Sinop'ta gastronomi turizmine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Geleneksel Lakerda Festivali'nin beşincisi, Sabahattin Ali Kültür Merkezi'nde yoğun bir katılımla başladı.
Açılış programına Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan ve eşi Reva Beray Özarslan, İl Emniyet Müdürü Sibel Kılıçarslan, İl Jandarma Komutanı Hakan Başaklıgil, Belediye Başkanı Metin Gürbüz, CHP İl Başkanı Av. Aykut Cem Yalçınkaya, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Saim Gürbüz, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Saim Gürbüz, yaptığı açılış konuşmasında Sinop’un kültürel değerlerinin tanıtılması ve turizm ile ticari potansiyelin artırılması amacıyla bu festivale verilen desteklerin önemini vurgulayarak; “Sinop’un bir değeri üzerinden Sinop’un bütün değerlerini tanıtmak ve bundan turizm ile ticari değerleri artırmak amacıyla yaptığımız bu festivalin geldiği nokta bizi çok mutlu ediyor. Bu yüzden öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleri, sayın belediye başkanımızın ve Sinop Belediyesinin ilk günden beri yanımızda olması, tüm etkinliği beraber düzenlememiz ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUZKA) bu festivale her yönüyle inanması bizi çok mutlu ediyor. Bu yıl ana sponsorumuz Vira Otel'e de çok teşekkür ediyorum. Çıktığımız yolda verdiğimiz mücadelede bu destekler bizim için çok önemli. Hepinize tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.
“BALIĞIN BAŞKENTI DİYE YAZACAĞIZ”
Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, yaptığı konuşmada Sinop’un balıkçılıkta daha geniş bir marka haline gelmesi yönündeki hedeflerini belirterek; “Meydanda ‘Lakerda’nın Başkenti’ yazısını gördüm. Umarım birkaç sene sonra ‘Balığın Başkenti’ diye yazacağız. Ben tekrar, değerli katılımcılara, nitelikli etkinlikler düzenleyen herkese ve bu etkinliği ulusal ve uluslararası arenaya taşıyacak olan tüm emeği geçen arkadaşlara teşekkür eder, dört gün boyunca güzel bir festival geçirmenizi dilerim. Hepinize sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.” Ifadelerini kullandı.
“BİZİM LAKERDA GİBİ KÖKLÜ BİR HİKAYEMİZ VAR”
Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz ise lakerda gibi köklü bir kültürel değerin bu festivalle geçmişten geleceğe aktarılacağını söyleyerek; “Sayın Valim, çok değerli konuklar; festivalimizin beşincisine hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Hepinizi şahsım ve tüm belediye çalışanlarımız adına saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Evet, bu yıl beşincisini düzenledik. Sinop bir liman kenti, bir balıkçı ve denizci kenti, ama aynı zamanda tarihi bir kent. Turizmde eğer bir hikayeniz yoksa pay alamazsınız. Bizim lakerda gibi köklü bir hikayemiz var. Bu kentin kuşaktan kuşağa aktarılan çok sayıda anısı var ve lakerda da bu anılardan biri. Bu festival sayesinde lakerda, geçmişten geleceğe aktarılacak bir değer olacak. Bu yıl balıkçılık bereketli geçti; lakerda yapımında gerekli olgunluk ve yağ oranına erişti. Dolayısıyla birçok vatandaşımız lakerda yaparak bu lezzeti sofralara kazandırdı. Deniz ürünlerinin gastronomi açısından da bir farkındalık yaratacağı, bir katma değer sağlayacağı bu festivalde sizleri diğer etkinliklerimize de katılmaya davet ediyorum. Sinop Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Kültür ve Turizm Derneği rehberliğinde, Sinop Belediye Başkanlığı katkılarıyla düzenlenen bu etkinliğe katkı sağlayan tüm destekçilerimize teşekkür ediyorum. Güzel bir festival olmasını diliyorum.” diye konuştu.
“TURİZM SEZONUMUZU İKİ AY KADAR UZATTIK”
Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan da konuşmasında, geçen yıl düzenlenen festivalin lakerda satışlarına olumlu katkıda bulunduğunu vurgulayarak; “Sayın Belediye Başkanım, çok kıymetli protokol üyeleri, değerli hanımefendiler, beyefendiler ve en önemlisi sevgili lakerda severler, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Şimdi bizde bir söz vardır: "Attığımız taş, ürküttüğümüz kuşa değdi mi, değmedi mi?" Geçen seneki Lakerda Festivali’nin sahada ne kadar memnuniyet yarattığını, biraz esprili bir ifadeyle, paraya dönüşüp dönüşmediğini merak ettim ve bunu araştırdım. Muhammet Yıldırım isminde bir kardeşimiz var; kendisi "Sinop Lakerda" markasını kullanıyor. Ona dedim ki, "Kusura bakmayın, bu isim aslında bize ait, ama sahibini biliyoruz." Sağ olsun, bana “Sayın Valim, festival geçen sene gerçekten çok iyi geçti. Hem internet üzerinden hem de yüz yüze satışlarımız çok başarılıydı, yetiştirmem mümkün değil. Bu gelir, büyümeye devam edecek gibi görünüyor,” dedi. Bu ifadeyi birkaç kişiden daha teyit ettim.
Özetle, Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin öncülüğünde, belediyemizin katkılarıyla, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın, İl Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın maddi destekleri ve sponsorlarımızın yardımlarıyla bu noktaya gelen festivali yürüten, organize eden herkesi tebrik ediyorum. Sağ olun, var olun.
Ticaret Odası’nın da belirttiği gibi, "festival" kelimesinin kültürel geçmişte yapılan güzel eylemlerin ve davranışların devamı anlamına geldiğini gördük. Şimdi biz de geçmişin mirasını devam ettiriyoruz. Kentlerin de bir ruhu var; tıpkı insanlar gibi. Örneğin, Paris aşk ve romantizmin şehri, Berlin soğuk bir şehir, Londra yaratıcı, Barselona ve Madrid ise farklı bir atmosfer sunan şehirler. Peki, Sinop nasıl bir şehir olarak görünüyor? Ben kendim artık bir Sinoplu oldum ve burayı samimi, dostça, sevimli bir şehir olarak görüyorum. Sanki bu şehir, “Gelin, birlikte paylaşalım, eğlenelim. Ben iyi bir dostum, sizi dinlerim,” diyor.
Turizm sezonumuz, okullar açıldığında sona eriyordu; ancak bu tür etkinliklerle turizm sezonumuzu iki ay kadar uzattık. Lakerda Festivali, avluda sinema etkinlikleri ve diğer faaliyetler, ekonomimize de olumlu katkılar sağlıyor.
Bu festivale katkıda bulunan, başta Kültür ve Turizm Derneği olmak üzere, belediyemize, Ticaret Odası’na, İl Turizm Müdürlüğü’ne, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’na, sanatçılarımıza, tüm ziyaretçilerimize ve elbette balıkçılarımıza minnettarım. Hepinize saygılarımı sunuyorum.” Ifadelerinde bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri ve davetliler, hazırlanan resim sergilerini gezdiler. Sergi turunun ardından, misafirlere ikramlar sunuldu. 4 gün sürecek olan Festival, vals gösterisi, stant gezisi, söyleşi ve piyano konseri gibi etkinliklerle devam etti.