Sinop’ta yaz sezonuna girilirken turizm amaçlı tekneler ve küçük balıkçı kayıkları çekek yerinde bakıma alındı. Yılda en az bir kere yapılması gereken bakımlara da yaz aylarının yaklaşması sebebiyle hız verildi.

 

1 Eylül’de başlayıp 15 Nisan’da sona eren balık av sezonunun ardından tekneleri bakıma alarak macun, zımpara, boya yapan balıkçılar, bakım onarım çalışmalarını senelik olarak tekrarlıyorlar kendilerini yeni sezona hazırlıyorlar.


Av sezonunun kapanmasıyla kentin taze balık ihtiyacı küçük kayıklar ile karşılanıyor. Her yıl bu dönemlerde ise küçük balıkçı kayıkları ve turizm amaçlı tekneler bakıma alınıyor. Havaların ısınması ve yaz döneminin başlaması nedeniyle bu dönem seçiliyor. Tekne sahipleri havaların ısınmasıyla Çekek yerine çektikleri gemi ve teknelerde hummalı bir bakım çalışması başlattı.

 Teknesine bakım yapan Ertuğrul Kaya yaptığı açıklamada “Yazın geldiği zaman bu aylarda kayıklarımızı buraya  çekiyoruz. Makine bakımları, ağaç bakımları, boya bakımları, onları yapıyoruz. Elimizden geldiğince onları yapmaya çalışıyoruz. kendi balıkçı teknem var  boş kaldıkça burada bu işlerle uğraşıyorum  boya yapıyorum.  Teknelerin Tahta  değişimleri macun çekme işleri  ve bakımını yapıyoruz. Denizde bir uğraş veriyoruz. Dışarıda bir uğraş veriyoruz. Hayatımız böyle idame ettirmeye çalışıyoruz. Her sene bu teknelerin bakımı olur. Bakımın yapmazsan iş daha da büyür daha da sıkıntılı olur. Onun için mecbur bakımını yapmak zorundasın. Bakımını yapmazsan denize çıkıyorsun can taşıyorsun ona göre sağlamlaştırmamız gerekiyor. Teknenin boyası, macunu çürük yerleri hepsi değişir. Herkes elinden geldiği kadar yapar. Teknelerin büyüklüklerine göre de bakım süreleri değişir.”Dedi.

Kendi özel yatına bakımın yapan bir vatandaş ise şöyle konuştu:” Kış  sonrası teknelerin bakımını yapıyoruz boyası macunu zımparasını yapıyoruz tekneleri yaza hazırlıyoruz. Nasıl insanlar bahar temizliği yapıp evlerini yaza hazırlıyorsa bizde teknelerimizi yaza hazırlıyoruz. Bunlar da bizim denizdeki evimiz.  Pandemi olduğu için tekneler  şu anda biraz daha revaçta.  İnsanlar yazın kalabalık yerlere gitmiyorlar teknesi olan  açılıp tenha yerde denize girebiliyor. Akşamları güvertesinde oturup çayını içebiliyorsun. Tekneler bu dönemde biraz daha revaçta “ Dedi

Editör: TE Bilisim