Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan "Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü" kapsamında organize sanayi bölgeleri içinde mesleki eğitim merkezleri açılıyor.

Program kapsamında mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alacağı açıklandı.
 

Millî Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca imzalanan Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında Sinop’ta bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bir otelde düzenlenen toplantıya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Kurtuluş Kaya, OSB Yönetim K.Başkan V. Namık Duman,  İl Milli Eğitim Müdürlüğü  Şube Müdürü Melih Yıldırım, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Derya Özdemir, Seydi Ali Reis MTAL.Müdürü  Haluk Öztürk, Sultan Hatun MTAL.Müdürü Selahattin Irmalı ve  Emir Gazi Tayboğa MTAL.Müdürü Ramazan Alptekin katıldı. Proje ile ilgili basın mensuplarına bilgi OSB Yönetim Kurulu Başkanı Kurtuluş Kaya, mesleki eğitim merkezlerinin organize sanayi bölgelerinde (OSB) yer almasının eğitim, sektör, istihdam ve iş birliği açısından birçok imkân sunduğu vurguladı. Kaya, “Milli Eğitim Bakanlığınca ilimiz genelinde faaliyet gösteren 3 Mesleki Eğitim Merkezi ve 3 Mesleki Eğitim Merkezi Programı uygulayan meslek lisemize ek olarak il genelinde bulunan tüm meslek liselerimizde Mesleki Eğitim Programı açılmıştır.  Mesleki Eğitim Merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir. Mesleki Eğitim Programları ile Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle mesleklerini,  işbaşında öğrenmelerini sağlanmaktadır” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Melih Yıldırım da, Program kapsamında mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alacağını söyledi.

Yıldırım, “Mesleki Eğitim Programı Meslek temelli bir eğitimi ihtiva etmekte ve büyük ölçüde bizim geleneksel ahilik sistemine benzemektedir. Öğrenci,  eğitiminin büyük bölümünü işletmelerde bir usta gözetiminde ve meslek öğrenme odaklı olarak gerçekleştirmektedir.  Mesleki Eğitim Programında  öğrenci 9. Sınıftan itibaren 12. Sınıf sonuna kadar haftanın 4 günü bir usta öğreticinin gözetiminde mesleki eğitimini işletmelerde yapmakta sadece haftanın 1 günü okula gelerek genel bilgi ve meslek dersleri görmektedir. İşletmeler ve sanayicilerimiz, ihtiyaç duyduğu kalifiye insan gücünü 4 yıl gibi bir zaman da kendisi yetiştirmektedir. 4 yıllık süreçte öğrencilerin sağlık ve iş kazası sigortası devletimiz tarafından yapılacak, öğrencilerimiz 9,10,11 sınıfta en az asgari ücretin 30 u oranında 12. Sınıftan itibaren de en az asgari ücretin yarısı kadar ücret alabilecekler ve bu ücret devletimiz tarafından ödenecektir. Öğrencilerimiz 9. Sınıftan itibaren kendi parasını kazanacak ailelerine yük olmadıkları gibi aile bütçesine katkıda da bulunabileceklerdir. Yine Mesleki Eğitim Programını tercih eden öğrencilere 3. Yılın sonunda Kalfalık 4. Yılın Sonunda ise Ustalık Belgesi verilecek ve öğrencilerimiz diğer meslek lisesi öğrencileri gibi Meslek Lisesi Diploması alarak mezun olacaklardır. En az ortaokul mezunu olan  ve  sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olan herkes Mesleki eğitim Programlarına katılabilmektedir. Bu şartları taşıyan öğrenciler, yaş sınırlaması olmaksızın 34 alan ve  184 dalın herhangi birinde  eğitim verebilecek standartlarda atölyesi yada işletmesi bulunan yine işyerinde usta öğreticilik belgesine sahip çalışanı bulunan bir işletmeyle sözleşme imzalanmasının ardından sisteme dahil olabilmektedirler” diye konuştu.

