Sinop’un Boyabat ilçesinde baharın gelmesiyle birlikte kuzu göbeği (Höbelen) adı verilen mantar cinsleri toprağın yüzeyine çıkmaya başladı.
Türkiye’de belirli bölgelerde doğal olarak yetişen, Dünyada birkaç ülke dışında üretimi yapılamayan ve geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de ilk defa Mersin’de Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde kurulan bir serada üretimi yapılan 'Kuzugöbeği Mantarı’ Sinop’un Boyabat ilçesinde toprak yüzeyine çıkmaya başladı.
Genellikle nemli topraklarda bulunan ve Nisan ayında gözle görülebilir hale gelen kuzu göbeği mantarları herhangi bir tohum atılarak değil, doğal yollarla yetişiyor. Şifa kaynağı bitkiler arasında gösterilen, bağırsak ve mide hastalıklarında tedavi edici özellikte olduğu belirtilen kuzugöbeği mantarı nisan ve mayıs aylarında yağmurun ardından sedir, çam, köknar, meşe ağaçlarının dibinde yetişiyor.
Boyabat ilçesinde kuzugöbeği mantarı toplayan vatandaşlar, kuzugöbeği mantarını zor şartlarda topladıklarını söyledi. Mantarın nisan ve mayıs aylarında toplandığını belirten vatandaşlar, “Bahar aylarının gelmesiyle birlikte kuzugöbeği mantarı çıkmaya başladı. Kuzugöbeği mantarı her yerde çıkmaz. Güneş gören, karlı, sedir ve ladin ağacı olan bölgelerde çıkar. Sabah arkadaşlar ile birlikte dağlara çıkar kuzugöbeği aramaya gideriz. Bu çok zevkli bir şey. Kuzugöbeğini toplamak oldukça zahmetli bir iştir. Sabahtan akşama kadar saatlerce ağaçların dibini geziyoruz. Günlük ortalama bir iki kilogram mantar topluyoruz." dedi.