş balık ürünleriyle sunduğu farklı seçeneklerle de dikkat çekmektedir. Bütün yurttaşlarımızı bu festivale katılmaya davet ediyorum. Geçen yıl palamut balıkçılığı oldukça verimsizdi. Karadeniz'de neredeyse hiç palamut avlanamadı, sadece bir miktar tonik yakalanmıştı. Ancak bu yıl, deniz koşullarının uygun olması ve palamutların erken beslenerek yaklaşık 1 kilo 400 gram ve 1 kilo 600 gram arasında yağlanmış olması nedeniyle, vatandaşlarımız ve katılımcılar lakerda yapımına başladılar. Bu lezzeti, lakerda festivalinde jüri heyetine ve festivale katılacak tüm yurttaşlarımıza tattıracağız. Festivalimiz yalnızca bir lakerda yarışmasından ibaret olmayacak. Uzman bilim insanlarının lakerda ve deniz ürünleriyle ilgili bilgilerini paylaşacakları panellere ve söyleşilere ev sahipliği yapacağız. Ayrıca, çocuklarımıza deniz ürünlerini tanıtmak amacıyla köfte atölyeleri ve kremalı balık atölyeleri düzenleyeceğiz. Sanatsal faaliyetler de olacak. Müzik dinletileri de bu etkinliklerin arasında yer alacak. Ayrıca, Ramazan aylarında gerçekleştirdiğimiz Helesa etkinliği de festivalde yer alacak. Çok güzel bir festival olacak ve tüm yurttaşlarımızı bu festivale katılmaya bekliyoruz” dedi.

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkan Vekili Ahmet Çobanoğlu ise, festivalin bu yıl Sebahattin Ali Kültür Merkezi’nde gerçekleşeceğini belirterek, etkinliklerin detaylarını paylaştı. Çobanoğlu,“Festivalimiz, Sebahattin Ali Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek. Sabahattin Ali Kültür Merkezi'nde hediyelik eşya stantları kurulacak, ayrıca yeni açılan balık işleme fabrikasının tanıtımı için stantlar yer alacak. Bir tarafta sergilerimiz olacak; bunlar, bir kısmı balıklarla ilgili, bir kısmı yerel ürünlerle ilgili ve bir kısmı da eski Sinop fotoğraflarına dair sergiler olacak. Ayrıca, yine Sabahattin Ali Kültür Merkezi içinde etkinlikler düzenlenecek. Paneller ve söyleşiler yapılacak. Sinop Üniversitesi Gastronomi Bölümü'ndeki öğrencilere, iki ayrı günde lakerda sunumu yarışması yapılacak. Öğrencilere verilecek ödül ise 1000 TL olacak. Yine aynı mekanda, Cuma ve Cumartesi akşamları konserlerimiz olacak. Bunun dışında, Sabahattin Ali Kültür Merkezi bahçesinde, Kale surlarının dibinde 4 gün boyunca çocuklarla ilgili etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca, Sabahattin Ali Kültür Merkezi'nin diğer kısmındaki otopark alanında yiyecek ve içecek stantları kurulacak. Burada müzik sahnesi ve atölye sahnesi de yer alacak. Yiyecek ve içecek satışlarının yanı sıra, festival kapsamında lakerda yapımı ve küçük atölye çalışmalarına katılabilecekler. Ayrıca, yerel gruplar tarafından canlı müzik performansları da sunulacak. Cumartesi akşamı saat 20:30'da, sembolik bir tanıtım amaçlı Helesa Yürüyüşü yapılacak. Büyük final ise pazar günü saat 14:30’da, Sabahattin Ali Kültür Merkezi binasında olacak. Sabah 9:00'da ön değerlendirme yapılacak ve finalde yarışmacıların balıkları, bir Restoran’da seyircilerin önünde, küçük bir programla sunulacak. Konuşmacıların da katılacağı bu yarışmada, geçen yıl olduğu gibi, birinci, ikinci ve üçüncü seçilecek. Birincilik ödülü 40 bin TL, ikincilik ödülü 25 bin TL ve üçüncülük ödülü 15 bin TL olacak” ifadelerinde bulundu.

Editör: Mustafa Usta