SİNOP’TA 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI DÜZENLENECEK SİNOP’TA 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI DÜZENLENECEK



AK Parti Sinop Belediye Başkan Adayı Yakup Üçüncüoğlu, Sinop İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Süt Toplama Merkezini ziyaret etti.

AK Parti Sinop Belediye Başkan Adayı Yakup Üçüncüoğlu, beraberindeki heyet ile birlikte Sinop’un Lala köyünde bulunan Sinop İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Süt Toplama Merkezini ziyaret etti. Burada Sinop Soğuk Süt Toplama Merkezi Yapımı Projesi Koordinatörü Bülent Yılmaz’dan bilgiler alan Üçüncüoğlu, Sinop İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Süt Toplama Merkezi çalışanlarına kolaylıklar diledi.

Sinop Soğuk Süt Toplama Merkezi Yapımı Projesi Koordinatörü Bülent Yılmaz, Üçüncüoğlu’na verdiği bilgilerde, “Biz bu projeyi 2022 yılının ikinci döneminde yeni seçilen yönetim kurulu böyle bir karar almıştı. Bu proje öyle hayata geçti. Projenin ilk çıkış noktasında köylerimizdeki üreticinin ürettiği soğuk sütü değerinde pazarlayamaması gibi bir problem vardı. Bu problemi o dönemde KUZKA ile ve yönetim kuruluyla temaslar sağlandı ve projeyi sunduk. Akabinde finansman sorumlumuz vardı. Yüzde 75’ini ajans hibe edecek karşılayacaktı fakat eş finansman problemimiz vardı. Bunu da birlik bütçesiyle aşmamız mümkün değildi. O dönemde gerek Fatih bey olsun, gerek Yakup bey olsun, onlara derdimizi anlattık. Sinop köyleri Gerze, Erfelek ve merkezin 3 ilçenin yoğun hayvancılık yapan havzasında böyle bir problem var, bunun ortadan kalkması gerektiğini söyledik. O dönemde Yakup başkanımızla istişarelerde bulunduk. Yakup başkan bu konunun özel idare tarafından  desteklenebileceğini söyledi ve özel idarenin de bize ortak olduğu bir modelle bu projeyi ajansa sunduk. Ajans kabul etti, akabinde ete kemiğe büründü ve 7 Mart’ta bir sözleşme imzaladık. 7 Mart’tan itibaren alım süreci başladı o süreçten sonra da yaklaşık Ağustos ayının sonları, Ekim ayının sonuna kadar alım süreci devam etti. Ekim ayından itibaren de köylerde talep toplama toplantılarına başladık. Talep toplama toplantılarımız bitmek üzere. Son bir, iki malzememiz var ilave ettiğimiz. Onlar da önümüzdeki hafta teslim olacak. Nisan ayında bayramdan önce bir aksilik olmazsa süt toplamaya başlayacak sistem. 3 ilçenin yoğun havzalarında başlayacak. Sinop İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Biz burada aldığımız sütü götürüp örnek veriyorum 10 liraya alındı süt 20 liraya satalım gayesi içinde değiliz. Projenin mantığı şu şekilde çalışacak. Zaten sistem yetiştiriciye hibe edilmiş bir sistem. Akaryakıt, enerji giderleri, jeneratörlerin mazot giderleri, işçilik giderleri düştükten sonra kalan bedel ne kar ediyorsa çok cüzi bir miktar amortisman ederek geri kalanın tamamını yetiştiriciye ödeyeceği bir model. Birlik buradan para kazanmayacak.” Dedi.