Yıldırım, “Liselerden mezun olan öğrencilerimizde aynı şekilde bir işletmeyle sözleşme imzalayarak 6 aylık  bir süreçte fark derslerini alarak Meslek Lisesi Diploması alabilmekte yine  meslek lisesinin her hangi bir bölümünü bitirmiş meslek lisesi mezunları bir işletmeyle sözleşme imzalayarak 6 aylık bir sürede başka bir alanda Meslek Sahibi olabilmekte ve Meslek Lisesi Diploması alabilmektedir. Yine bu öğrencilerin sağlık , iş kazası sigortası ve asgari ücretin 50 olan ücretleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezlerimiz işletmelerin ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücünü sağlamakta , işletmelerde çalışan kalifiye elemanların  kalfalık ve ustalık belgesi  almalarına ,yine işletmelerde ki  ustalık belgesi sahiplerinin yüz yüze yada uzaktan eğitim yoluyla Usta öğreticilik belgesi  almalarını sağlamaktadır.  Bu sistemle  işletmelerin ve sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücünü yetiştirmeyi hedeflemekteyiz. Bakanlığımızın talimatları ve onayı ile  Organize Sanayi Bölgemizde Mesleki Eğitim Merkezi Büroları açılmış ve  irtibat bürolarımız  vasıtasıyla sanayici ve işverenlerimizin ayağına hizmet götürerek  sanayicilerimizin işgücü ihtiyaçlarına cevap vermeye ve çalışanların belge sahibi olmalarını sağlamaya gayret ediyoruz. Bir  aylık  süreçte Mesleki Eğitim Programına kayıtlı öğrenci sayısı 250 bine ulaşmış  ve Mesleki Eğitim Programına geçiş yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bakanlığımızın kısa zamanlı hedefleri bir aylık kısa bir sürede tutturulmuş ve Türkiye genelinde 1 yıl içerisinde 1 milyon Mesleki Eğitim Programı Çırak Öğrencisine ulaşılması hedeflenmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Bakanımız Prof. Dr. Mahmut Özer,  Mesleki eğitime ve dolayısı ile sanayinin ihtiyaç duymuş olduğu kalifiye iş gücünün yetişmesine,  büyük önem vermektedir. Resmi Gazetede yayımlanan Mesleki Eğitim Kanunundaki değişikliklerle birlikte Mesleki Eğitimde büyük bir dönüşüm başlamıştır. Bu dönüşümle birlikte Sinop ölçeğinde sanayinin gelişmesinde en büyük sorunlardan biri olan  kalifiye iş gücü sorunu kısa zamanda çözülecektir. Tüm halkımızı , özellikle açık öğretimde okuyan yada  devamsızlık yüzünden okuldan ayrılan ve eğitim öğretimin dışına çıkan öğrencilerimizi , meslek sahibi olmak isteyen herkesi Mesleki Eğitim Merkezlerimize bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Projenin imkanlarıyla ilgili olarak şu bilgilere yer verildi:

“Ortaokul Mezunu Herkese İş , Sigorta, Maaş, Meslek Lisesi Diploması. Yaş sınırlaması yok. En az Ortaokul Mezunu olmak. Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili "Usta Öğreticilik Belgesine" sahip bir iş yeriyle sözleşme imzalamak. Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde eğitim. 34 Alanda 184 farklı dalda Meslek Öğrenme İmkanı. İlk 3 yıl asgari ücretin en az 30 ‘u ( 1.276 T.L.) , 4. Yıl en az  50 si ( 2.126 T.L.) oranında ücret. Sağlık ve iş kazası sigortası. 4 yıl sonunda Ustalık Belgesi ve Meslek Lisesi Diploması. Kendi İş Yerini Açma İmkanı. Mesleki Eğitim Merkezi Mezunlarında  88 istihdam oranı”

SİNOP'TA DENİZ SOĞUK YAPTI, VATANDAŞLAR BALIK YAKALAMAK İÇİN SAHİLE AKIN ETTİ SİNOP'TA DENİZ SOĞUK YAPTI, VATANDAŞLAR BALIK YAKALAMAK İÇİN SAHİLE AKIN ETTİ

Öte tandan, ayrıntılı bilgi için en yakın Meslek Lisesi ya da Mesleki Eğitim Merkezlerine müracaat edilebileceği ifade edildi.

         

Editör: TE Bilisim