Göz aşısıyla ilgili genel bir bilgi veren Aksu, “Meyve ağaçlarını çoğaltmada kalem aşısına göre daha çok uygulanır. Göz aşısı, küçük fidanlarda uygulanır. Yapıldıkları mevsime göre biri sürgün (yaprak aşısı), diğeri ise durgun aşı olmak üzere iki çeşittir. Sürgün göz aşısı tekniğinde, göz anaca bağlandığı yıl uyanır ve aynı yıl sürgün verir. Göz aşısının zamanı ise aşıya, yerine göre, Mayıs sonu veya Haziran’ın ilk haftalarında başlanır ve Temmuza kadar devam edilir. Aşı sürgünlerinin, kışın şiddetli soğuklardan zarar görmeleri tehlikesi vardır. Onun için, sürgün göz aşısı, kışları ılık geçen yerlerde yapılır. Durgun göz aşılarında; anaç üzerine takılan göz, aynı yıl tutar, fakat kışa girildiğinden uyanmayıp, ertesi ilkbaharda sürer. Daha çok, kışları soğuk geçen yerlerde uygulanır. Durgun göz aşısı, yaz sonlarında (Ağustos-Eylül) yapılır.” dedi.

Osman Aksu göz aşısının nasıl yapılışını da anlattı. Aksu, “Göz aşılarında en önemli hareketlerden biri aşı gözünü almaktır. Diyelim ki komşunuzun bahçesinde çok güzel ürün veren erik yada kiraz ağacı var. Sizde bu ağaçtan göz alıp kendi erik yada kiraz ağacınıza aşılamak istiyorsunuz. Nasıl yapacaksınız? İnanın çok kolay.  Üzerinde meyve olan dal yada sürgün mutlaka yaz ayları boyunca meyve sürgünü vermeye yani uzamaya devam eder. Bu dalın uzayan uç kısımları seneye verimli meyve verecektir. Biz de uç kısımlara doğru kalemimizi alırsak, aşılama yapacağımız ağacımızdan da seneye hızlı bir şekilde verim alırız. Bu uzayan daldan yada sürgünden belli bir kısmını, meyvelerin olduğu yere çok yaklaşmadan kesiyoruz. Toprak seviyesinden 15 santim yükseklikten itibaren, aşı çakısının ucu ile anacın kabuğu (T) şeklinde kesilir. Kesik kısmın iki kenarındaki kabuk, aşı çakısının tırnağı ile yerinden kaldırılır. Bundan sonra üzerinde aşı gözlerinin bulunduğu kalem ele alınır. Bir gözün üst ve altında bir parmak kadar bir kısım bırakıldıktan sonra, gözün altı hafif odunlu olarak kesilir. Anacın tepesinin daha yüksek tarafında iki anacın kesilen kısmına yukarıdan aşağıya doğru sürülerek yerleştirilip, rafya ile sarılır. Göz aşılarının tutup tutmadıkları, aşıdan 15-20 gün sonra belli olur.” diye belirtti.

Ayrıca Aksu, aşı yapmanın sonsuz sevaplardan biri olduğunu da belirtti. “Ölseniz bile amel defterinize sevabı işleyecek tarım olaylarından biridir aşı.” diyerek çiftçilere aşılamayı hobi olarak kullanmaları gerektiğini belirtti.

Editör: TE Bilisim