Yaz meyveleri tezgâhlardaki yerini almaya başlarken özellikle aşeren hamilelerin yoğun ilgi gösterdiği öğrenildi. Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan kiraz, manav tezgâhlarında yerini aldı.  Kilosu 30 lira olan kiraz tezgâhın en pahalı ürünü olarak dikkat çekti.

Sinop’ta yaz meyveleri tezgahlara gelmeye başladı. Hem ithal hem yerli rengârenk ürünlere, özellikle hamileler ve çocukların ilgi gösterdiği öğrenildi.

 Sinop’ta manavlık yapan esnaf Naim  Yılmaz fiyatlar hakkında bilgi verdi. Yılmaz kirazın kilosunun 30 tl civarında olduğunu belirtirken kirazın gramla satıldığını söyledi. Eriğin  kilosunun 15 ile 20 lira arasında değiştiğini kaydeden Yılmaz  yeni dünyanın 15 TL , nektarının ise kilosunun 20  liradan alıcı bulduğunu belirtti.  

Meyve fiyatlarının şuan için yüksek olduğunu kaydeden Yılmaz  “Genelde eşleri aşeren kişiler hamile hanımlar alışveriş yapıyor. Yardımcı oluyoruz. Bunun yanı sıra yine çocukların meyvelere ilgisi yoğun. Çocuklu aileler de  çocuklarını kıramadıkları için alıyorlar. Hamile hanımlar çok istediler kirazı getirdik.  Normalde ben bu fiyata kiraz getirmezdim ama hamile bayanlar çok sordu ve sipariş verdiler.  Normalde ben kirazı bir hafta daha geç getirecektim ancak hamile bayanlardan çok istek olunca getirdik. Şu anda vatandaşın alım gücüne göre 30 lira gerçekten çok kiraz için yüksek bir miktar ama insanlar talep ettiği için getirdim.   Bir hafta on beş gün içinde kiraz da 10 ila 15 liraya kadar düşer” diye konuştu. 

“MANAVINDA ARTIK BİR CAZİBESİ KALMADI”

Pandemi nedeniyle insanların alım gücü düştüğü için genelde market indirimlerini takip ettiğini söyleyen Naim  Yılmaz:” İnsanlar eskisi gibi manav ve pazarlardan alışveriş yapmıyor markete gidiyor. Marketlerden alışveriş daha cazip geliyor indirimli geliyor ve kredi kartı kullanma acısından da cazip geliyor. Pandeminin de çok büyük etkisi oldu.  Bizim insanımız bir rutine alıştığı zaman devamlı aynı şekilde o rutini kullanır. Bir mahallede 3-4 çeşit market var. İnsanlar gidiyor bir Market bulmadığını diğer markette arıyor. Pazar yerlerinin manavında de bir cazibesi kalmadı. Biz genelde meyve ağırlıklı satışlar yapıyoruz. Koca bir kışı pandemiyle geçirdik. Hep bayramın gelmesini bekliyorduk bayram da tam kapanmaya girince sokakta insan yoğunluğu az turist gelmedi umutlarımız boşa çıktı. Dışarıdan gelen vatandaşlar var onlar da  köyüne yerleşti. Köyden zaten çıkmıyor bu bayramda hüsranla geçti. Kurban bayramı umarım böyle geçmez artık önümüzü göremiyoruz “Dedi

 

Editör: TE Bilisim