Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Orman Bölge Müdürlüğü açılışını gerçekleştirmek için Sinop’a geldi.

Orman Bölge Müdürlüğü açılışı öncesi açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; Geçen yıl, iklim değişikliği nedeniyle yaşadığımız orman yangınları ve sel felaketlerinde büyük kayıplar verdik. Önümüzdeki dönemde böyle bir kayba mahal vermemek için,  yerinden ve daha hızlı müdahale edebilmek için, teşkilatlarımıza yeni birimler kazandırmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda, taşra teşkilatımıza kazandırdığımız Sinop Orman Bölge Müdürlüğü'nün hem Sinop, hem çalışma bölgesi, hem de ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.  Değerli Hazirun! Malum 2021 yılı, küresel ısınma ve iklim değişikliğini çok derin hissettiğimiz bir yıl olarak kayıtlara geçti. Bu süreçten en fazla etkilenen alanların başında; tarım, orman ve su geliyor. Bilimsel araştırma ve modellemeler, ülkemizin de yer aldığı Akdeniz Havzası'nın, iklim değişikliğinden daha fazla etkileneceğini bizlere gösteriyor.  Bazı bölgelerde aşırı yağış ve sellere, bazı bölgelerimiz de ise orman yangınlarına ve kuraklıklara şahit oluyoruz. Bildiğiniz gibi, aşırı yağışlar nedeniyle zarar gören illerimizden biri de Sinop. Ülkemizde son 5 yıla baktığımızda; don afeti yaşanan alanlarda yüzde 256, kuraklık afeti yaşanan alanlarda yüzde 746, yangın afeti yaşanan alanlarda yüzde 246, sel-su baskını yaşanan alanların sayısında yüzde 95 artış olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı, önemli bir mücadelenin içerisine girmiş bulunuyoruz. En büyük karbon yutağı olan orman ekosistemleri, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol üstleniyor.”

“YAKLAŞIK 5,5 MİLYAR FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK”

“Ülkemiz, ormancılık faaliyetlerindeki başarılı çalışmalarıyla dünyaya örnek olmuş bir ülkedir.  Gururla ifade etmeliyiz ki; son 19 yılda, orman alanımızı, 2,1 Milyon hektar artırarak 22,9 Milyon hektara çıkardık. 5,6 Milyon hektar alanda çalışma yaparak, yaklaşık 5,5 Milyar fidanı toprakla buluşturduk. Yaptığımız ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları ile ülkemizi, orman varlığı bakımından dünyada 46. sıradan 27. sıraya yükselttik. Dünyada en fazla ağaçlandırma yapan, “ilk dört ülke” arasındayız. Orman yangınları ile mücadelede;
39 su atar helikopter, 3 amfibik uçak, 4 insansız hava aracı, 6 idari helikopter olmak üzere toplam 4.311 taşıt ve 162 gözetleme kulesinde 324 kamera kullanıyoruz. Ayrıca orman yangınlarıyla mücadelede ilk defa; askerî amaçlar dışında İHA'ları kullanmaya başladık. İnsansız gözetleme kulelerini hizmete aldık.  Tüm bu çalışmalarımız ile orman yangınlarına müdahale süremizi   40 dakikadan 12 dakikaya indirdik. 2022 yılında orman yangınlarına karşı; 5 amfibik uçak, 5 büyük tanker uçak, 10 küçük tanker uçak ve 55 helikopterden oluşacak hava gücü için, ihale sürecini başlattık. Kıymetli Sinoplular! Bildiğiniz gibi; Sinop'un yüzölçümünün yüzde 64'ü ormandır.  

“SON 19 YILDA SİNOP'A YAPILAN YATIRIMIN TOPLAM MİKTARI 1,7 MİLYAR LİRADIR”

“Bu ormanlarımızın içinde ve civarındaki toplam 523 mahallemizin 461'i orman köyü niteliği taşımaktadır.  Dolayısıyla Sinop'ta sosyal hayatın ve ekonomik faaliyetlerin ormancılıktan azade olması mümkün değildir. Bu sebeple orman konusundaki imkânlarınızı ve gelirinizi artırmak adına önemli çalışmalar yapıyoruz. Öyle ki; Orman Genel Müdürlüğümüzce son 19 yılda Sinop'a yapılan yatırımın toplam miktarı 1,7 Milyar Liradır. ORKÖY çalışmalarımızla son 19 yılda; orman mahallelerinde yaşayan 4 bin 731 aileye 60 Milyon Lira ferdî proje kredisi ve hibe desteği sağladık. Son 3,5 yılda ise orman mahallelerinde yaşayan 305 aileye, 19 Milyon Lira ferdî proje kredisi ve hibe desteği verdik. Ormanda yaptığımız çalışmalar karşılığında Sinoplu orman köylümüze 610 Milyon Lirası son üç yılda olmak üzere son 20 yılda 2,7 Milyar Lira ödeme yaptık. Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında;  sadece 3,5 yılda Sinop'ta 3,2 milyon fidan üretilmiş, 3.802 hektar arazide çalışma yapılarak 23,8 Milyon fidan toprakla buluşturulmuştur.  Ayrıca son 19 yılda; okul bahçesi, üniversite kampüsü, ibadethane bahçesi, mezarlık ve hastane bahçeleri gibi alanlarda sosyal ağaçlandırma ve son 3,5 yılda 28 km'lik karayolunu ağaçlandırdık. Bal ormanları, şehir ormanları ve mesire yerlerini de siz değerli Sinopluların hizmetine sunduk. Bektaşağa ve Ayancık şehir ormanlarını kurduk.  İki tanesi bakanlığım döneminde olmak üzere, toplam 12 mesire yerini hizmetinize sunduk. Sinop'ta arıcılığı geliştirmek ve çok kıymetli yöresel Sinop balının organik olarak üretimini desteklemek için 5'i son 3,5 yılda olmak üzere, 10 bal ormanı tesis ettik.  5000 köye 5000 gelir getirici orman projesini gerçekleştirdik. Orman mahallelerinde yaşayan vatandaşların gelir seviyelerini arttırmak için; ceviz, badem, kestane, zeytin, harnup gibi gelir getirici fidanlar dikerek köylerimizde gelir getirici ormanlar oluşturuyoruz. Bu kapsamda sadece son 3,5 yılda,  4 köyde Tıbbi Aromatik Bitki Bahçesi kurarak 5.000 fidan diktik. Ve ayrıca 126 mahallede 243 bin gelir getirici fidan dikimi gerçekleştirdik. Böylece hem geleceğe nefes oluyoruz, hem de köylümüze kazanç sağlıyoruz. Bu bağlamda, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü “Geleceğe Nefes” etkinliği kapsamında Sinop ilimizde 2019, 2020 ve 2021 yıllarında 56 ayrı konumda yüzbinlerce fidanı sizlerle birlikte toprakla buluşturduk.”  Dedi.

SİNOP'TA DENİZ SOĞUK YAPTI, VATANDAŞLAR BALIK YAKALAMAK İÇİN SAHİLE AKIN ETTİ SİNOP'TA DENİZ SOĞUK YAPTI, VATANDAŞLAR BALIK YAKALAMAK İÇİN SAHİLE AKIN ETTİ

 

Editör: TE Bilisim