Sinop’ta Tarım İl Müdürlüğü’nün desteği ile üretime başlayan “Lavanta Bahçesi” nin açılışını gerçekleştirildi.

Uzungürgen köyünde gerçekleştirilen açılış törenine, Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan ve eşi Reva Beray Özarslan Erfelek Kaymakamı Ataberk Altun, İl Protokol üyeleri ve eşleri, Kurum Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

l Tarım ve Orman Müdürlüğü "Lavanta Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi" kapsamında lavanta fidesi hibe desteğinden faydalanarak  Sinop’ta bir ilki gerçekleştiren kadın girişimciler  Filiz Özdemir ve Neriman Çöpçü'yü tebrik eden  Vali Özarslan  ve eşi,  işlenen lavantadan üretilen  ürünleri inceledi.

Sinop’un Bektaşağa köyünde 2020 yılında tarlasına lavanta eken Filiz Özdemir, ilde lavanta ekimini yapan ilk girişimci oldu. Attığı ilk adımla arkadaşı Neriman Çöpçü’ ye de örnek olan genç kadın, ekim yaptığı bahçenin hemen yanındaki tarlayı da arkadaşına kiralattı, deneyimlerini arkadaşıyla paylaştı. El ele veren girişimci kadınlar ikinci lavanta bahçesini kurdu.

Uzun yıllar kentte esnaflık yaptığını ve artık farklı işe girişmek istediğini belirten Neriman Çöpçü, “Toprağı ve çiçekleri de sevdiği için uzun yıllardır farklı bir şey yapmak istiyordum. Filiz zaten arkadaşımızdı dernekte, lavanta üretiyordu. Bana ‘gel birlikte yapalım’ dedi, kadın girişimciler olarak Sinop’ta da kadınlar bir araya gelsin istedik ve başladık. Filiz’in yanında boş bir tarla vardı, ben de orayı kiraladım, güzel şeyler yapmayı düşünüyoruz” dedi.

BEBEK CESEDİ İLE İLGİLİ GELİŞME! BEBEK CESEDİ İLE İLGİLİ GELİŞME!

6,5 dönümlük tarlada 7 bin lavanta fidesi dikmeyi planladıklarını söyleyen Çöpçü, bahçelerini yaz aylarında turizme de açmayı düşündüklerini kaydetti. Çöpçü, “Hem hobi, hem zevk para kazanmak hem de Sinop’un turizmine katkı sağlamak. İnsanlar lavanta çiftliği için farklı ülkelere gidiyor, biz neden memleketimizi lavanta cenneti yapmayalım diye düşündük” dedi.

Editör: Mustafa Usta