AK Parti Sinop Belediye Başkan Adayı Yakup Üçüncüoğlu ise; "Damızlık sığır birliği KUZKA’ya, proje sundu. Bu projenin yüzde 75’ini hibe olarak aldılar, yüzde 25’ini de biz özel idare kaynaklarından köylülerimizin kalkınması ve geliştirilmesi için, ekonomik olarak köyde yaşayan insanlarımızın ekonomisini canlandırmak adına özel idare bütçesinden geri kalan finansmanı arkadaşlara sağladık. Tamamı KUZKA ve Özel idare bütçelerinden kaynaklı. Burada bulunan arkadaşlar sağ olsun ilk başladıklarında Sinop’ta ki köylülerimizi dert edindiler ve bu işi sahiplendiler. Proje yaptılar ve gelip bize bu işi anlattılar. Biz de bu dönem Fatih başkanım ve Ziya başkanımla beraber il genel meclisi olarak bu projeye destek verdik. Bir alanda bir çok projeye destek verdik. Fakat bu arada köylülerimizin ekonomik olarak ayağa kalkması için, köylerdeki hayvan sayısının artması için, sütleri çöpe dökmemeleri için, çöpe dökülen sütü burada değerlendirerek 2,3 liraya alınan sütü daha fazla iyi fiyata Türkiye piyasasında belirlenen fiyatın üzerinde satmak için bir birlik oluşturmuş olduk. Aynı zamanda tarım bakanlığından alınan kaynaklardan da vatandaşlarımız faydalanmış olacak. Halkımız, köylümüz bu işten para kazanacak. Süt toplama mevsimi zaten geliyor. Bayramdan önce başlanacak.”  diye konuştu.

Yaklaşık 1 yıl önce yaptığımız haberde Sinop İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinden yapılan açıklamada; “Proje Bütçesinin 75 i KUZKA (Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı), 25 i Sinop İl Özel İdaresi'nce finanse edilmektedir. Sinop Tarımsal Üretimini, yoğunlukla Çeltik, Meyve ve Yem Bitkileri dolayısı ile Hayvancılık oluşturmaktadır. Sinop’ta hayvansal üretimin en büyük problemi yetiştiricilerimizin ürettiği sütü değerinde pazarlayamaması ve bu sebeple üretim maliyetlerini karşılayamaması, Soğuk zincirle süt toplayan bir müteşebbis bulunmadığından Türkiye de Üreticinin Çiğ Süt Pirim Desteği alamadığı tek il olmamız sonucunda süt ve damızlık üretimini terk etmesidir. Son 10 yılda bu sebepten sağmal inek varlığımız 40 azalmıştır. Bu durum beraberinde süt ve buzağı üretiminin azalmasına ve besilik hayvanda dışa bağımlı hale gelmemize neden olmaktadır. Sinop Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin haziran ayında yapılan olağan genel kurulunda görevi devir alan yeni yönetim kurulu olarak, yetiştiricilerimizin beklentilerini ve sorunlarını tespit etmek için yaptığımız çiftçi toplantılarında bu sorunu gördük ve çözümünü araştırdık. Ülkemizde üreticilerimiz ürettiği sütü genellikle ilk etapta yerel yönetimlerin finanse ederek yetiştirici örgütleri tarafından kurulan süt toplama merkezleri aracılığı ile daha sonra da buralardan elde edilen gelirle pazarlama kabiliyetlerini geliştirmek suretiyle değerinde pazarlayabilmektedir. Hazırladığımız proje ile ilk etapta Erfelek, Merkez ve Gerze İlçelerimizin yoğun üretim yapılan havzalarında süt toplayıp pazarlamayı, 2. etapta ise bunu bütün ilçelerimizde yaygınlaştırmayı ve bu sisteme dahil etmeyi planladık. Bütçesi 3.250.000TL olan projenin 2.437.500TL’lik kısmı KUZKA tarafından, 812.500TL’lik eş finansmanı Sinop İl Genel Meclisinde Tarım ve Orman Komisyonunda görüşüldükten sonra meclisten oy birliği ile geçerek, Sinop İl Özel İdaresi tarafından sağlanmıştır.” Denilmişti.

Ziyaret sonunda Sinop İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Süt Toplama Merkezi yetkilileri, AK Parti Sinop Belediye Başkan Adayı Yakup Üçüncüoğlu’na ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkürlerini sundu.

Editör: Mustafa Usta