Sinop'ta, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) desteğiyle kurulacak Keten Müzesi’nin faaliyet göstereceği tarihi Kuşüzümü Konağı’nda restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Sinop’ta keten kültürünü yaşatmak üzere Sinop İl Özel İdaresi tarafından 2021 yılında hazırlanan “Sinop Keten Müzesi Güdümlü Projesine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan destekle, 19. yüzyılda inşa edilen tarihi Kuşüzümü Konağı, Keten Müzesi’ne dönüştürülecek. Proje kapsamında 2021 yılı Eylül ayında tarihi konakta başlayan restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına gelirken, hedeflenen takvime göre Keten Müzesi’nin yıl sonunda hizmete sunulması bekleniyor.

Müze ile keten kültürü yeniden hayat buldu

Restorasyon çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiği tarihi binada incelemelerde bulunan KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, yüklenici firma temsilcisinden çalışmalar hakkında bilgi aldı. İncelemeleri sonrasında projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Genç projenin Sinop için önemine dikkat çekerek şunları söyledi;

“Sinop’un Tuzcular Caddesi üzerinde bulunan tarihi Kuşüzümü Konağı’nda faaliyetlerine başlayacak “Sinop Keten Müzesi” ketenin tarihsel ve bölgesel önemini yansıtacak şekilde tanzim ve tefrişatı yapılarak turizme kazandırılacak. Yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olan tarihi bina, proje sayesinde Keten Müzesi olarak işlevini sürdürecek. Kentin ve bölgenin keten kültürünün sergileneceği müzede, ayrıca keten ürünlerinden oluşan bir hediyelik eşya satış bölümü ile ziyaretçilerin keten dokuma deneyimi yaşayabilecekleri bir de deneyim atölyesi yer alacak. Böylece geçmişte üretilen ketenlerin hanımlar tarafından yeniden işlenmesi sonrasında teşhiri yapılarak keten kültürü yaşatılmış olacak”.

Geçmişteki keten kültürünü günümüze taşıyacak olan Keten Müzesi ile aynı zamanda Sinop’u ziyarete gelen turistlerin kentte nitelikli zaman geçirmelerine de katkı sağlanacak.

 

 

 

 

 

SİNOP’TA ÜRETİM PLANLAMASI VE DESTEKLEME MODELİ TANITILDI SİNOP’TA ÜRETİM PLANLAMASI VE DESTEKLEME MODELİ TANITILDI

 

Editör: Mustafa Usta