SİNOP’TA 2 KİŞİ BOĞULMA TEHLİKESİ GEÇİRDİ SİNOP’TA 2 KİŞİ BOĞULMA TEHLİKESİ GEÇİRDİ



Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Saim Gürbüz, “Sinop Valiliğinin elimize ulaşan ret yazısında güvenlik gerekçelerinden bahsediliyor. Bu etkinlik daha önce 3 defa yapıldı. Güvenlik güçlerinin engelleyemeyeceği bir olay yaşanmadı.” Dedi. Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Çobanoğlu ise; “Sayın valimizin açıkladığı yazıda aslında herhangi bir gerekçe yok. Güvenlik gerekçesi gibi bir şey var ama daha önce Kuzeyfest etkinliklerinde herhangi bir olay olmadı. Ya da ona benzer bir sıkıntı yaşanmadı.” İfadelerine yer verdi.

Sinop’ta daha önce 3 kez düzenlenen ve bu senede 3-4-5-6 Ağustos  tarihlerinde düzenlenmesi planlanan Kuzeyfest’e Sinop Valiliği tarafından “güvenlik gerekçesiyle yapılamaz” kararı çıktı. Karara Sinop Kültür ve Turizm Derneği ve Sinoplu  vatandaşlar tepki gösterdi.

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Saim Gürbüz, şunları söyledi.

“Bu yıl 4’üncüsü yapılacak olan Kuzeyfest’i herkes bekliyor. Bu yıl ki yapılamama gerekçesini anlamakta zorluk çekiyoruz. Daha detaylı bir açıklama bekliyorduk ama gerçekten bu festivalin yapılmasını ret edecek gerekçe göremiyoruz. Daha önceki yapılan festivallerde de bunu gerektirecek bir olay yaşanmadı. 50 kişinin bile bir araya geldiğinde bile yaşanabilecek ufak, tefek olaylar bu festivalin ret edilmesine gerekçe olamaz diye düşünüyorum.  Tabi kentimizde istemeyen vatandaşlar olabilir. Herkes belli olayların, belli etkinliklerin yanında ya da karşısında olabilir. Ama Sinop, hoşgörü kenti. Türkiye’nin defalarca en mutlu kenti. Gençlerin ve herkesin rahatlıkla, huzurla, mutlulukla anıldığı, insanların güler yüzüyle, insanlarıyla meşhur bir kentte böyle bir etkinliğin, binlerce insanın günlerce beklediği, binlerce insanın Ağustos programını ona göre yaptığı, belki de harçlıklarını o etkinliğe göre ayırdığı festivalin ret edilmesi anlaşılır gibi değil. Kabul etmek istemiyoruz. Kabul de etmiyoruz.

Sinop Valiliğinin elimize ulaşan ret yazısında güvenlik gerekçelerinden bahsediliyor. Bu etkinlik daha önce 3 defa yapıldı. Güvenlik güçlerinin engelleyemeyeceği bir olay yaşanmadı. Bu etkinlikte Sinop esnafına, Sinop turizmine ve hedeflediğimiz nitelikte turizm anlamında ulaşıldı. Umarım bizlerce yeterli olmayan bu gerekçe, umarım tekrar gözden geçirilir. İdari mahkemesinden umarım olumlu bir karar çıkar. Umarım yine festival yapılır ve binlerce gencimiz ve Sinop’un küçük esnafı kazanır. Festivalde sadece gençler yok. Orta  yaşlılar ve hatta çocuklarını festival alanında uyutan insanlar var. Daha önceki seneler de çok güzel 4 gün geçirdiler. Umarım yine yapılır ve Sinop bir yasaklar kenti olmadığını kanıtlar.”

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Çobanoğlu; “Sayın valimizin açıkladığı yazıda aslında herhangi bir gerekçe yok. Güvenlik gerekçesi gibi bir şey var ama daha önce Kuzeyfest etkinliklerinde herhangi bir olay olmadı. Ya da ona benzer bir sıkıntı yaşanmadı. O kadar kişinin de bir araya geldiği yerlerde olay çıkabilir. Burada da basit olaylar çıktı sadece. Gerekçe böyle gösteriliyor ama ben bir gerekçe olduğunu düşünmüyorum. Bence asıl gerekçe bunu bir takım insanların istemediğini düşünüyorum. Birileri var bunlar bu tür etkinlikleri istemiyorlar. Bunun arkasında alkol, uyuşturucu var gibi lafların arkasına sığınarak bu tür etkinliklere karşı duruyorlar. Böyle baktığımız zaman her şeyden korkmamız lazım o zaman. Bütün barların, restoranların kapatılması lazım o zaman. Hatta bence denize giren insanlar bazen boğuluyor. Onlara da denize girmeye yasaklayıp oturalım. Böyle bir hayat yok tabi ki. Ben burada sayın valimizin yanlış yönlendirildiğini ve bundan etkilendiğini düşünüyorum. Umarım hatasından döner ya da idari mahkemesince yürütmeyi durdurma kararı alınırsa yapılı diye umuyorum. Çünkü Sinop için bu tür etkinlikler çok önemli. Kruz gemiler geliyor. Turistleri alıyoruz. Herkes memnun. Ama turiste bir etkinlik veremiyoruz. Denizlerimiz son dönemlerde çok kirli. Onun dışında etkinlik sıkıntımız var. Aktif etkinlik yok. Dolayısıyla turist bir etkinlik arıyor. Denize girse deniz kirli, etkinliğe gitse etkinlik yok gibi oluyor. O yüzden bu tarz etkinliklere çok ihtiyacımız var. Bunlarla ilgili şikayet varsa, sıkıntı varsa düzeltilir, iyileştirilir ve devam edilir.”

Festivalin düzenleneceği yer sahibi Orhan Yalçın; “Yaklaşık 3 bin kişiyle başladığımız 2019 yılındaki Kuzeyfest, 2022 yılında yaklaşık 40 bin kişinin katılımıyla gerçekleşti. Gençlerimiz nişanlarını, düğünlerini, işlerini bu festivale göre organize ediyorlar. Dolayısıyla Sinop’a büyük bir ekonomik katkı sağlayan bir festival. Biz bu festivalin yapılmasını destekliyoruz. Sayın valimiz bu yıl böyle bir karar almış. Sinop valisi Erol Karaömeroğlu bu karardan inşallah vazgeçer.”

Sinoplu vatandaş Emin Özmen ise; “İlimize yaklaşık 3 yıldan beri Türkiye’nin 4 bir yanından gelen insan kalabalığı var. Gençler var. Müzik herkese hitap eder. Müzik evrenseldir. Böyle güzelliklerin iptal edilmesi müzik işinde olduğum için beni her zaman üzmüştür.”

Editör: TE Bilisim