Sinop’ta Milli Ağaçlandırma Günü'nde kestane ormanına ilk fidanlar dikildi. Tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak fidan dikimi yapılırken, Sinop’un da Erfelek ilçesine Sinop Vali Yardımcısı Recep Yüksel’in katılımlarıyla 10 dönüm araziye 250 civarında kestane fidanı dikildi.
 

KAMYONETLE ÇARPIŞAN MOTOSİKLET SÜRÜCÜSÜ YARALANDI KAMYONETLE ÇARPIŞAN MOTOSİKLET SÜRÜCÜSÜ YARALANDI

Sinop'un Erfelek ilçesinde '11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde kestane fidanları toprakla buluşturuldu. Sinop'ta oluşturulacak ve gal arısına dayanıklı olacak kestane ormanına 4 türden oluşan kestane fidanları dikildi.

EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİSİ DE İŞÇİLİK”
 

İnesökü köyünde düzenlenen, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda açıklamalarda bulunan Sinop Vali Yardımcısı Recep Yüksel; “Ülkemiz genelinde 11 Kasım Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde, orman genel müdürlüğümüzün organizesinde,  geleceğe nefes kampanyası çerçevesinde fidan dikiminin yapıldığı tarih il merkezinde de ince burun civarında valimizle birlikte bütün profesyoneller, kamu, meslek örgütleri, sivil toplum fidan dikimi yapıyor. Bizde Erfelek’te kaymakamımız, köy muhtarımız, orman işletmeden arkadaşlarımız, ilçemizin daire amirleri, belediye başkanımız, siyasallar hep birlikte köyümüzde orman işletme müdürlüğümüzün tahsis ettiği 10 dönümde 250 civarında 4 türden oluşan kestane fidanının dikimi için bir araya geldik. Sayıyı ve alanı daha fazla arttırmak mümkün ama bu proje çerçevesinde yürüdüğü için, Ümit Serdar hocamızın da takibinde ve destekleriyle, alanı ve dikilen fidan miktarının çok fazla arttırmaya gerek yok. İyi örnek olarak yola çıkmak gerekiyordu. Burada bir yandan hem 11 Kasım’da Türkiye genelinden yürütülen kampanyanın bir devamı olarak fidan dikmek için bulunuyoruz. Ama bir taraftan da Sinop için çok önemli bir olgunun, üretimin kestane üretiminin daha sağlıklı, hastalıklara dayanıklı, ticari olarak değeri daha fazla olabilecek geliştirilmiş kestane türlerinin fidanlarını dikmek için bir aradayız. Biz biliyoruz ki orman işletme müdürlüklerimiz Türkiye genelinde Anadolu coğrafyamızı zenginleştirmek için elinden geleni yapıyor. Ancak dikilen fidanların aynı zaman da yöre insanına yararlı türler oluşturması lazım. Yeri geldiğinde bu ceviz olabilir, yeri geldiğinde bu kestane olabilir, yeri geldiğinde badem, mahlep ve benzeri olabilir. Sinop’ta da bizim için en önemlisi şu aşamada kestane olduğundan bunun için buradayız. Orman işletme müdürlüğümüz de ülkemizin geri kalan yerlerin de çoğu yerlerinde giderek eleştirilen bir konu haline geldi. Bu çam dikiliyor. Bundan belki yangına dayanıklı yöre çiftçisine yarar sağlayan türlere dönüş yapmamız gerektiğini de konuşuyoruz. Bunun bir örneğini de burada gerçekleştireceğiz. Biraz önce hocam sorunuza karşı cevaplar verdi. Ben aynı zamanda bir tüketici olarak bir iki cümle söyleyeceğim. Şimdi yöremizde kestane üretimi yapılırken daha doğrusu meyvesini pazara sunmak için çalışma yapılırken en önemli konulardan birisi de işçilik.” Dedi.

 

Editör: TE Bilisim