Sinop’ta havaların ısınması ile Türk insanının çoluk çocuk ailece vazgeçilmezleri arasında bulunan mangal sezonu da açıldı. Sahiller, orman içi piknik alanları hafta sonları dolup taşarken, mangallar ve semaverler görücüye çıktı. Kentte mangal malzemesi satışı yapan esnaflar mangal sezonun açıldığını ancak işlerinde bir hareketlilik olmadığını söyledi 

KAMYONETLE ÇARPIŞAN MOTOSİKLET SÜRÜCÜSÜ YARALANDI KAMYONETLE ÇARPIŞAN MOTOSİKLET SÜRÜCÜSÜ YARALANDI

Sinop’ta havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte mangal ve semaverler satışa çıktı. Vatandaşlar hafta sonu ve akşam saatlerinde fırsat buldukça mangal başına geçiyor. Kentte mangal ve semaver gibi birçok ürün satışı yapan Erdal  Ticaret sahibi Serdar Erdal   havaların ısınmaya başlamasıyla piknik sezonun açıldığını mangal ve semaverler satışlarına başladıklarını söyledi.  Önceki yıllarda müşteriye mangal yetiştiremediklerini söyleyen Esnaf Serdar Erdal bugünlerde satışların durgun olduğunu belirtti.

 Satışların bayramdan sonra hareketlenmesini beklediklerini söyleyen Erdal:” havalar ısındı mangal ve semaver satışları başladı. Tüm hazırlıklarımızı yaptık sezon açıldı ancak bizim işlerde hareket yok. Çok az bir kıpırdama var ama beklendiği gibi değil. Bayramdan sonrası için işlerin daha da artacağını düşünüyoruz. Dükkanımızda her türlü mangal malzemesi bulunur. Her bütçeye uygun olan mangal ve semaver çeşitlerinin satışını yapıyoruz Temennimiz bu yıl yaz mevsiminin uzun sürmesi ve beklenen mangal ve semaver satışını yapma düşüncesindeyiz.  İnşallah bu yıl beklentilerimiz ve tahminlerimiz tutarda durgun geçen kış sezonunu yaz mevsiminde yapacağımız mangal ve semaver satışlarıyla telafi ederiz diye düşünüyorum” Dedi.

 

SAĞLIKLI MANGAL YAPMANIN PÜF NOKTALARI

 

Yaz aylarında ailece piknik yapmayı herkes çok sever. Türk milletinin vazgeçilmezlerinden biri de piknikte mangal yapmaktır. Sağlıklı mangal yapmanın püf noktalarını ve mangalla ilgili diğer merak edilen konuları sizler için araştırdık.

 

 

 

 

SAĞLIKLI MANGAL YAPMANIN YOLLARI

 

Sağlıklı mangal için pişirme yönteminden önce et ve et ürünlerini, özellikle de kırmızı eti azaltıp, sebze seçimine ağırlık vermelisiniz. Mangalda patlıcan, kuru soğan, patates, yeşilbiber gibi sebzeleri közleyin ve tabağınıza daha çok bunlardan koymaya çalışın.

 

 

Küçük parçalı etler daha çabuk pişer, bu nedenle pişirme süresini azaltmak için küçük parçalı ürünler tercih edilmelidir.

 

Kömürün iyice kor haline gelmesine özen gösterin; etle kömür arasındaki mesafeyi mümkün olduğu kadar uzak tutun. 15 cm’lik bir mesafe yeterli olacaktır. Kömür iyice kor haline geldikten sonra pişirme işlemine başlanmalı ve et ile ısı kaynağı arasında belirli bir mesafe bırakılmalıdır. Böylece etin yavaş yavaş pişmesi sağlanmalıdır.

 

Mangalınızı yağlamak zararlı maddelerin ete yapışmasını engelleyecektir. Mangalı kullandıktan sonra iyice temizlemek, mangala yapışmış zararlı maddelerin sonraki seferde gıdalarınıza yapışmasını engeller.

 

MANGAL YAPARKEN EN SIK YAPILAN HATALAR

 

Mangal yaparken en sık yapılan hatalar pişirilecek et seçimi ve yöntemden kaynaklanıyor. Eti yağlı şeçmek ve ateşe çok yakın yerleştirmek en büyük iki mangal hatası. Türk halkı mangal yapmaya çok düşkün olduğundan seçilecek en iyi korunma yöntemi tabii ki tamamen vazgeçmek değil ancak mangal sıklığını azaltmaktır.

 

Mangal etinin yanında tüketebileceğiniz sağlıklı yiyecekler

 

Etin yanında C vitamini açısından zengin taze sıkılmış portakal suyu ve bol maydanoz salatası yiyebilirsiniz. Antikanserojen maddeleri içeren (likopen, polifenol, isoflovanoid, allium gibi bileşikler) sebze ve meyveler tüketilerek mangalın zararlı etkilerine karşı dengeleme yapılabilir.

 

DUMANIN MANGALDAKİ ETLERE ZARARI

 

Duman, kanserojen etki yaptığı için besinin yağı ve suyunun ateşe düşmesini, dolayısıyla duman oluşturmasını engellemek gerekir. Yağsız etlerden daha az yağ damlayacağı için daha az duman oluşur. Bu nedenle pişirilecek etleri seçerken daha az yağlı etleri tercih etmek gerekir.

 

 

Editör: TE Bilisim